Tuesday, July 16, 2024
HomeΕπικαιρότηταΟικολόγοι: Εκνευρισμός για στελέχη που συμμετέχουν σε προεκλογική υποψηφίων

Οικολόγοι: Εκνευρισμός για στελέχη που συμμετέχουν σε προεκλογική υποψηφίων

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωση αναφέρει ότι «επεδίωξε να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές 2023 κατά συγκροτημένο και συνεκτικό τρόπο με στόχο την απομάκρυνση της διεφθαρμένης κυβέρνησης Αναστασιάδη μέσω μιας Πράσινης Κυβερνητικής Αλλαγής».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι «για τον σκοπό αυτό είχαμε συναντήσεις με αριθμό υποψηφίων και κομμάτων με την ελπίδα να επιτευχθούν προγραμματικές συγκλίσεις. Δεν μπήκαμε ποτέ στη λογική του διαμοιρασμού της εξουσίας.

Τον Σεπτέμβριο 2022 πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία (δημοσκόπηση) μεταξύ των μελών του Κινήματος προκειμένου να εντοπιστούν οι υποψήφιοι που να έχουν σεβαστή υποστήριξη για περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (επισυνάπτεται) δεν έδειξε να υπάρχει μεγάλος βαθμός υποστήριξης οποιουδήποτε υποψηφίου. Για το λόγο αυτό με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής τερματίστηκε κάθε περαιτέρω συζήτηση με τους υποψηφίους.

Ταυτόχρονα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής απορρίφθηκε η αυτόνομη κάθοδος.

Η Εκλογική Συνδιάσκεψη (Ε.Σ.) του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συνεδρίασε στις 23/10/22 προκειμένου να αποφασίσει τη θέση του Κινήματος για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 5 Φεβρουαρίου 2023. Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας δεν έδωσε σε κανένα υποψήφιο την απαιτούμενη από το Καταστατικό, πλειοψηφία του 60%.

Ως εκ τούτου το Κίνημα δεν υποστηρίζει υποψήφιο για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στο τέλος της Εκλογικής Συνδιάσκεψης (23/10/22) ο Πρόεδρος του Κινήματος έθεσε ως σημαντικό για τον ίδιο, ανεξαρτήτως απόφασης, «ότι πρέπει να προστατέψουμε τη δημόσια εικόνα του Κινήματος. Δεν θα είναι σωστό να δούμε εκλεγμένα στελέχη του Κινήματος να μιλούν σε πάνελ ή ραδιόφωνα για συγκεκριμένο υποψήφιο. Για παράδειγμα να συμφωνήσουμε όλοι ότι τα προβεβλημένα στελέχη δεν θα πηγαίνουν σε τηλεοπτικά πάνελ να κάνουν συζητήσεις για συγκεκριμένο υποψήφιο».

Συμπληρωματικά μετά από σχετική απόφαση της Π.Ε του Κινήματος στις 31 Οκτωβρίου 2022 με ένα λιτό κείμενο κλήθηκαν τα μέλη της Εκλογικής Συνδιάσκεψης (τα οποία είναι τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, της Κεντρικής Επιτροπής και των Επαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος) «να μην έχουν δημόσια συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία οποιουδήποτε υποψήφιου / υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές».

Από τότε δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι ένας μικρός αριθμός στελεχών έχει επιλέξει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις ή/και ένταξη σε εκλογικά επιτελεία υποψηφίων.

Σημειώνουμε με θετικό πρόσημο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και στελεχών επέλεξε -παρά την όποια προτίμηση της- να μην εκφραστεί δημόσια υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου.

Εντούτοις διαπιστώνεται ότι η στάση σεβασμού της συλλογικότητας και της ενότητας του Κινήματος που επέλεξε η ηγεσία και η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών και μελών, έναντι της προβολής της συμμετοχής λίγων στελεχών στη εκστρατεία συγκεκριμένων υποψηφίων, τείνει να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το Κίνημα -έχει κατά πλειοψηφία τουλάχιστον- συγκεκριμένη προτίμηση.

Θέλουμε να τονίσουμε για μία ακόμη φορά εμφατικά ότι:

α) Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών δεν υποστηρίζει υποψήφιο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

β) Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων δεν αφορούν το δικαίωμα έκφρασης και δεν σκοπεύουν να το περιορίσουν. Οι αποφάσεις αφορούν μόνο τη δημόσια συμμετοχή στελεχών στην προεκλογική εκστρατεία υποψηφίου.

γ) Οι θέσεις και οι ενέργειες ορισμένων στελεχών του Κινήματος είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν τις θέσεις του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

δ) Για λόγους τεκμηρίωσης της αλήθειας επισυνάπτονται τόσο τα αποτελέσματα της Παγκύπριας Εκλογικής Συνδιάσκεψης όσο και τα συνοπτικά αποτελέσματα της εσωτερικής δημοσκόπησης / ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Κινήματος που έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 (Σημειώνεται ότι δεν αναφέρονται οι υποψήφιοι που έχουν αποσύρει την υποψηφιότητά τους).

Ως Πολιτική Επιτροπή καλούμε τα μέλη του Κινήματος που έχουν έντονη προτίμηση υπέρ υποψηφίου και επιθυμούν να τον υποστηρίξουν να σεβαστούν το υπόλοιπο μέρος των μελών και ψηφοφόρων του Κινήματος που τυγχάνει να μην υποστηρίζουν την δική τους επιλογή και να σταματήσουν τη δημόσια συμμετοχή τους στην προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου της επιλογής τους.

Το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών θα υπάρχει και θα είναι αναγκαίο για τον οικολογικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας και μετά τις προεδρικές εκλογές ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους.

Είναι ευθύνη όλων μας να το κρατήσουμε δυνατό και ενωμένο, για το καλό του Περιβάλλοντος, της Φύσης, των Ζώων, του Πολιτισμού και των Πολιτών μας».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα