Tuesday, April 30, 2024
HomeΕπικαιρότηταΔημητριάδης για ανακοινώσεις Οκτάι σχετικά με εποικισμό κατεχόμενης Δερύνειας

Δημητριάδης για ανακοινώσεις Οκτάι σχετικά με εποικισμό κατεχόμενης Δερύνειας

O Υποψήφιος για την Δημοκρατία Αχιλλέας Δημητριάδης σχολίασε τις ανακοινώσεις Φουάτ Οκτάι για εποικισμό της κατεχόμενης περιοχής Δερύνειας.

Ακολουθεί ανακοίνωση:

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε ότι η τουρκική κρατική εταιρεία οικοδομών TOKI θα ξεκινήσει σύντομα έργα κοινωνικής στέγασης στο τμήμα της Δερύνειας που βρίσκεται υπό κατοχή κοντά στο Βαρώσι.

Η Τουρκία από τον Ιούνιο του 2020 ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το Βαρώσι και βήμα με βήμα προχωρεί τα σχέδια της. Άνοιξε ένα τμήμα, ακολούθως δημόσιους χώρους και παραλίες. Τώρα προχωρά με την τουρκική κρατική εταιρεία οικοδομών TOKI να κτίσει την κατεχόμενη περιοχή της Δερύνειας.

Η εξέλιξη αυτή ήταν προβλεπτή, και αυτό υπογραμίζω σε συνεχείς παρεμβάσεις μου.
Τι έκαναν όσοι είχαν ευθύνη για τη διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια; Σιωπούν. Ούτε προέβλεψαν, ούτε οργάνωσαν προσπάθειες για να αποτρέψουν
τα χειρότερα.

Υπενθυμίζω ότι ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης έλεγε στην αρχή ότι ήταν πυροτεχνήματα. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για «τσουνάμι», αλλά μετά σιώπησε και ο τέως διαπραγματευτής τώρα μας λέει, η UNFICYP να πάρει υπό τον έλεγχο της το Βαρώσι ως μέρος της νεκρής ζώνης. Όταν άνοιξε το Βαρώσι, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε μέτρα, όπως προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και νέα Διακρατική Προσφυγή στο ΕΔΑΔ.

Μπορούν να μας πουν σήμερα, τι τελικά έκαμαν;

To Βαρώσι είναι ο φάρος της λύσης και η Κύπρος πέφτει στα βράχια της διχοτόμησης. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε να αποξενώσει τους πάντες από το Κυπριακό και οι γύρω του σιωπούσαν. Σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη μάς καταλογίζουν ίσες ευθύνες με τον Ερσίν Τατάρ.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που με την απραξία και την αναξιοπιστία τους μάς έφεραν στη χειρότερη θέση από την εισβολή.

Η Κύπρος έχει ανάγκη από μια νέα ηγεσία για να ανακτίσει την αξιοπιστία της.

Δεν θα κάτσουμε να βλέπουμε το τσιμέντωμα του Βαρωσιού και της Δερύνειας.
Μπορούμε να ανακόψουμε τον κατήφορο. Γι’ αυτό προτείνω να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και με τα δύο κλειδιά – την ενέργεια και την Ευρωτουρκική σχέση – να συμπλεύσουμε με την ΕΕ γιατί αυτή είναι η ασπίδα μας.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα