Friday, May 10, 2024
HomeΕπικαιρότηταΔημητριάδης: Ποια Κύπρο αφήνει πίσω του ο απερχόμενος πρόεδρος;

Δημητριάδης: Ποια Κύπρο αφήνει πίσω του ο απερχόμενος πρόεδρος;

Ανακοίνωση εξέδωσε ο υποψήφιος για την προεδρία, Αχιλλέας Δημητριάδης, σχετικά με τη συνέντευξη του προέδρου Αναστασιάδη στα ΝΕΑ των Αθηνών.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη χθεσινή (10/12) συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ των Αθηνών, επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά πως όλες οι ενέργειές του στο Κυπριακό ήταν αλάνθαστες και γι’ αυτό «φεύγει με τη συνείδησή του ήσυχη».

Τα όσα ο ίδιος ισχυρίζεται ότι συνέβησαν στη σύνοδο για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, ουδείς άλλος διεθνής παίκτης τα υποστηρίζει. Αντίθετα, ο ΓΓ του ΟΗΕ επαίνεσε τη στάση της Τουρκίας στις συνομιλίες και επέρριψε τις ευθύνες για το ναυάγιο στους ηγέτες των κοινοτήτων την Κύπρο.

Μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης που, σύμφωνα με δηλώσεις του διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη, «μίλησε σε πολλούς ανθρώπους για δύο κράτη εν είδει ιδεοθύελλας», κάτι που επιβεβαίωσε με δημόσια δήλωσή του και ο εκλιπών αρχιεπίσκοπος.

Είναι ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης που το Μάιο του 2018 απέρριψε την πρόταση Ακιντζί ώστε να γίνει το Πλαίσιο Γκουτέρες «στρατηγική συμφωνία για τη λύση».

Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» των Αθηνών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επαινεί, όπως είναι φυσικό, τους τρεις στενούς του συνεργάτες στο Κυπριακό, λέγοντας: «οι πολιτικές Αβέρωφ δεν διαφέρουν από τις δικές μου. Οι πολιτικές Μαυρογιάννη, όσον αφορά το Κυπριακό, δεν διαφέρουν από τις δικές μου επιλογές. Η προσωπική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν διαφέρει».

Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο πως σε κάθε ευκαιρία επικαλείται τον Α. Μαυρογιάννη ως «μάρτυρα υπεράσπισης» της πολιτικής του, λέγοντας πως «ήταν οι κατ’ επανάληψη μαρτυρίες του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, που σήμερα είναι υποψήφιος του ΑΚΕΛ, που όχι σε μία αλλά σε πλείστες όσες συνεντεύξεις έχει κάθετα διαψεύσει το αφήγημα που υιοθέτησε τότε η αντιπολίτευση, ότι τάχα εγκατέλειψα το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα