Sunday, July 14, 2024
HomeΕπικαιρότηταΑπό ένταση σε ένταση το «υπεράριθμο» debate- Οι στιγμές που ξεχώρισαν (vid)

Από ένταση σε ένταση το «υπεράριθμο» debate- Οι στιγμές που ξεχώρισαν (vid)

Η αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στο τρίτο διακαναλικό debate αλλά και η διάθεση για ανταλλαγή πυρών δεν έδωσαν την ευκαιρία να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος λιγότερο από ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές.

Από νωρίς οι υποψήφιοι έδειξαν τις προθέσεις τους για αντιπαράθεση, παρά την ανησυχία για αποφυγή επικοινωνιακών λαθών. Ο χορός των εντάσεων άρχισε όταν στη δευτερολογία ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήρε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας ότι «είναι αλαζονικό όταν έχουμε εκλογές δύο γύρων να μιλούν για σχηματισμό κυβέρνησης και να μιλούν με στελέχη κομμάτων. Απόψε έχουμε τρεις πραγματικά ανεξάρτητους υποψηφίους και δύο πλήρως εξαρτημένους. Τον κύριο Μαυρογιάννη, που είναι εξαρτημένος από το ΑΚΕΛ». Η αναφορά αυτή προκάλεσε τον εμφανή εκνευρισμό του Μαυρογιάννη, ο οποίος του είπε ότι «δεν μπορείτε να λέτε τέτοια πράγματα».

Νέος γύρος αντιπαράθεσης δημιουργήθηκε για το θέμα των χορηγιών προς τα κόμματα για τις εκλογές, με τον Αβέρωφ να λέει στον Χριστοδουλίδη ότι «τα κόμματα που σε στηρίζουν έχεις τη θέση ότι πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα». Ο Χριστοδουλίδης απάντησε «δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ, εάν τα χρήματα είναι για τις προεδρικές, φυσικά (να τα επιστρέψουν)».

Στο θέμα του Κυπριακού ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στη δευτερολογία του, ανέφερε «όταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μιλούσε για γελοιότητες περί δύο κρατών, θέλω να μου πουν οι κύριοι γύρω τι είπαν και τι έκαναν και όχι να νομίζουν ότι μπορούν να μας δίνουν μαθήματα».

Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθύνθηκε προς Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη, τονίζοντας ότι «τους πιστώνω απόλυτα ότι είναι προσαρμοστικότατοι. Ο ένας υπηρέτησε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, κανένα πρόβλημα να είναι υποψήφιος με αυτούς που μας έβριζαν. Ο κ. Μαυρογιάννης και με τον Τάσσο καλά τα πήγαινε και με τον Νίκο Αναστασιάδη, και τώρα υποψήφιος με το ΑΚΕΛ. […]. Ο τόπος θέλει ηγέτη, όχι να προσαρμόζεται για χάρη της εξουσίας». Η αναφορά προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση του Μαυρογιάννη, ο οποίος είπε «αυτό το κάνετε εσείς απ όσο ξέρω». Συνέχισε αναφέροντας ότι «έχει μεγάλη σημασία ο Αβέρωφ Νεοφύτου να με αφήνει να λέω τις δικές μου θέσεις και να μην ψεύδεται ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απέρριψε, τι απέρριψε; Να μας πει επιτέλους σε τι αναφέρεται». Σε διευκρινιστική ερώτηση ποιοι είναι αναξιόπιστοι, είπε ότι «κάθομαι μεταξύ δύο» εννοώντας τον Αβέρωφ και τον Χριστοδουλίδη.

Μια όμως από τις στιγμές κορύφωσης της έντασης στην χθεσινή διακαναλική τηλεμαχία είχε πρωταγωνιστές τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Αχιλλέα Δημητριάδη. Αφορμή ήταν η τοποθέτηση αρχικά του κ. Δημητριάδη ότι ο κ. Μαυρογιάννης είναι το ίδιο αναξιόπιστος με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη και είναι συνεχιστής της πολιτικής Αναστασιάδη.

Διαβάστε επίσης: Μαυρογιάννης Vs Αχιλλέας:«Λέτε κουβέντες του αέρα – Ατε σιόρ παρέτα με» (VID)

Μετά από νέες αναφορές του Αβέρωφ για «προσαρμοστικότητα και καρέκλες» στους δύο ανθυποψήφιους του, ο Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «δεν θα μιλήσω απαξιωτικά για κανένα υποψήφιο, μας βλέπει ο κυπριακός λαός».

Σε παρατήρηση του Χριστοδουλίδη για τη διαδικασία, ο Αβέρωφ έσπευσε να διαφωνήσει, καλώντας την Πέτρα Αργυρού «αφήσει τα στερεότυπα, αφήστε τους να εκφραστούν, να πληροφορηθεί ο κυπριακός λαός. Κανεί καλούπια, θα κριθεί η χώρα. Κάποιους βολεύουν τα καλούπια».

 Σε σχέση με τις αναφορές για «αστείες ερμηνείες» ο Μαυρογιάννης ζήτησε συγγνώμη από τον Κολοκασίδη. Σε διευκρινιστική ερώτηση, απάντησε ότι «γελοιότητες είναι να λέει ο καθένας είδα αυτό το χαρτί, ο άλλος το άλλο χαρτί, όταν χαρτί δεν υπάρχει». Τελικά ανακάλεσε τον χαρακτηρισμό και για τον Δημητριάδη.

Σε άλλο σημείο, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι θα τηλεφωνήσει στον Αβέρωφ, με τον δεύτερο να του υποδεικνύει ότι πρώτα πρέπει να κερδίσει τις εκλογές. Ο Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «είναι λάθος να θεωρούμε αδυναμία την ενότητα», κάνοντας αναφορά στον Κληρίδη. Αμέσως, ο Αβέρωφ είπε ότι «μια παράκληση, ας αφήσουμε τον πατριάρχη Γλαύκο Κληρίδη στην ησυχία του». Τότε ο Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «δεν είναι μονοπώλιο να χρησιμοποιούνται κάποιοι πρώην πρόεδροι και ηγέτες που πρόσφεραν σε αυτό τον τόπο».  

Δείτε το βίντεο: 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα