Thursday, July 18, 2024
HomeΕπικαιρότηταΔημητριάδης για Θανάση: Ανεξάρτητη ποινική έρευνα και συμμόρφωση με το ΕΔΑΔ

Δημητριάδης για Θανάση: Ανεξάρτητη ποινική έρευνα και συμμόρφωση με το ΕΔΑΔ

Ανακοίνωση εξέδωσε το επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου Αχιλλέα Δημητριάδη για την υπόθεση Θανάση Νικολάου.

Μέσα στις προτάσεις του κ. Δημητριάδη είναι η ανεξάρτητη ποινική έρευνα και συμμόρφωση με το ΕΔΑΔ.

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Η ποινική έρευνα για την υπόθεση του θανάτου του Θανάση Νικολάου είναι το χειροπιαστό παράδειγμα γιατί το σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης στην Κύπρο πρέπει να αλλάξει. Με συνταγματική αναθεώρηση, οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, από τη μια ως νομικού συμβούλου της κυβέρνησης και από την άλλη υπεύθυνου για την ποινική δίωξη, πρέπει να διαχωριστούν.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση που προκάλεσε τόσο ανθρώπινο πόνο, η Αστυνομία κάτω από την εποπτεία της Γενικής Εισαγγελίας έκανε την ποινική έρευνα για τον Θανάση.  Δεν βρήκε στοιχεία ότι υπήρξε εγκληματική πράξη και συμπέρανε ότι ήταν αυτοκτονία.

Το ΕΔΑΔ, όμως, αποφάσισε το αντίθετο. Έκρινε ανεπαρκή την έρευνα αυτή και παρόλη την υποστήριξή της που έγινε από την Γενική Εισαγγελία, δικαίωσε την μάνα Ανδριάνα Νικολάου και τους συγγενείς.

Τώρα η Γενική Εισαγγελία καλείται να κάνει το αντίθετο από τη δική της γνωμάτευση!

Πώς μπορεί, όμως να κάνει αποτελεσματική ποινική διερεύνηση της υπόθεσης όταν απέτυχε προηγουμένως να το πράξει;

Η απόφαση του ΕΔΑΔ βρίσκεται σε σύγκρουση με τη θέση της Γενικής Εισαγγελίας που προσπάθησε να υπερασπιστεί τις πράξεις της. Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι δεσμευτική για την Κύπρο και η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης απαιτεί τη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην γίνει ξανά κουκούλωμα.

Συμφωνώ και προσυπογράφω τη θέση της οικογένειας του Θανάση που, με ανοιχτή επιστολή της προς όλους τους υποψηφίους για την Προεδρία, ζητά το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα. Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στις πρώτες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου μου στην περίπτωση που εκλεγώ. Στις προτάσεις μου για το Τίμιο Κράτος, υποστηρίζω επίσης νέο σύστημα διορισμού των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους, ώστε να υπάρξουν διαδικασίες δημόσιας ακρόασης στη Βουλή σχετικά με τα πρόσωπα που επιλέγονται. Το σύστημα διορισμού του Επιτρόπου Διοικήσεως επίσης μπορεί να αξιοποιηθεί.

Σε αυτά τα καίρια ζητήματα θα έπρεπε να υπάρξει καθαρή τοποθέτηση και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.  Δυστυχώς, κανένα δεν το έχει πράξει και βλέπουμε να ανέχονται τις πρακτικές της απερχόμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος διόρισε πρώην υπουργούς, παραμορφώνοντας εντελώς την ανεξαρτησία του θεσμού της Γενικής Εισαγγελίας για να εδραιώσει συνθήκες αδιαφάνειας και συγκάλυψης.

Στο ΕΔΑΔ έδωσα για δεκαετίες αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βίωσα τον πόνο των ανθρώπων που αδικήθηκαν και στέκω με σεβασμό δίπλα στην Ανδριάνα Νικολάου. Οι θέσεις που εκφράζει σε σχέση με την πρόσβαση των συγγενών στα πορίσματα των ποινικών ανακριτών και την εφαρμογή κώδικα και ενισχυμένων διαδικασιών, με εκφράζουν και συνάδουν με σύγχρονες αντιλήψεις διαφάνειας, λογοδοσίας και εμπέδωσης της ευθύνης της πολιτείας απέναντι στους πολίτες της.

Αυτά συνθέτουν ένα Τίμιο Κράτος, που είναι δικαίωμα όλων των πολιτών.

Διαβάστε ακόμη: Τις θέσεις των υποψηφίων Προέδρων ζητά η οικογένεια του Θανάση Νικολάου
 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα