Thursday, July 18, 2024
HomeΕπικαιρότηταΠροεδρικές: 5 Ιανουαρίου οι υποψηφιότητες-Στις κάλπες όσοι νοσούν με Covid

Προεδρικές: 5 Ιανουαρίου οι υποψηφιότητες-Στις κάλπες όσοι νοσούν με Covid

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες και η προετοιμασία για ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Φεβρουάριο, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Κωνσταντίνου, να ενημερώνει σήμερα Πέμπτη υποψηφίους ή εκπροσώπους τους για τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με τις εκλογές.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2023 και ο δεύτερος, εφόσον δεν αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο, στις 12 Φεβρουαρίου. Τρεις είναι οι σημαντικές ημερομηνίες που προηγούνται στο πλαίσιο του οδοιπορικού των εκλογών:  Η 23η Δεκεμβρίου 2022 οπότε θα εκδοθεί το Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για προκήρυξη των εκλογών, η 27η Δεκεμβρίου 2022 ημέρα κατά την οποία λήγει η διορία για υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και για υποβολή δηλώσεων για τη ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού και η 5η Ιανουαρίου 2023, ημέρα κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή ενημέρωση υποψηφίων ή εκπροσώπων τους, ο ΓΔ του ΥΠΕΣ είπε πως «ενημερώσαμε για το οδοιπορικό των προεδρικών εκλογών, για τις διαδικασίες, καθώς επίσης και για πιο πρακτικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη διεξαγωγή των εκλογών».

Πρόσθεσε πως «στις 23 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών θα εκδώσει το ένταλμα με βάση το οποίο θα γίνει η προκήρυξη των εκλογών. Την ίδια ημέρα θα καθοριστούν ο Γενικός Έφορος Εκλογών, οι Έφοροι και οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογών».

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως στις 27 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για υποβολή αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και προέτρεψε όλους τους πολίτες, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο να υποβάλουν αίτηση. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Δεκεμβρίου, είτε έντυπα μέχρι τις 1700 την ίδια ημέρα.

«Ενημερώσαμε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για ψηφοφορία στο εξωτερικό, που θα ολοκληρωθεί επίσης στις 27 του τρέχοντος μήνα. Διευκρινίσαμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα για εγγραφή σε αυτούς τους καταλόγους σε όλες τις πόλεις στο εξωτερικό όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προξενικές αρχές και αναλόγως θα καθοριστεί πού θα λειτουργήσουν κάλπες στο εξωτερικό», είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ανέφερε πως με βάση τη νομοθεσία, για να υπάρξει κάλπη ο ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 50 για σκοπούς διασφάλισης της μυστικότητας της ψήφου.

Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές θα υποβληθούν στις 5 Ιανουαρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Ο χώρος προσαρμόστηκε ανάλογα για τις ανάγκες της διαδικασίας αυτής, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, προσθέτοντας πως «προσδοκούμε ότι θα έχουμε μια ομαλή διαδικασία και θα καταλήξουμε ο κυρίαρχος λαός να επιλέξει τον Πρόεδρο που θα κυβερνήσει τον τόπο για την επόμενη πενταετία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση από τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες είπε πως έχει δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό.

Ακόμη είπε πως λόγω της πανδημίας θα τηρηθεί ένα ειδικό πρωτόκολλο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Στα πλαίσια του πρωτοκόλλου αυτού δεν υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστούν οι ίδιες διαδικασίες που εφαρμόστηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές οπότε υπήρξαν κινητές εκλογικές κάλπες, σημείωσε. Πρόσθεσε πως ωστόσο θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους θα είναι θετικοί στον κορωνοϊό την ημέρα της ψηφοφορίας να ψηφίσουν κάτω από πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος που θα προτρέπονται να ψηφίσουν και προς τον σκοπό αυτό θα τροποποιηθεί το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα που ψηφίζουν για να ασκήσουν το δικαίωμά τους, ανέφερε.

Κληθείς να πει αν θα έχουμε ρεκόρ αριθμού υποψηφίων σε αυτές τις εκλογές, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως αυτή τη στιγμή έχουμε εν δυνάμει υποψηφίους που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υποβάλουν υποψηφιότητα και δεν θα ήθελε να σχολιάσει το πόσοι είναι οι υποψήφιοι. Πρόσθεσε πως στις 5 Ιανουαρίου που θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες θα γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι, αλλά «από αυτά που ακούμε νομίζω υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα υπάρξει μεγάλος αριθμός υποψηφίων σε αυτή την εκλογική διαδικασία».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των νέων ψηφοφόρων που έχουν μέχρι στιγμής κάνει αίτηση για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, ο ΓΔ του ΥΠΕΣ είπε πως η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, δεν θα ήθελε να δώσει αριθμό από τη στιγμή που στις 27 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Φαίνεται ότι και με την καμπάνια την οποία έχει τρέξει το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά λόγω του γεγονότος ότι έχει λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα συν τω χρόνω αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των πολιτών που εγγράφονται στον εκλογικό κατάλογο. Μέχρι σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό,τι υπήρχε τους προηγούμενους μήνες. Το ενδιαφέρον αυξάνεται όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία που λήγει και η προθεσμία εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, ανέφερε.

Σε ερώτηση για τον αριθμό των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως για να γνωρίζουμε πόσα κέντρα θα υπάρξουν θα πρέπει να εκπνεύσει η προθεσμία για υποβολή των δηλώσεων για πρόθεση ψήφου στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή είναι σίγουρο με βάση και τις προηγούμενες διαδικασίες ότι θα λειτουργήσουν κέντρα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το σε ποιες πόλεις της Ελλάδας και σε ποιες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα λειτουργήσουν θα το δουν στην πορεία, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως σίγουρα αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γερμανία καθώς και σε κάποιες αραβικές πόλεις όπως το Ντουμπάι.

Μόλις εκπνεύσει η προθεσμία για εγγραφή των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν στο εξωτερικό, το Υπουργείο Εσωτερικών θα εκδώσει ανακοίνωση για να ενημερώσει σε ποιες πόλεις θα μπορέσουν όσοι έχουν εγγραφεί να ψηφίσουν στο εξωτερικό, είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές έχουν δικαίωμα ψήφου με βάση την εκλογική νομοθεσία και θα ψηφίσουν όπως ψηφίζουν όλοι οι υπόλοιποι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο. Ο αριθμός τους είναι μερικές εκατοντάδες, ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: 

Αβέρωφ: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που έρχονται

Μαυρογιάννης: Να ενισχυθεί η φωνή των Αρμένιων της Κύπρου

Χριστοδουλίδης: Δεν θα εξαγοράσουμε συνειδήσεις με αφορμή την προεκλογική

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα