Thursday, July 18, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, συνέχισαν το Σαββατοκύριακο τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις για διάφορα θέματα που απασχολούν τον τόπο. 

Στην εκδήλωση απονομής των βραβείων «Γλαύκος Κληρίδης» και «Νικόλας Βύζακος», του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας  Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου ανέλυσε το όραμά του για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα στη χώρα και ανέφερε μεταξύ ότι «με μια μόνο διοικητική πράξη, όλοι οι αγροτικοί δρόμοι μπορούν και θα εγγραφούν με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στις πολιτικές και υποδομές που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να συνδυάσουν την οικογένεια με την καριέρα, αναφέρθηκε ο κ. Νεοφύτου, σε εκδήλωση της Γυναικείας Οργάνωσης Δημοκρατικού Συναγερμού (ΓΟΔΗΣΥ) Αμμοχώστου. Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση με θέμα «Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων» ήταν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.

«Στις πολιτικές μας που βοηθούν τις γυναίκες να συνδυάσουν την οικογένεια με την καριέρα, είναι και το ολοήμερο σχολείο. Θα μας δώσει τη δυνατότητα για ακόμη πιο ποιοτική παιδεία αλλά και όταν τα παιδιά θα φεύγουν από το σχολείο να είναι προετοιμασμένα για την επόμενη μέρα», είπε στο χαιρετισμό του ο κ. Νεοφύτου.  

Σε άλλη του δήλωση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με δυνατή οικονομία, μπορούμε να βοηθούμε την κοινωνία και να απονέμουμε δικαιοσύνη. “Γι΄ αυτό όσο αφορά κουρεμένους καταθέτες, κατόχους αξιογράφων και μετόχους, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι το 2023 για κάθε 100.000 ζημιά θα πάρουν 8.000 σε μετρητά” ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι από το 2024, κατ’ ελάχιστον 3.000 ευρώ ανά 100.000 ζημιά που έχουν υποστεί.

Εξάλλου, ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού για το επιτελείο Χριστοδουλίδη και τις τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι η “κατάσταση στο επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη αρχίζει πλέον να καταντά κωμική”. 

Το μόνο παρήγορο, συμπληρώνει, είναι δεν θα χρειαστεί ποτέ να εφαρμόσουν τα αλληλοσυγκρουόμενα σχέδια τους. “Επειδή επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου”.

Ο ΔΗΣΥ αναφέρεται και σε συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ του Ανδρέα Μαυρογιάννη όπου όπως αναφέρει “προσπάθησε να παρουσιαστεί ως ο μόνος προασπιστής της επίλυσης του Κυπριακού, ξεχνώντας και προσπερνώντας το γεγονός πως για εννέα χρόνια ήταν το πρώτο βιολί της διαπραγμάτευσης για το εθνικό μας πρόβλημα”.

Με τη μαζική συμμετοχή πέραν των 1.200 ατόμων πραγματοποιήθηκε η Συνεστίαση του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, στο Ζάππειον Μέγαρο στη Δερύνεια. Οπως αναφέρει το επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη, στον χαιρετισμό του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έστειλε μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης προς όλους τους ανθρώπους που οι περιουσίες τους υπέστησαν ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

«Να είναι σίγουροι πως θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε οτιδήποτε και αν χρειάζεται η εν λόγω περιοχή», πρόσθεσε. Συνεχίζοντας ανέφερε πως, ο τόπος μας πέρασε μία δεκαετία που τον πλήγωσε πραγματικά. «Ό,τι και να λένε οι κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, η κυπριακή κοινωνία ζει σε μία συγκεκριμένη θλιβερή πραγματικότητα: Από τη μία είναι αυτή που ζούμε όλοι εμείς. Από την άλλη, η εικονική πραγματικότητα που θέλουν να παρουσιάζουν οι κυβερνώντες ότι, περίπου ζούμε στον παράδεισο», δήλωσε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Α. Μαυρογιάννης επισήμανε πως βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού και ότι εάν δεν ενεργήσουμε άμεσα ο τόπος μας θα διχοτομηθεί. Πρόσθεσε πως, πρέπει να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας όλο το κεκτημένο της διαδικασίας, για να μπορέσουμε να καλύψουμε το τελευταίο μίλι, για να φθάσουμε επιτέλους σε μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα.

Σε ομιλία του στη Συνεστίαση ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «το τρένο της αλλαγής που ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνη πλησιάζει στο τέρμα. Και αυτό το τέρμα θα είναι θριαμβευτικό για την Κύπρο και τον λαό μας».

Γιατί οι εκλογές, συνέχισε «θα αναδείξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και επιτέλους θα αλλάξουμε τα πράγματα στον τόπο θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα. Θα βάλουμε τέρμα στα προβλήματα και τα αδιέξοδα που ταλανίζουν την Κύπρο, τη χώρα μας, τον λαό μας, όλους εμάς».

«Δίνουμε νέα πνοή στην προσπάθεια για τη μεγάλη αλλαγή. Θα φέρουμε ρήξη με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και θα χτίσουμε μία Κύπρο καλύτερη», ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης στον Άγιο Αθανάσιο, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Αναφερόμενος, στα ευρήματα του Eurofound, με βάση τα οποία το 76% του πληθυσμού δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει οικονομικά μέχρι το τέλος του μήνα, σημείωσε πως βρίζουν την νοημοσύνη της κοινωνίας με τις αναφορές τους.

Στις καταστροφές από την κακοκαιρία αναφέρθηκε η υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης λέγοντας ότι «είναι παράδοξο ο ΥΠΕΣ να επισκέπτεται την περιοχή για να επιβλέψει τα αποτελέσματα της κακοδιαχείρισης του».

Είμαστε πανέτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση εφόσον ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μέσα από συλλογικότητα, ενότητα και Κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής με συγκεκριμένο πρόγραμμα, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας την Κυριακή ενώπιον συγκέντρωσης υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, στην Αγία Φύλα στη Λεμεσό.

«Δεν θα σας πω ότι είμαι ο μεσσίας ή έχω το μαγικό ραβδί ή ότι μόνο εγώ μπορώ», είπε, για να προσθέσει πως «εμείς επενδύουμε σε μια συλλογική προσπάθεια, που σαφώς μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη «τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν κομματικό χρώμα ή ιδεολογικό χαρακτήρα», προσθέτοντας πως «εκείνο που χρειάζεται είναι συλλογικότητα και σύνθεση απόψεων».

Ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών για μαζική συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, αναφερόμενος στη σημασία των εκλογών και στην ανάγκη να υπάρξει ισχυρή λαϊκή εντολή.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση του στους πληγέντες των πλημμυρών στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Το κράτος πρέπει να σταθεί αλληλέγγυο με άμεση αποκατάσταση ζημιών, αλλά και καταβολή αποζημίωσης εκεί και όπου κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι χρειάζεται, είπε. Την ίδια ώρα, σημείωσε, θα πρέπει να εξεταστούν τα αίτια τα οποία προκάλεσαν τις καταστροφές και να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.

Το τελευταίο διάστημα η ΕΔΕΚ δέχεται μια «άνευ προηγουμένου κακόβουλη επίθεση», καθώς η εκλογή του υποψήφιου που υποστηρίζει στην Προεδρία της Δημοκρατίας (Νίκος Χριστοδουλίδης), θα διαμορφώσει θετικό κλίμα για τις ευρωεκλογές, θα θέσει τέρμα στις αμφισβητήσεις, θα περιθωριοποιήσει τους διασπάστες και υπονομευτές του κόμματος και θα φέρει, ίσως για πρώτη φορά, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό την Κυριακή και η οποία ασχολήθηκε αποκλειστικά με θέματα που απορρέουν από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των προεδρικών εκλογών.

Η κρισιμότητα, είπε, προσδιορίζεται κυρίως από την πιθανή διαφοροποίηση του πολιτικού συστήματος, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών, την αναβάθμιση της προκλητικής ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, στο πλαίσιο της επεκτατικής της πολιτικής και την περαιτέρω επιδείνωση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων μεγάλης μερίδας του λαού.

Ο υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης αναφέρθηκε στο θέμα της κρατικής χορηγίας στα κόμματα που έφτασε «στα €33,5 εκ. σε μια πενταετία»,  λέγοντας ότι προκαλεί τα αισθήματα κάθε πολίτη και εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για το πώς αξιοποιείται το δημόσιο χρήμα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι εφόσον εκλεγεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας,  θα συντονίσει διάλογο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο να περιοριστεί αισθητά το ποσό της κρατικής χορηγίας στα κόμματα.

Αποτελεί, αναφέρει, απαράδεκτη πρακτική να δίνονται τόσο μεγάλες κρατικές χορηγίες στα κόμματα, όταν πολλοί συμπολίτες μας υποφέρουν. Χρειάζεται αλλαγή ώστε όλα αυτά να αξιολογηθούν πάνω σε μια διαφορετική βάση, ώστε η γραμμή «πρώτα οι πολίτες» να τύχει πρακτικής εφαρμογής, καταλήγει. 

Ο κ. Δημητριάδης πραγματοποίησε την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου, επίσκεψη στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, όπου συναντήθηκε στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αργάκας με Κοινοτάρχες της γύρω περιοχής.

«Συζητήσαμε το θέμα της αστυφιλίας, το θέμα της ανάγκης να κάνουμε νηπιαγωγεία, Δημοτικά για να μείνουν τα νεαρά ζευγάρια στη γη τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν εδώ και να αναπτύσσουν την περιοχή,» είπε ο κ. Δημητριάδης.

Ο σκοπός, συνέχισε ο υποψήφιος Πρόεδρος Αχιλλέας Δημητριάδης, «είναι μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας να κρατήσουμε τον κόσμο στην ύπαιθρο γιατί αν κρατήσουμε τον κόσμο στην ύπαιθρο, η ύπαιθρος θα επιβιώσει.»

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα