Saturday, July 27, 2024
HomeΕπιτελείαΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές, καθώς και οι εκπρόσωποι τους συνέχισαν την Τρίτη τις συναντήσεις, τις παρεμβάσεις και τις δραστηριότητές τους στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας, ενώ την ίδια ώρα ο Γενικός Έφορος Εκλογών παρουσίασε το ψηφοδέλτιο του Α΄ γύρου των Προεδρικών.

Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο του Α΄ Γύρου των Προεδρικών Εκλογών με τους 14 υποψήφιους Προέδρους, παρουσίασε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ετοιμασία του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου και αν χρειαστεί, οι επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν στις 12 του ίδιου μήνα.

Όσον αφορά το ψηφοδέλτιο για την Α΄ Κυριακή, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, «μετά από μια προεργασία που έγινε από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, καταλήξαμε στο τελικό δείγμα, το οποίο τελικό δείγμα επιθεώρησαν οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, έγιναν κάποιες υποδείξεις για κάποιες λεπτομέρειες, έγιναν οι διορθώσεις και πλέον έχουμε το τελικό δείγμα του ψηφοδελτίου».

Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, έχει ήδη δοθεί εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να προχωρήσει με τη διαδικασία εκτύπωσης.

Εξάλλου, για λαϊκισμό που κτύπησε κόκκινο, επικρίνει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, λέγοντας ότι οι συνταγές που προτείνει οδήγησαν στην κρίση του 2013 και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα.

Σε γραπτή δήλωση ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι ο κ. Μαυρογιάννης υιοθετεί χωρίς κανένα ενδοιασμό τις καταστροφικές πολιτικές που του επιβάλλει το κόμμα που έφερε την οικονομική καταστροφή.

Τον επικρίνει ότι υπόσχεται αφειδώλευτα αύξηση επιδομάτων, επιδοτήσεων και μείωση φόρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία κοστολόγηση και ούτε εξηγεί από πού θα εξευρεθούν οι πόροι, τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και την επίπτωση στις αξιολογήσεις της χώρας.

Από το 2023 θα μπορούν να πάρουν μια πρώτη αποζημίωση από το Ταμείο Αλληλεγγύης όσοι κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι μέτοχοι της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, που επηρεάστηκαν το 2013 από το κούρεμα. Την πρόταση παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο υποψήφιος για την Προεδρία, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, με βάση τα ρευστά διαθέσιμα του Ταμείου Αλληλεγγύης, τα φυσικά πρόσωπα που είναι Κύπριοι και επηρεάστηκαν από το κούρεμα θα μπορούν να πάρουν το 2023 από €8.000 για κάθε €100.000 ζημιάς, ενώ με τροποποίηση νόμου που θα καταθέσει για συνέχιση του τέλους καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, διασφαλίζεται, όπως είπε, ότι για κάθε έτος από το 2024 και μετά θα μπορούν να αποζημιώνονται με €3.000 για κάθε €100.000 ζημιάς κατ’ ελάχιστον.

Γεύμα εργασίας με τους Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας, της Κίνας, του Ισραήλ, της Ελβετίας και της Σερβίας καθώς και τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, είχε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε τη βαθιά του φιλία που τον συνδέει με τους Πρέσβεις και ότι είναι εκείνοι που στέλνουν τα μηνύματα που αφορούν την Κύπρο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του για τις εκλογές είπε ότι «μόνο με την εκλογή του Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί πράγματι να διασφαλιστεί η σταθερότητα». «Ούτε οι προσβλητικές πράγματι αναφορές-καλέσματα του κ. Χριστοδουλίδη σε στελέχη δήθεν του Δημοκρατικού Συναγερμού για συμμετοχή σε δική του Κυβέρνηση πείθουν, ούτε βεβαίως ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος μετά που για μήνες συνομιλούσε με το ΑΚΕΛ προκείμενου να τα βρουν, θυμήθηκε σήμερα να απευθυνθεί τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού» πρόσθεσε.

Πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Hilton από το Επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου Ανδρέα Μαυρογιάννη, εκδήλωση-συζήτηση για θέματα οικονομίας με τίτλο: Η Κύπρος στην εποχή της βιώσιμης και υπεύθυνης οικονομικής ανάπτυξης – ESG στόχοι και προκλήσεις.  

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, την εκδήλωση συντόνισε ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο European Institute of Management and Finance, δρ. Άδωνης Πηγασίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε το τέως Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, Λάζαρος Λαζάρου.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο καθηγητής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας του London Business School, Ιωάννης Ιωάννου και ο καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης.

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εντοπίζει πριν από κάθε εκλογές η Κυβέρνηση Συναγερμού θυμίζουν τους αλήστου μνήμης S300 που εκτοξεύονταν κάθε βράδυ προεκλογικά, αλλά μετεκλογικά δεν ήρθαν ποτέ, ανέφερε σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Η αποτυχία της Κυβέρνησης Συναγερμού στα ενεργειακά είναι ολοσχερής και παταγώδης, πρόσθεσε. “Μετά από δέκα χρόνια με προεκλογικές φιέστες για εντοπισμό κοιτασμάτων και ενεργειακές συμφωνίες, η Υπουργός Εμπορίου παραδέχεται ότι δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσει. Ο δε Αβέρωφ Νεοφύτου, μπροστά στην αποτυχία, θυμήθηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές να δηλώσει ότι πάντα διαφωνούσε με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του αρμόδιου Υπουργείου” είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά, ο απολογισμός είναι ξεκάθαρος: “Παραδίδουν τη χώρα ανοχύρωτη ενεργειακά και με το κόστος του ηλεκτρισμού στα ύψη, εξαιτίας και των προστίμων για τους ρύπους που πληρώνει η Κύπρος”.

Η Κύπρος διαδραματίζει ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, απαντώντας στο ΑΚΕΛ. Αρχικά, ο κ. Πελεκάνος αναφέρει ότι “οι μηδενιστικές τοποθετήσεις του ΑΚΕΛ συνεχίζονται” και ότι “δεν μπορούν να απαλλαγούν από τις κομματικές τους παρωπίδες”. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προσθέτει ότι “είναι επί των ημερών της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη που η Κυπριακή Δημοκρατία θωρακίστηκε με τη σύναψη συμφωνιών με εταιρείες ενέργειας κολοσσούς, όπως είναι η Exxon Mobil των ΗΠΑ, η Qatar Energy, η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική Total Energies, διασφαλίζοντας τις προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων της χώρας μας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα