Friday, December 6, 2024
HomeΕπικαιρότηταΟι προτάσεις του Χαράλαμπου Αριστοτέλους για την ΑΤΑ

Οι προτάσεις του Χαράλαμπου Αριστοτέλους για την ΑΤΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Χαράλαμπος Αριστοτέλους σχετικά με τις προτάσεις του για την ΑΤΑ.

Η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος ξεκινώντας από το 1944.  Κατά τη δεκαετή διακυβέρνηση ΔΗΣΥ-Γλαύκου Κληρίδη, η ΑΤΑ κουτσουρεύτηκε αφαιρώντας από την μέθοδο υπολογισμού της τα είδη πρώτης ανάγκης.

 Η ΑΤΑ ως εργατικός θεσμός, καλύπτει περίπου το 60-65% των εργαζομένων της Κύπρου, όλο τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, καθώς και τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Στον ιδιωτικό τομέα όμως καλυπτόταν μόνο το 35% περίπου των εργαζομένων, εκεί και όπου υπήρχαν συλλογικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα το 65% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να μην έχει λάβει ποτέ ΑΤΑ. Αυτοί οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις, αλλά και δεν λαμβάνουν το αγαθό αυτό.

Το 2011-12, όταν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης φορτώνονταν στους εργαζόμενους, παγοποιήθηκε η καταβολή της ΑΤΑ στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα με πρωτοβουλία της τότε κυβέρνησης. Αυτό προέκυψε μέσα από την συμφωνία του χρηματοπιστωτικού σκέλους του Μνημονίου για την διάσωση των τραπεζών. Το 2012 επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, η τότε Υπουργός κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, άλλαξε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα η ΑΤΑ να δίνεται μια φορά τον χρόνο. Το Μνημόνιο Αναστασιάδη-Τρόικας του 2013 επισημοποίησε την αδικία αυτή τόσο με την συνέχιση της παγοποίησης καταβολής της ΑΤΑ εκεί και όπου παρεχόταν όσο και με την μετάλλαξη της προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Το 2018, επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη αυτό εδραιώθηκε και η ΑΤΑ δινόταν μια φορά τον χρόνο, αντί δύο, και στο ποσοστό του 50%. Το ποσοστό του 50% θα δινόταν μόνο όταν είχαν κερδοφορία οι επιχειρήσεις. Δεν συμφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο να δίνεται η ΑΤΑ στους εργαζόμενους, ένεκα της διαδικασίας Μακροοικονομικών Ισορροπιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ανεβαίνει το εργατικό κόστους, χαλά τους δείχτες του Μάαστριχτ. 

Οι προτάσεις της υποψηφιότητας μας είναι οι εξής:

Θεσμοθέτηση, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

1. Την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ με την μέθοδο που καταβαλλόταν πριν από το 2011.

2. Διεύρυνσή της ATA, ώστε να καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους περιλαμβανομένου και του ιδιωτικού τομέα.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα