Friday, May 3, 2024
HomeΕπικαιρότηταΟ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, επισκέφθηκε τον Δήμο Κερύνειας

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, επισκέφθηκε τον Δήμο Κερύνειας

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης έπειτα από πρόσκληση της Δημάρχου Κερύνειας Ρίτας Ελισσαίου Κωμοδίκη και του Δημοτικού Συμβουλίου επισκέφθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 τον κατεχόμενο δήμο, όπου είχε μία διεξοδική συνομιλία, ως ο μόνος πρόσφυγας υποψήφιος και Κερυνιώτης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κερυνειώτες και όλος ο προσφυγικός κόσμος. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Κυπριακό Ζήτημα εδώ και χρόνια, ο κίνδυνος νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό με τη δημιουργία δύο κρατών, οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, η παράτυπη μετανάστευση στην Κύπρο και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης παρουσίασε το πρόγραμμα διακυβέρνησής του, τις προτάσεις του για την επίλυση του Κυπριακού και ειδικότερα την πρότασή του για τη δημιουργία μιας «Ομοσπονδιακής Περιοχής Ανάπτυξης» (ΟΠΑ) πέραν της ε/κ  και τ/κ πολιτείας, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο της λύσης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αφού πρώτα επιστραφούν τα Βαρώσια υπό ε/κ  διοίκηση, θα μπορούσαμε, κατά τα πρότυπα πολλών ομοσπονδιακών χωρών, όπως είναι οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο, η Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ και η Οτάβα στον Καναδά, να δημιουργήσουμε αυτή την Ομοσπονδιακή Περιοχή Ανάπτυξης (ΟΠΑ), η οποία θα διοικείται από την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η ΟΠΑ θα πρέπει να ενσωματώνει πρότυπα στοιχεία. Για παράδειγμα, ομοσπονδιακές πρότυπες πανεπιστημιακές σχολές, ομοσπονδιακά πρότυπα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, ομοσπονδιακά ερευνητικά κέντρα καθώς επίσης και τα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Η ΟΠΑ θα λειτουργεί με ειδικό καθεστώς και ως συγκοινωνιακός κόμβος ανάμεσα στις δύο πολιτείες. Από επιχειρηματικής άποψης, στην ΟΠΑ θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας βιότοπος νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και να προωθηθεί η εγκατάσταση κάποιων εξειδικευμένων βιομηχανιών, με ειδικά κίνητρα.

Επίσης, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέπτυξε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη θέση του για την προοπτική ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ως μια προσπάθεια καταλυτικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού και την ασφάλεια στη μετά τη λύση εποχή. Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές αναβίωσης μιας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, καθώς η θεώρηση των πραγμάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στο τέλος της παρουσίασής του απάντησε στις ερωτήσεις της Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και εξέφρασαν από κοινού τον πόθο της επιστροφής στην κατεχόμενη τους πόλη.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα