Tuesday, July 16, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Συνεχίστηκε την Τρίτη και Τετάρτη η προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων για την προεδρία της Δημοκρατίας με επαφές, συναντήσεις, συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις, ενώ ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοίνωσε τον συνολικό αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, αλλά και τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στους 561.033 ανέρχονται οι εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, εκ των οποίων οι 276.029 είναι άνδρες και οι 285.004 γυναίκες.

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοίνωσε, ότι στις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές θα λειτουργήσουν 35 εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Γενικού Έφορων Εκλογών, στους 561.033 εκλογείς που έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές «θα συμπεριληφθούν και όσοι πολίτες της Δημοκρατίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις κατεχόμενες περιοχές των Επαρχιών Κερύνειας και Αμμοχώστου, μόλις επιβεβαιωθούν τα στοιχεία τους από το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα».

Κατά ηλικία, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Έφορου, ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογέων βρίσκεται στην ηλικία 70+ και ανέρχεται στους 107.801, εκ των οποίων οι 48.527 είναι άνδρες και οι 59.274 γυναίκες.

Απάντηση στο επιτελείο του Αντρέα Μαυρογιάννη και το ΑΚΕΛ, έδωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος αναφέρει ότι «άρχισαν τις προσωπικές επιθέσεις» και ότι τον κατηγορούν ότι πληρώνεται από τους φορολογούμενους για να κάνει προεκλογική.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι ως μέλος της Κυβέρνησης, ως πολιτικό πρόσωπο και ως ΥΠΟΙΚ αποτελεί υποχρέωσή του να τοποθετείται πολιτικά, σημειώνοντας ότι απαντά και θα απαντά στο ΑΚΕΛ «επί των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών που προτείνει, προσπαθώντας ακόμη μια φορά να εμπαίξει την κοινωνία».

«Οι πολιτικές τοποθετήσεις Υπουργών είναι αυτονόητες σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες και από όλο το πολιτικό προσωπικό. Φυσικά, το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει ότι αδυνατεί να κατανοήσει πώς λειτουργούν οι σύγχρονες δημοκρατίες. Δεν σημαίνει, όμως, ότι θα καταφέρει να μας φιμώσει», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών.

Εξάλλου, σε δήλωση του το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι έγιναν σοβαρές προσπάθειες για το κυκλοφοριακό. Ο κ. Νεοφύτου επισκέφθηκε τον σταθμό λεωφορείων Park&Ride στην Αλάμπρα από κοινού με τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, και συνοδευόμενος από τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου, ο κ. Νεοφύτου μιλώντας για τις πολιτικές του προτάσεις για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, είπε ότι «έγιναν σοβαρές προσπάθειες για το κυκλοφοριακό. Σ’ αυτά που έχουν ήδη γίνει θα προσθέσω σήμερα σε συνεργασία πάντα με τον Υπουργό Μεταφορών, κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές που πιστεύω θα απαμβλύνουν σημαντικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρότεινε προσβάσιμα λεωφορεία για όλους τους μόνιμους κατοίκους και δωρεάν χρήση από οποιονδήποτε μόνιμο κάτοικο Κύπρου, την επέκταση των park&ride σε όλες τις εισόδους των πόλεων, λεωφορεία για μεταφορά όλων των μαθητών, όλων των βαθμίδων από πόρτα σε πόρτα, καθώς και καταγραφή του αριθμού των φοιτητών που μετακινούνται από πόλη σε πόλη και ειδική διευθέτηση με συγκεκριμένα δρομολόγια για να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών.

Την εκτίμηση ότι αν δεν καταφέρουμε άμεσα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που μείναμε στο Γκραν Μοντανά, χωρίς καμία αλλαγή και οπισθοδρόμηση, δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού και χωρίς λύση ο τόπος οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε διχοτόμηση, εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια επαρχιακής συγκέντρωσης το βράδυ της Τρίτης στη Λάρνακα, ο κ. Μαυρογιάννης έστειλε μήνυμα νίκης από τη Λάρνακα, αναφέροντας πως το μόνο βασικό ερώτημα που τίθεται στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι κατά πόσον «θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα ή θέλουμε να συνεχίσουμε την ίδια πορεία, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κυπριακός λαός μπροστά στους τρεις κύριους υποψήφιους έχει μόνο δύο επιλογές ή 3η πενταετία ΔΗΣΥ ή πραγματική, προοδευτική αλλαγή».

Είπε ακόμη ότι «και ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι γνήσια αντίγραφα, είτε τσαλακωμένα είτε ατσαλάκωτα της σημερινής διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη» και πρόσθεσε ότι «η δεκαετία του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας πλήγωσε την Κύπρο» και πως «ζούμε δύο πραγματικότητες, τη δική μας και εκείνη που θέλουν οι κυβερνώντες να παρουσιάσουν».

Επίσης, τη στήριξή του στον δημόσιο χαρακτήρα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), εξέφρασε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε επίσκεψη του την Τρίτη στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ, αναφέροντας ότι «η ΑΗΚ πρέπει να αφεθεί να επιτελέσει το έργο της».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του, κατά τις συναντήσεις του κ. Μαυρογιάννη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της ΑΗΚ, αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος γύρω από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τον οργανισμό, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της υποστελέχωσης της ΑΗΚ και τα αλυσιδωτά προβλήματα που αυτή προκαλεί, όπως επίσης και τα εμπόδια που παρεμβάλει το κράτος για τη δραστηριοποίηση του οργανισμού στις ΑΠΕ.

Επιπλέον, κατά τη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της διατήρησης του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Δεκέλεια και η αντικατάσταση των παλαιών μονάδων, αλλά και ο κίνδυνος που ελλοχεύει με την αποξένωση του ελέγχου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και την παραχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα.

Εξάλλου, δικαιολογημένες χαρακτήρισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης τις αντιδράσεις των δημοτών Λευκωσίας και οργανωμένων συνόλων, στην πρόθεση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών να αδειοδοτήσουν την ανέγερση πολυώροφης πολυκατοικίας σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα, στην οδό Κινύρα κοντά στο Λήδρα Πάλας.

«Πρόκειται για αυθαίρετη ενέργεια, η οποία θα παραβιάζει, τόσο το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης που αντιτίθεται στη συγκεκριμένη ανάπτυξη, όσο και τις τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες ενστάσεις αρμοδίων θεσμών (Τμήμα Πολεοδομίας, ΕΤΕΚ)», είπε ο κ. Δημητριάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου.

Ανέφερε επίσης ότι «οι κανόνες πρέπει να τηρούνται» και πρόσθεσε πως «έχει καταντήσει συνήθεια της Κυβέρνησης να επικαλείται την εξαίρεση και την παρέκκλιση και να καταργεί έτσι τον κανόνα», λέγοντας ότι «οι πρακτικές αυτές δείχνουν αδιαφάνεια και αυθαιρεσία».

Στο μεταξύ, το επιτελείο του υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Κολοκασίδη αναφέρει πως η παραχώρηση σημείων της νεκρής ζώνης στο κατοχικό καθεστώς από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελεί υπέρβαση εξουσιών από την ειρηνευτική δύναμη και άνευ προηγουμένου αποδοχή παράνομων κατοχικών τετελεσμένων.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει ότι τα δεδομένα είναι τόσο απαράδεκτα που εγείρουν το ερώτημα αν η ίδια η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εκβιάζεται από το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία, τόσο ώστε να καταγράφει σε χάρτες τις παρανομίες της.

Προσθέτει πως ένα από αυτά είναι και το γήπεδο της Τσετίνκαγια, για το οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση, έμεινε, ως συνήθως, στα διαβήματα – κατά την έκφρασή του – ενώ λέει ότι η ξεκάθαρη μετατόπιση καταγράφεται σε περιοχές του Μάμμαρι, της Αυλώνας και της Δένειας.

Από την άλλη, ενάντια στην κακομεταχείριση και την εκμετάλλευση των ζώων όπως και στη χρήση τους ως άψυχα αντικείμενα και εργαλεία ψυχαγωγίας τίθεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις του για προστασία και ευημερία των ζώων.

Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, “η ευημερία και η ασφάλεια των ζώων συμβάλλει και στη δική μας ευημερία και ασφάλεια, καθώς τίποτα δεν μπορεί να λειτουργεί μεμονωμένα και να ευημερεί εις βάρος κάποιων άλλων”. Πρόσθεσε ότι “η προστασία των ζώων είναι ισχυρή ένδειξη του πολιτισμού ενός τόπου», σημειώνει ο κ. Χριστοφίδης.

Είπε, επίσης, ότι “τα ζώα στην Κύπρο βρίσκονται σε κίνδυνο, τόσο λόγω της έλλειψης παιδείας, όσο και της πλημμελούς εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την προστασία τους, παράγοντες που οδηγούν σε περιστατικά ανήθικης, ανεύθυνης και εγκληματικής συμπεριφοράς”.

Εξάλλου, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) δημοσίευσε την Τετάρτη, τις απαντήσεις τις οποίες έδωσαν πέντε υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ερωτηματολόγιο το οποίο τους είχε αποσταλεί. Όπως αναφέρεται, η ΟΣΑΚ είχε καλέσει τους υποψηφίους να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο μέχρι τη Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 12:00μ.μ.

Προστίθεται ότι το ερωτηματολόγιο στάλθηκε στους Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη, Αντρέα Μαυρογιάννη, Χρίστο Χρίστου, Αχιλλέα Δημητριάδη, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, Μάριο Ηλιάδη, Γιώργο Κολοκασίδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά.  Σύμφωνα με την ΟΣΑΚ, τις απαντήσεις τους απέστειλαν μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία οι: Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Γιώργος Κολοκασίδης.

Τέλος, την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου όπως στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές τοποθετηθεί υπέρ στήριξης κάποιου από τους υποψήφιους Προέδρους, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής (ΣΥΚΑΛΑ).

Σε ανακοίνωση ο ΣΥΚΑΛΑ αναφέρει πως της απόφασης θα προηγηθεί διαβούλευση με τις επαρχιακές επιτροπές του Συνδέσμου και με τα μέλη,  στους οποίους θα αναλυθούν οι γραπτές απαντήσεις που πήρε ο Σύνδεσμος από τους υποψήφιους για την Προεδρία.

Προσθέτει ότι η διαδικασία θα τρέξει τις επόμενες μέρες και η απόφαση για το ποιος υποψήφιος θα στηριχτεί θα ανακοινωθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα