Saturday, July 27, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗλιάδης: Αδήριτη ανάγκη μία νέα Κυβέρνηση λύσης του Κυπριακού

Ηλιάδης: Αδήριτη ανάγκη μία νέα Κυβέρνηση λύσης του Κυπριακού

Χαιρετίζουμε την απόφαση των δύο ηγετών, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ερσίν Τατάρ, να συναντηθούν μετά τις γιορτές σε ένα νέο κοινωνικό δείπνο στο οποίο, αυτή την φορά, να συζητήσουν και για το πως μπορεί να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό. 

Μετά την παρατεταμένη και καταστροφική απραξία στις οποιεσδήποτε προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου και χωρίς να έχουμε υψηλές προσδοκίες, θεωρούμε ότι έστω και αυτά τα μικρά βήματα, μπορούν, αν υπάρξει η απαραίτητη αμοιβαία θέληση, να αποδειχθούν ευεργετικά.

Κατανοούμε ότι λίγες μόνο εβδομάδες πριν την αποχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη από την Προεδρία, δεν μπορεί να γίνει κάποια ουσιαστική συζήτηση, όμως ο Πρόεδρος  έχει υποχρέωση να κάνει ότι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού, ευθύς μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

Από κει και πέρα το βάρος της ευθύνης, μετατίθεται στις πλάτες της επόμενης Κυβέρνησης και αναδεικνύει και την σημασία που έχουν αυτές αλλά και το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος.

Είναι γι΄αυτό που είναι καίριας και καθοριστικής σημασίας από τις Προεδρικές Εκλογές να προκύψει ένας Πρόεδρος και μία κυβέρνηση, οι οποίοι να πιστεύουν πραγματικά στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης του διαλόγου.

Ένας νέος Πρόεδρος και μία Κυβέρνηση οι οποίοι να εμπνέουν εμπιστοσύνη και προς την άλλη πλευρά αλλά και προς τα Ηνωμένα Έθνη και την διεθνή κοινότητα, ότι θα εργαστεί με ειλικρίνεια και εντιμότητα  για την αναζήτηση ενός αμοιβαία αποδεκτού και επωφελούς συμβιβασμού στην Κύπρο, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης, που δεν είναι και δεν μπορεί να είναι άλλη, από την Διζωνική, Δικοινοτική, Ομοσπονδία.

Σε αυτούς τους μήνες της προεκλογικής περιόδου, οι πολίτες άκουσαν και γνωρίζουν τις θέσεις και τις προτάσεις όλων μας στο Κυπριακό.

Σε λίγες εβδομάδες θα πάρουν την τελική τους απόφαση και θα ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή να αναδείξουν στην εξουσία πρόσωπα και πολιτικές που αμφισβητούν και υποσκάπτουν, με λόγια και πράξεις, και την επιτακτική αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης του κυπριακού, αλλά και τον επιδιωκόμενο και αποδεκτό από την μεγάλη πλειοψηφία του λαού, στόχο της Ομοσπονδιακής λύσης.

Αντίθετα, αναλαμβάνοντας και το μερτικό της ευθύνης που τους αναλογεί, οι πολίτες οφείλουν να στηρίξουν καθαρές προτάσεις και πρόσωπα, που εγγυούνται ότι θα πορευτούν αποφασιστικά, χωρίς ταλαντεύσεις, αποκλίσεις, ουρές και παρενθέσεις, προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη, το παρελθόν του, η προσήλωση του στην Ομοσπονδιακή λύση του κυπριακού, αλλά και η δέσμευση του για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης συλλογικής ευθύνης, που να εργαστεί με ειλικρίνεια και τόλμη για τον τερματισμό του σημερινού αδιεξόδου στο κυπριακό, έχει ακριβώς όλα αυτά τα εχέγγυα.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα