Saturday, July 20, 2024
HomeΕπικαιρότηταΜαυρογιάννης: Το πρόγραμμα του για πράσινες και κλιματικά ουδέτερες κοινότητες

Μαυρογιάννης: Το πρόγραμμα του για πράσινες και κλιματικά ουδέτερες κοινότητες

Στην παρουσίαση του προγράμματος του για προσαρμογή των Κυπριακών κοινοτήτων στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Κοινωνία, προχώρησε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε σήμερα στην επαρχία Πάφου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, βρέθηκε στην κοινότητα Καλλέπειας, όπου μαζί με τον Πολιτικό Μηχανικό και Μηχανικό Περιβάλλοντος, Παντελή Σοφοκλέους και τον Κοινοτάρχη της κοινότητας Νίκο Σαββίδη, παρουσίασε τις προτάσεις του για την δημιουργία κλιματικά ουδέτερων κοινοτήτων.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο ανεξάρτητος υποψήφιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας πως πλέον έχουμε περάσει στην κλιματική κρίση, η οποία σταδιακά θα μετατραπεί σε κλιματική κόλαση.

Γι’ αυτό όπως ανέφερε, έχει τεράστια σημασία η σημερινή συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες του τόπου μας θα προσαρμοστούν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος που απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης και του κόσμου.

about:blankΣυνεχίζοντας, επεσήμανε πως όραμά του, είναι οι έννοιες της αειφορίας και της πράσινης μετάβασης, να διατρέχουν οριζόντια την οικονομία, την ανάπτυξη, την υγεία, την παιδεία και την κοινωνία, ώστε καταστούν σύμφυτες με την ίδια τη χώρα.

«Γι’ αυτό και στο πρόγραμμα διακυβέρνηση μας έχουμε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις που αφορούν την πράσινη μετάβαση, την αειφορία, τη προστασία του περιβάλλοντος, την ανάπτυξη πράσινων πόλεων και κοινοτήτων, την προστασία της φύσης συμπεριλαμβανομένου και του Ακάμα, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ευημερία των ζώων», δήλωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, προτείνει την Εκπόνηση Μελέτης και Πίνακα Ελέγχου για τη δημιουργία Κλιματικά Ουδέτερων Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσαρμογή με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Παράλληλα, προτείνει μεταξύ άλλων, τη δημιουργία «ενεργειακών κοινοτήτων» με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, αξιοποιώντας τον ανεξάντλητο μας πλούτο, τον ήλιο. Θα προωθήσει την εφαρμογή προγραμμάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, όπως επίσης και τη στήριξη της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης με ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού. Ακόμη, θα επιδιώξει την ενίσχυση του ρόλου των συνεταιρισμών στην παραγωγή και επέκταση της συνεργατικής ιδέας στην οικονομία ευρύτερα με τρόπο που να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων .

Σε δηλώσεις του με το πέρας της παρουσίασης του προγράμματος του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ανέφερε πως σε συνεργασία με τον φίλο κοινοτάρχη Νίκο Σαββίδη και τον συνεργάτη, Παντελή Σοφοκλέους, προχώρησαν στην εξαγγελία του προγράμματος, ξεκινώντας από την Καλλέπεια.

«Ως πρότυπη κοινότητα που θα συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση του τόπου, για πράσινη οικονομία και ανάπτυξη μέσα από ένα μακρόπνοο και φιλόδοξο σχεδιασμό. Για την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και των τοπικών κοινωνιών στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας μας», κατέληξε.

Από πλευράς του ο κοινοτάρχης της κοινότητας, Νίκος Σαββίδης, σε δηλώσεις του καλωσόρισε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στα Καλλέπεια και επεσήμανε πως η κοινότητα του είναι έτοιμη να συμβάλει στην τεράστια προσπάθεια για πράσινη μετάβαση.

«Έχουμε δει μαζί την αειφόρο πράσινη ανάπτυξη, την μετάβαση μας σε αυτή ως κοινότητα με μελέτες που έγιναν από τον φίλο Παντελή Σοφοκλέους και τον ευχαριστούμε. Είμαστε έτοιμοι με την νέα εξαγγελία της πολιτικής αυτής, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες μας φτηνή ενέργεια γιατί δυστυχώς μας έχει τσακίσει η ακρίβεια και ο ακριβός ηλεκτρισμός», δήλωσε.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα