Sunday, July 14, 2024
HomeΕπικαιρότητα20 Δεκεμβρίου: Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

20 Δεκεμβρίου: Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι τους συνέχισαν και σήμερα Τρίτη τις προεκλογικές τους τοποθετήσεις και δραστηριότητες, με συναντήσεις, δηλώσεις και ανακοινώσεις για διάφορα θέματα, που απασχολούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, την οικονομία, την εκπαίδευση και την επικαιρότητα.

Εμείς ξέρουμε να κουμαντάρουμε την οικονομία και να εγγυηθούμε στους Κύπριους πολίτες πως μπορεί να συνεχίσουμε με ακόμα πιο δυνατή οικονομία για να έχουμε ευτυχισμένους, αξιοπρεπείς πολίτες και οικογένειες αυτόνομες, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, έπειτα από επίσκεψή του στο νηπιαγωγείο – βρεφονηπιακό σταθμό «Λητώ Παπαχριστοφόρου» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο κ. Νεοφύτου, συνοδευόμενος από βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού και στελέχη του επιτελείου του, ξεναγήθηκε στους χώρους του νηπιαγωγείου – βρεφονηπιακού σταθμού «Λητώ Παπαχριστοφόρου» του Πανεπιστημίου Κύπρου, άκουσε τα κάλαντα από τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου και αντάλλαξε απόψεις με τους λειτουργούς και το προσωπικό.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Νεοφύτου, δήλωσε σε χριστουγεννιάτικο γκαλά στη Λευκωσία ότι δεν είναι με λαϊκίστικο τρόπο που αντιμετωπίζεται η οικονομία και ότι μπορεί να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστούν οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Σε ανακοίνωση υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του αναφέρεται ότι στην ομιλία του, ο κ. Νεοφύτου μίλησε για την οικονομία και τις προκλήσεις του μέλλοντος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, βουλευτών, Υπουργών, αξιωματούχων, Δημάρχων, επιχειρηματιών, γιατρών, δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών. Χωρίς υγιή οικονομία δεν μπορείς ούτε να δημιουργήσεις έργα ανάπτυξης, ούτε να βοηθήσεις τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις 78 προτάσεις του για την Κοινωνική Πολιτική του Κράτους. Σε δήλωση του, ο Μάριος Χαραλαμπίδης από το επιτελείο Χριστοδουλίδη ανέφερε ότι οι προτάσεις κωδικοποιούνται σε 8 πολιτικές δράσεων: 1. «Εκσυγχρονισμός και Ενίσχυση Θεσμικού Πλαισίου», 2. «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός της Επιδοματικής Πολιτικής», 3. «Σύζευξη οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», 4. «Με επίκεντρο το παιδί», 5. «Στήριξη των Μονογονεϊκών οικογενειών», 6. «Στήριξη των Πολυτέκνων και Τρίτεκνων Οικογενειών», 7. «Διασφάλιση των Δικαιωμάτων και Ευημερίας των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας», και 8. «Στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία».

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, και ως εκ τούτου ακυρώνεται το πρόγραμμά του για τις επόμενες μέρες. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο υποψήφιος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό σε περιοδική εξέταση που υποβλήθηκε και γι’ αυτό θα πρέπει να περιοριστεί στο σπίτι και να ακυρώσει όλο του το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες. “Ζητώ συγγνώμη από όσους η αδυναμία μου να ανταποκριθώ προκαλεί αναστάτωση και ταλαιπωρία”, αναφέρει στην ανάρτησή του.

Επτά προτάσεις για την Προοδευτική Μεταρρύθμιση της Παιδείας, παρέθεσε ο υποψήφιος για την Προεδρία, Αχιλλέας  Δημητριάδης σημειώνοντας σε γραπτή δήλωση του, ότι, η σύζευξη της ανθρωπιστικής παιδείας με την τεχνολογία  αποτελούν τους στιβαρούς  πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί ο εκσυγχρονισμός της χώρας. Οι προτάσεις του κ. Δημητριάδη αφορούν, μεταξύ άλλων, και εγκατάλειψη του γνωσιοκεντρικού και εξετασιοκεντρικού μοντέλου της εκπαίδευσης και βελτίωση του συστήματος εξετάσεων τετραμήνων, τις νέες τεχνολογίες, το Ολοήμερο σχολείο, τα Ειδικά Σχολεία, την Έρευνα – Καινοτομία και το Συμπεριληπτικό Σχολείο, με ενιαία εκπαίδευση, με εύλογες προσαρμογές για άτομα με αναπηρίες, “ούτως ώστε αυτά τα παιδιά να αντιμετωπίζονται ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς”.

Να αφυπνίσουν και εμάς και τη διεθνή κοινότητα οι νέες προειδοποιήσεις Μενέντεζ για τον Ταγίπ Ερντογάν, λέει ο υποψήφιος Πρόεδρος, Μάριος Ηλιάδης, σημειώνοντας ότι  “είναι παρήγορο που σε μία συγκυρία όπου το κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα και τείνει να έχει ξεχασθεί από την διεθνή κοινότητα, να υπάρχουν τέτοιας εμβέλειας προσωπικότητες που να δίνουν μάχες για την προάσπιση των δικαίων μας και να έχουν ψηλά στις προτεραιότητες τους την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας”. Σε ανακοίνωση ο κ. Ηλιάδης αναφέρει πως από τέτοιες προσωπικότητες, οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε και εμείς, “οι οποίοι βυθισμένοι σε ένα μακρύ προεκλογικό αγώνα δείχνουμε να μην έχουμε συναίσθηση των τεράστιων κινδύνων που μας απειλούν και να ξεχνάμε πως πρώτα απ΄όλα και πάνω απ΄όλα, είμαστε μία ημικατεχόμενη χώρα που βρίσκεται καθημερινά στο στόχαστρο ενός εκτός ελέγχου γείτονα, ο οποίος οραματίζεται και απεργάζεται την πλήρη κατάληψη και προσάρτηση της πατρίδα μας”.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν οι θεσμοί στο Βέλγιο, με αφορμή το τεράστιο σκάνδαλο των ισχυριζόμενων δωροδοκιών σε μέλη και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της κυπριακής διακυβέρνησης. Σημειώνει ότι αν αναλογιστεί κανείς μία παρόμοια υπόθεση στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του ρεπορτάζ του Al Jazeera, θα συνειδητοποιήσει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι θεσμοί που υπηρετούν το κράτος δικαίου στην Κύπρο. Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο αυτό, μια από τις πρώτες ενέργειες του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που εκλεγεί, θα είναι η προώθηση νομοθεσίας για την εγκαθίδρυση ειδικής αστυνομικής δύναμης για διερεύνηση αδικημάτων διαφθοράς.

(ΚΥΠΕ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα