Saturday, July 20, 2024
HomeΕπικαιρότηταΠροεκλογική: Οικονομία και Κυπριακό απασχόλησαν τους υποψηφίους

Προεκλογική: Οικονομία και Κυπριακό απασχόλησαν τους υποψηφίους

Με περιοδείες, επισκέψεις, συναντήσεις και ανακοινώσεις συνεχίστηκε η προεκλογική εκστρατεία κατά το τελευταίο τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Η οικονομία, η ανάπτυξη, και το Κυπριακό, ήταν μερικά από τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τους υποψήφιους για την προεδρία της Δημοκρατίας και τους υποστηρικτές τους.

Οι χώρες διακρίνονται σε επιτυχημένες και αποτυχημένες από την σωφροσύνη, την υπευθυνότητα των ηγεσιών τους δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου σε συγκέντρωση της ομάδας φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Πόλης Χρυσοχούς το βράδυ του Σαββάτου, σημειώνοντας πως τα  προβλήματα του κόσμου δεν έχουν χρώμα και πως πλήττουν αριστερούς και δεξιούς. 

Για αυτό, συνέχισε, κοινή έγνοια είναι να πηγαίνει ο τόπος μας καλά για να μπορούν όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν την ασφάλεια και την σταθερότητα. Αναφέρθηκε επίσης στους συνυποψηφίους του, όλοι με καλές προθέσεις, όπως είπε, σημειώνοντας ότι η διαφορά τους με τον ίδιο, είναι ότι «αυτοί υπόσχονται αλλά εγώ μπορώ να εγγυηθώ μια ισχυρή οικονομία για να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία».

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Νεοφύτου ήταν ομιλητής στη χοροεσπερίδα των Εθνικόφρονων Σωματείων Πύργου Τυλληρίας στο Κέντρο «Δρυς» στον  Κάτω Πύργο. 

Άλλωστε, σε περιοδεία του στην Βιομηχανική περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και συνοδευόμενος από την Υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως η ισχυρή οικονομία αποτελεί το όχημα για να υπάρξει περιθώριο στον επαγγελματία να δημιουργηθεί, στον εργαζόμενο να βρει δουλειά και σ’ αυτόν που έχει ανάγκη από τα κρατικά έσοδα της δυνατής οικονομίας να έχει την κρατική στήριξη.

H oικονομία και η ασφάλεια δεν είναι δεδομένες, δήλωσε, και έκανε λόγο για δύο επιλογές στις εκλογές, αυτή της συνέχισης της ασφάλειας και της σταθερότητας ή αυτή του πισωγυρίσματος σε πολιτικές που είτε οδήγησαν την οικονομία στη χρεωκοπία είτε βάλτωσαν το Κυπριακό.

Την πεποίθηση ότι η αλλαγή με προοδευτικό περιεχόμενο προς όφελος της Κύπρου και της κοινωνίας θα επιτευχθεί με την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Εκλογικό Επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη στη Λάρνακα το Σάββατο.

Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι καλή η νέα χρονιά για την Κύπρο «γιατί στις εκλογές θα κερδίσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και θα θέσει τέρμα στον κατήφορο προς τη διχοτόμηση, θα θέσει τέρμα στην διαπλοκή, διαφθορά που ταλανίζει τη χώρα και τη διασύρει διεθνώς, θα τερματίσει την υποβίβαση του κράτους δικαίου και των θεσμών και την ίδια ώρα θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος για να μπορεί το κράτος ολόχρονα και ολόπλευρα να στηρίζει τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

Στο μεταξύ, ο κ. Μαυρογιάννης, επισκέφθηκε την Πέμπτη το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο όπου ξεναγήθηκε τις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το έργο του Κέντρο. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του επιτελείου του, ο κ. Μαυρογιάννης συνεχάρη τη διεύθυνση και όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του Κέντρου για την πολυσήμαντη προσφορά και δράση τους. Ευχαριστώντας τους, επεσήμανε πως το έργο που επιτελείται είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και ευρύτερα για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο.

Την πεποίθηση ότι θα βρίσκεται και στον δεύτερο γύρο των εκλογών εξέφρασε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας το Σάββατο βράδυ σε περιφερειακή συγκέντρωση στην περιοχή Σολέας, όπου κάλεσε τους ψηφοφόρους «να αγνοήσουν τις προκλήσεις, τις εντάσεις και τις διχαστικές ενέργειες, οι οποίες είναι ήδη έντονες και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πανέτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του και ανέφερε ότι ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης οι δράσεις των 100 πρώτων μερών διακυβέρνησης. Αναφερόμενος στην αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών τόνισε ότι τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να είναι ίδια με εκείνα των περιοχών που γειτνιάζουν με τα αστικά κέντρα, αλλά πιο ελκυστικά.

Έκκληση σε μέλη και στελέχη του να σταματήσουν να συμμετέχουν δημόσια στην προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου της επιλογής τους απηύθυνε το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών το Σάββατο, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες στα όργανά του και η ψηφοφορία μεταξύ των μελών του δεν οδήγησε σε απόφαση για στήριξη οποιουδήποτε από τους υποψηφίους.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, παραχώρησε διάσκεψη Τύπου για το εν λόγω θέμα, θέτοντας ζήτημα «σεβασμού της συλλογικότητας και της ενότητας του Κινήματος», σημειώνοντας πως «δυστυχώς έχει παρατηρηθεί ότι ένας μικρός αριθμός στελεχών έχει επιλέξει να κάνει δημόσιες εμφανίσεις ή/και ένταξη σε εκλογικά επιτελεία υποψηφίων», παρά το γεγονός ότι συλλογικά το Κίνημα αποφάσισε να μην προχωρήσει με στήριξη συγκεκριμένου υποψηφίου.

Εξάλλου, ο υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, αναφέρει ότι η  Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο το πού μάς έχει οδηγήσει η πολιτική του προέδρου Αναστασιάδη και των στενών συνεργατών του στο Κυπριακό». Μια απλή ανάγνωση της Έκθεσης, προσθέτει, δείχνει ότι η πολιτική που άσκησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι στενοί του συνεργάτες του, κατά και μετά το Κραν Μοντάνα, «έχει επιφέρει τα πιο αρνητικά αποτελέσματα στο Κυπριακό από την εισβολή και μετά».

Σημειώνει ότι ο Πρόεδρος «δεν αξιοποίησε την παρουσία Ακιντζί στην ηγεσία της Τ/Κ κοινότητας, σπατάλησε το χρόνο σε ιδεοθύελλες για «δύο κράτη» και έτσι τώρα κανένας διεθνής παίκτης δεν ασχολείται με το Κυπριακό. Η  αναξιοπιστία είναι η κύρια κληρονομιά που αφήνει πίσω της η πολιτική «Αναστασιάδη και συνεργάτες», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα