Wednesday, May 8, 2024
HomeΆλλα ΘέματαΔημητριάδης: Εννέα προτάσεις για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς

Δημητριάδης: Εννέα προτάσεις για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς

Εννέα προτάσεις για την διαφθορά ανακοίνωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να μιλήσουμε για ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, είναι κυρίαρχο στη δική μας χώρα. Οι διεθνείς δείκτες διαφθοράς δείχνουν την κατρακύλα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι δείκτες, αλλά η πολιτική που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρος, κατά κύριο λόγο γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (χρυσά διαβατήρια). Υπενθυμίζω ότι στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, καθώς επίσης και για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στους νεοπολιτογραφηθέντες.

Η ανεξαρτησία των θεσμών αποτελεί βασική προϋπόθεση για αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η ριζική αλλαγή στον τρόπο στελέχωσης αυτών των θεσμών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να την επιτύχουμε. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και να δώσουμε στην χώρα μας θεσμούς με κύρος και αξιοπιστία.

Στην προεκλογική συζήτηση δεν αρκούν οι γενικόλογες τοποθετήσεις και προτάσεις. Aυτό που μετρά είναι η θέληση και η αποφασιστικότητα για αλλαγές που θα τερματίσουν τις πρακτικές της ασυδοσίας και θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου. Πιστεύω ότι παρά τις συνεχείς διακηρύξεις των τριών «βασικών»  υποψηφίων για την θέληση τους να καταπολεμήσουν την διαφθορά, αυτοί δεν μπορούν να αλλάξουν το σύστημα μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν. Μόνο μια πραγματικά ανεξάρτητη και εκτός συστήματος υποψηφιότητα έχει την ικανότητα να σταθεί έναντι στο κατεστημένο.

Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτω τις πιο κάτω προτάσεις: 

• Εφόσον εκλεγώ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα προτείνω την έγκριση Κανονισμού για τον

Πρόεδρο και τα  μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που θα αποτρέπει τη σύγκρουση συμφέροντος.
• Επίσης θα ζητήσω από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών  που θα συνεχίσουν και θα φέρουν σε πέρας την έρευνα από εκεί που έμεινε με την Έκθεση Νικολάτου.
• Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα θα καλέσω την Ευρωπαϊκή Γενική Εισαγγελία να συνδράμει με την τεχνογνωσία της στην πλήρη διερεύνηση.
• Παράλληλα, θα δώσω οδηγίες σε όλα τα κρατικά τμήματα που συνδέονται με το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, να θέσουν ως άμεση προτεραιότητα την ανάκτηση των εσόδων που έχασε το κράτος.
• Διαχωρισμός των συμβουλευτικών και των διωκτικών αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, με τη δημιουργία άλλου θεσμού που να αποτελεί τον νομικό σύμβουλο της εκτελεστικής εξουσίας. Με αυτό τον τρόπο, ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορεί να λειτουργεί ως διωκτική Αρχή, χωρίς να υπάρχει κώλυμα λόγω του παράλληλου ρόλου του ως Νομικού Συμβούλου της Δημοκρατίας.
• Καθιέρωση πρακτικής ο Πρόεδρος να διαβουλεύεται με τη Βουλή όσον αφορά τους διορισμούς των ανεξάρτητων αξιωματούχων που ορίζει το Σύνταγμα. Με δημόσιες ακροάσεις (όπως στο Ευρωκοινοβούλιο ή την Γερουσία στις ΗΠΑ) η Βουλή να εξετάζει τα άτομα που προτείνει ο Πρόεδρος. Έτσι θα μπορεί να ασκεί πιέσεις για διορισμό ατόμων ευρείας αποδοχής και με τα κατάλληλα προσόντα.
• Για τους διορισμούς ανεξάρτητων αξιωματούχων Αρχών που δημιουργήθηκαν με νόμο ή λόγω των υποχρεώσεων που προέκυψαν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα προωθήσω διαδικασία διορισμού πάνω στο πρότυπο διορισμού της Αρχής κατά της Διαφθοράς με Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.
• Η διαδικασία αυτή να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των Προέδρων των Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών με σχετική τροποποίηση του νόμου που τους διέπει.
• Με τη δημιουργία αποτελεσματικού και θεσμοθετημένου «Πόθεν Έσχες» στα πρότυπα της πρότασης των Πισσαρίδη – Παναγιωτίδη – Συρίμη. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την  οικονομική κατάσταση των εκλεγμένων αξιωματούχων και στενών συγγενών, τις σχετικές μεταβολές αλλά και την εξήγησή τους.

Το «Τίμιο Κράτος» είναι η δική μου απάντηση στη διαφθορά. Οι προτάσεις μου στην ολοκληρωμένη τους μορφή στην ιστοσελίδα  https://www.achilleas.eu/timio-kratos/

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα