Tuesday, July 16, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Κόμματα, υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι τους συνέχισαν την Παρασκευή τις προεκλογικές τους τοποθετήσεις και δραστηριότητες, με δηλώσεις και ανακοινώσεις κυρίως για θέματα που αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό, την οικονομία γενικότερα, τη διαφθορά, αλλά και για τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες έξω από τη Βουλή και στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ενώ συνεχίζουν και τις επισκέψεις και τις περιοδείες.

Ο προϋπολογισμός που έχει ψηφισθεί θωρακίζει την κυπριακή οικονομία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά το πέρας της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2023 από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2023 έχει εγκριθεί, ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικά πλεονάσματα, όμως θα εξαρτηθεί η πορεία της οικονομίας και ποιος θα είναι στο τιμόνι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η χώρα, συνέχισε, ξεπέρασε τρεις διαδοχικές κρίσεις, την οικονομική του 2013, την υγειονομική του 2020 και τώρα την κρίση ενέργειας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου άνοιξε τα χαρτιά του για το μείζον θέμα που συζητά σήμερα η κοινωνία, και που δεν είναι άλλο από την οικονομία, καταθέτοντας μάλιστα δημόσια και το όνομα του Κωνσταντίνου Πετρίδη ως τον επόμενο Υπουργό των Οικονομικών, ανέφερε, σε δήλωση της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου.

«Καλούμε και τους άλλους υποψήφιους να κάνουν το ίδιο. Είτε να μιλήσουν οι υποψήφιοι για την οικονομία μέσα από ένα debate ή να παραβρεθούν εκείνοι τους οποίους προορίζουν για τη θέση του Υπουργού των Οικονομικών», πρόσθεσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι η κοινωνία έχει το δικαίωμα να γνωρίζει και να μην ακούει μόνο λόγια και υποσχέσεις.

Καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ, την εξύβριση της Βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου και τα όσα εκτυλίχθηκαν έξω από τη Βουλή ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, και καλεί τις αρχές να πράξουν τα δέοντα για να οδηγηθούν ενώπιον δικαιοσύνης οι αυτουργοί, φυσικοί και ηθικοί.

«Καταδικάζουμε με απόλυτη αυστηρότητα τους βανδαλισμούς, τα επεισόδια και τα όσα εκτυλίχθηκαν έξω από το κτήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν επίθεση κατά των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δημοκρατίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Μαυρογιάννης.

«Καταδικάζουμε επίσης απερίφραστα την επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ καθώς και την εξύβριση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου», προσθέτει.

Εξάλλου, η δική μας Κύπρος είναι αυτή της αλλαγής και της δημιουργίας ενός καλύτερου αύριο για τον κόσμο της, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατά τη χθεσινή περιοδεία του στην επαρχία Πάφου.

Κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στην Πόλη Χρυσοχούς, ο Α. Μαυρογιάννης είπε πως “πρέπει να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό λόγο, το ήθος και το πολιτικό ύφος πάνω από όλα, όμως, πρέπει να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα πως οι πολιτικοί βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη και για αυτό έχει μεγάλη σημασία να κρινόμαστε επί του αποτελέσματος». Πρόσθεσε ότι «με την εκλογή μας θα μπουν στόχοι και φιλοδοξίες για να αφήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι “στοχεύουμε σε μία λύση στη βάση της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και στα έξι σημεία Γκουτέρες, μια λύση που θα απαλλάσσει τον τόπο μας από την κατοχή και τις τουρκικές εγγυήσεις και θα  επανενώσει Ε/κ και Τ/κ, διασφαλίζοντας την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της ΕΕ».

Στο μεταξύ, υπάρχουν τεράστια περιθώρια, με βάση τις εθνικές πολιτικές και τις πολιτικές της ΕΕ, να δοθεί αποφασιστική ώθηση και επίλυση των προβλημάτων στην βιομηχανία μας, είπε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αντρέας Μαυρογιάννης, σε περιοδεία του σε δυο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Λεμεσού.

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στα εργοστάσια Muskita Aluminium Industries και Lordos Plastics, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι βιομηχανίες σαν αυτές, «περιποιούν τιμή στον τόπο μας και μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα για τη θωράκιση της κυπριακής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να αποτελέσουν τον παράγοντα που θα οδηγήσει την κυπριακή οικονομία σε ένα ευοίωνο μέλλον, τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές».

«Ακούσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της βιομηχανία, τα προβλήματα στα οποία η κρατική στήριξη υστερεί, τα προβλήματα όπου το κράτος, μέσα από τις διαδικασίες του, παρεμβάλλει εμπόδια αντί να βοηθά τη βιομηχανία του τόπου», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, το εκλογικό επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αντρέα Μαυρογιάννη, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι η σημερινή Διεθνής Ημέρα κατά της Διαφθοράς βρίσκει την Κύπρο να έχει κατρακυλήσει στους διεθνείς δείκτες, με τους ανεξάρτητους θεσμούς αποδυναμωμένους.

«Χαιρετίζουμε τη ψήφιση από την ολομέλεια της Βουλής τις τελευταίες ημέρες, των Κανονισμών για τη σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε για άλλη μία φορά πως – αισθανόμενοι το χρέος και το καθήκον μας έναντι της κοινωνίας – η δική μας διακυβέρνηση θα στηρίξει έμπρακτα την Ανεξάρτητη Αρχή, παρέχοντας άμεσα όλα τα αναγκαία μέσα για τη λειτουργία της, όπως για παράδειγμα μέσω επιστημονικού και άλλου προσωπικού», προσθέτει.

Αναφέρει, τέλος, ότι η διαφάνεια και η λογοδοσία, «αποτελούν για εμάς βασικές προϋποθέσεις για τη χρηστή, αποτελεσματική και σύγχρονη διακυβέρνηση που οραματιζόμαστε».

Την επίθεση κατά των γραφείων της ΕΔΕΚ όπως επίσης την όποια πράξη βίας καταδικάζει με ανακοίνωσή του το επιτελείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, προσθέτοντας ότι “όσοι επιδιώκουν την πόλωση και τον διχασμό πρέπει να αναλογιστούν αυτή την ώρα τις ευθύνες τους”.

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι “η περιφρούρηση των δημοκρατικών αρχών και αξιών στον τόπο μας είναι συλλογική ευθύνη, όπου και να ανήκουμε πολιτικά και σε ό,τι και να πιστεύουμε”.

“Αυτή ειδικά την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα, ο αναθεωρητισμός και η επεκτατικότητα βρίσκονται στο απόγειό τους με την προσπάθεια επιβολής νέων απαράδεκτων τετελεσμένων, η σύμπνοια, η ενότητα και η συλλογικότητα είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίες για να αναχαιτίσουμε και να αποτρέψουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις”, προστίθεται.

Εξάλλου, ο οικονομολόγος Δρ. Χριστάκης Πατσαλίδης, εκ μέρους του επιτελείου του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε, σε δηλώσεις του, ότι χαιρετίζουν την έγκριση του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023 από την Βουλή, που είναι η σημαντικότερη νομοθετική πράξη του κοινοβουλίου.

«Οι δυνατότητες που παρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση των θετικών προοπτικών της κυπριακής οικονομίας και σε αυτές θα βασιστούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. Με την ενότητα της πολιτικής ηγεσίας και την συνεργασία μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας μπορούμε να ανταποκριθούμε συλλογικά στις προκλήσεις της χώρας και στις προσδοκίες της κοινωνίας», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ξεκάθαρο σχέδιο από την πρώτη ημέρα για μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική οικονομία, για αντιμετώπιση της ακρίβειας, για στήριξη των ευάλωτων ομάδων, στήριξη των επιχειρήσεων, για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, μετάβαση στην ψηφιακή εποχή τάχιστα και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

Η αναβίωση του συγκρουσιακού κλίματος, με στόχο “τη συσπείρωση των ψηφοφόρων στο κάθε κομματικό μαντρί”, δεν εκθέτει απλώς τις πολιτικές ηγεσίες που μετέρχονται τέτοιες πρακτικές, αλλά διχάζει τον λαό, οδηγεί σε ακρότητες όπως οι καταδικαστέες επιθέσεις εναντίον βουλευτών και κομματικών γραφείων και προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών, ανέφερε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε δηλώσεις του.

Με αφορμή στα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ έξω από το κτήριο της Βουλής, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι “παρακολουθώντας όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ έξω από το κτήριο της Βουλής, ήταν δύσκολο να μην αναλογιστώ πόσο αναμενόμενα ήταν”, για να προσθέσει ότι “ήταν απολύτως προβλέψιμο ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις και υποψήφιοι, πλησιάζοντας προς τις προεδρικές εκλογές, θα ανέσυραν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τον Γρίβα και τον Μακάριο”.

“Αυτό έμαθαν να κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια”, είπε, “αυτό – κατά πάσα πιθανότητα – θα συνεχίσουν να κάνουν και στις επόμενες και στις μεθεπόμενες εκλογές, αν τους το επιτρέψουμε με την ανοχή, την αποχή ή την ψήφο μας”, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης.

Εξάλλου, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να μιλήσουμε για ένα φαινόμενο που, δυστυχώς, είναι κυρίαρχο στην Κύπρο, είπε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς δείκτες διαφθοράς δείχνουν την κατρακύλα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

«Γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι δείκτες, αλλά η πολιτική που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρος, κατά κύριο λόγο γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων (χρυσά διαβατήρια). Υπενθυμίζω ότι στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου για το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, καθώς επίσης και για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στους νεοπολιτογραφηθέντες», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το «Τίμιο Κράτος» είναι η δική του απάντηση στη διαφθορά και εισηγείται εννέα προτάσεις «για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς», οι οποίες βρίσκονται σε ολοκληρωμένη τους μορφή στην ιστοσελίδα  https://www.achilleas.eu/timio-kratos/.

Η αναβίωση του διχασμού είναι βήμα προς την καταστροφή, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης.

Ο κ. Κολοκασίδης καταδικάζει ανεπιφύλακτα την επίθεση στα γραφεία της ΕΔΕΚ «και τους τραμπουκισμούς ακραίων στοιχείων έξω από τη Βουλή».

«Την ώρα που η Κύπρος απειλείται με τουρκοποίηση, η αναβίωση του διχασμού που μόνο δεινά επέφερε στον τόπο μας είναι βήμα προς την καταστροφή», προσθέτει.

Είναι επιβαλλόμενη όσο ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση συλλογικής ευθύνης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριου Ηλιάδη, καταδικάζοντας “τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης τόσο έξω από το κτήριο της Βουλής, όσο και έξω από τα γραφεία της ΕΔΕΚ, από μερίδα νοσταλγών της ανώμαλης προπραξικοπηματικής περιόδου, με προπηλακισμούς και ύβρεις κατά βουλευτών και κομμάτων, βανδαλισμούς, λιθοβολισμούς και παρωχημένα συνθήματα”.

Προστίθεται ότι “όλα όσα συνέβησαν, ήταν προσχεδιασμένα και ηθελημένα και αποδεικνύουν ότι 48 χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την κατάλυση της δημοκρατίας, υπάρχουν και δρουν ακόμα ανάμεσά μας άνθρωποι που όχι μόνο τίποτα δεν διδάχτηκαν και δεν μετανόησαν, αλλά και επιδιώκουν και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να γυρίσουν την Κύπρο στις εποχές του μεγάλου διχασμού”.

“Για όσα συνέβησαν υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι: Είναι οι διοργανωτές της συγκέντρωσης, δηλαδή το Ίδρυμα Γρίβα Διγενή και το ΕΛΑΜ”, αναφέρει.

Στα γραφεία του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, βρέθηκε χθες Πέμπτη, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κ. Χριστοφίδη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συνάντησε τον Πρόεδρο του Κεντρικού Φορέα, Δρ. Άκη Πούρο, αλλά και λειτουργούς, όπου συνομίλησαν για τις καθημερινές προκλήσεις που έχει ενώπιόν του ο Φορέας.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως το θέμα των προσφύγων έχει τύχει σημαντικής εκμετάλλευσης από δικηγόρους, ενώ ανέπτυξε την ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση του Νέου Κύματος, η οποία έχει εκπονηθεί από ακαδημαϊκούς και ειδικούς.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα