Wednesday, May 15, 2024
HomeΕπικαιρότηταΓεύμα εργασίας Αβέρωφ με Πρέσβεις Αραβικών χωρών, Ρωσίας, Κούβας και Βραζιλίας

Γεύμα εργασίας Αβέρωφ με Πρέσβεις Αραβικών χωρών, Ρωσίας, Κούβας και Βραζιλίας

Συνέχεια στις συναντήσεις του με Πρέσβεις έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με γεύμα εργασίας το οποίο παρέθεσε σε Πρέσβεις Αραβικών χωρών, της Ρωσίας, της Κούβας και της Βραζιλίας, συνοδευόμενος από την Αναπληρώτρια Εκπρόσωπο Τύπου κ. Τώνια Μουσκή, την Διευθύντρια Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας κ. Σταυριάνα Κοφτερός και την Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, κ. Ξένια Κωνσταντίνου.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Νεοφύτου απευθυνόμενος στους Πρέσβεις σημείωσε τα εξής:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Είναι πάντα χαρά μου να επικοινωνούμε και να συζητάμε μαζί σας. Ζούμε σε μια δυναμική εποχή γεμάτη με ρίσκα, αβεβαιότητα και επαναλαμβανόμενες κρίσεις για την Ευρώπη καθώς και για τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι μέσω του διαλόγου και με μια στενή και συνεχιζόμενη συνεργασία, μέσα από την ενότητα και με κουράγιο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε ενώπιόν μας.


Ως κυβερνών κόμμα, τα τελευταία εννιά χρόνια αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά κρίσεων. Την οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση και τώρα την ενεργειακή κρίση. Παρά τις δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε κάθε κρίση και να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Τώρα όμως δεν είναι η ώρα να αισθανόμαστε ικανοποίηση. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε ακόμη περισσότερο με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ένα πραγματικά σύγχρονο και φιλικό κράτος για τους συμπολίτες μας αλλά και για τον επιχειρηματικό τομέα.

Ως ΔΗΣΥ, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε ικανοί να επιτυγχάνουμε κάθε στόχο που θέτουμε. Γι’ αυτό διεκδικούμε και πάλι την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη χώρα μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να το φέρουμε εις πέρας. Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, έρχομαι στη μεγαλύτερη πρόκληση από όλες που είναι επίσης ευρωπαϊκό ζήτημα, να τελειώσουμε τα 49 χρόνια κατοχής και διαχωρισμού που έχει επιβάλει στην χώρα μας η Τουρκία.

Αγαπητοί φίλοι

Η ξεκάθαρη θέση του ΔΗΣΥ από την ίδρυσή του ήταν και παραμένει η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ένα Ομοσπονδιακό μοντέλο σε συμμόρφωση με το δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων ή οποιασδήποτε ξένης εξάρτησης.

Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τη σταθερότητα και την πρόοδο της Κύπρου και όλων των Κυπρίων.

Ως προς αυτό το ζήτημα, οι επερχόμενες εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα παίξουν μείζονα ρόλο ως προς το αν υπό την ηγεσία του επόμενου Προέδρου θα έχουμε μια νέα διαδικασία για να επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα.

Αγαπητοί φίλοι

Όπως λέω συχνά, η λύση στο Κυπριακό θα είναι η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Την ίδια ώρα αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που θέτει η Τουρκία η οποία απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ η απαράδεκτη ρητορική της για μια λύση δυο κρατών δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα.

Αγαπητοί φίλοι

Έχουμε δημόσια καταθέσει την πρότασή μας για την ασφάλεια και την ενέργεια. Η ενέργεια πρέπει να είναι ακόμη ένας καταλύτης της λύσης. Ως τώρα, το φυσικό αέριο ήταν αιτία προστριβών. Πρέπει να μετουσιωθεί σε κίνητρο ειρήνης.

Η επίλυση του Κυπριακού θα στείλει επίσης το καθαρό μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των δυο κοινοτήτων. Θα θέσει ένα καλό παράδειγμα, ότι η θρησκεία δεν είναι εμπόδιο για συνεργασία, εφόσον η θρησκεία δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί να μπορούν να ζουν μαζί.

Την ίδια στιγμή ως Ευρωπαίος πολίτης, ανησυχώ για τη δημογραφική αλλαγή στα κατεχόμενα εδάφη μας η οποία προκαλείται από το κύμα των εποίκων. Και είμαι ανήσυχος για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αθρόες αφίξεις μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό γεννήσεων στην κοινωνία μας.

Είναι και γι’ αυτό τον λόγο που η επίλυση του κυπριακού θα λύσει και το μεταναστευτικό και θα μεταμορφώσει την Κύπρο από εστία προστριβών, ένα σημείο συνάντησης για διάλογο και συνεργασία.

Αγαπητοί φίλοι

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και ανυπομονώ να έχουμε μια παραγωγική συζήτηση. 

Διαβάστε ακόμη: Συνάντηση Αβέρωφ με την Επιτροπή Κατεχομένων Κοινοτήτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα