Friday, March 29, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Καθώς πλησιάζουν οι Προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου, η προεκλογική δραστηριότητα κλιμακώνεται. Οι υποψήφιοι και οι εκπρόσωποί τους δίνουν έμφαση στα θέματα του Κυπριακού, της υγείας και της οικονομίας, ενώ συνεχίζουν να πραγματοποιούν συναντήσεις, να παρευρίσκονται σε συγκεντρώσεις υποστηρικτών τους και να συμμετέχουν σε τηλεοπτικές συζητήσεις.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε δημοσκόπησης πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2023. Σημειώνει ότι οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι 5000 ευρώ ή/και στις δύο ποινές μαζί. Παράλληλα, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ενημερώνει τους εκλογείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είτε συνεχίζουμε τη σταθερή πορεία ασφάλειας και μετεξέλιξης για μια καλύτερη Κύπρο ή πάμε σε πισωγύρισμα, ενώ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα είναι στη διάθεση των πολιτών ηλεκτρονικό σύστημα που εμφανίζει το όφελος κάθε οικογένειας από τη «ριζοσπαστική μεταρρύθμιση» που παρουσίασε για στήριξη των νοικοκυριών.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο συνάντησης του, στη Λεμεσό, με φορείς της τουριστικής βιομηχανίας (ΠΑΣΥΞΕ, ΠΑΣΥΔΙΞΕ, ΣΤΕΚ, ACTA), ο κ. Νεοφύτου είπε πως δυο είναι οι επιλογές για τις προεδρικές εκλογές, «είτε αξιόπιστοι για λύση ή σε εθνικές περιπέτειες για το Κυπριακό, αλλά το ίδιο και για την οικονομία, είτε αξιόπιστη διαχείριση ή πίσω σε καταστάσεις χρεοκοπίας». Ανέφερε ακόμη πως, την ίδια ώρα υπάρχει «η κατηγορία όλων των υπόλοιπων υποψηφίων που πιστεύουν ότι με το να βάζεις φόρους θα βοηθάς τον κόσμο με αύξηση δαπανών, έναντι της δικής μου και του κόμματος μου φιλοσοφίας, όπου δια μέσου των φοροελαφρύνσεων, με λιγότερους φόρους, δημιουργείς συνθήκες ακόμα και αύξησης των κρατικών εσόδων αλλά στηρίζεις και την οικογένεια».

Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου με δήλωσή του για μεταφορά φορολόγησης εισοδήματος από το προσωπικό επίπεδο στη βάση του οικογενειακού εισοδήματος αναφέρει ότι αυτή η ανατρεπτική φορολογική επανάσταση που εισάγει το οικογενειακό εισόδημα θα ωφελήσει 126.000 νοικοκυριά από τα 340.000 που υπάρχουν στην Κύπρο με ένα πληθυσμό μισού εκατομμυρίου.

H Εκπρόσωπος Τύπου του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου του κ. Νεοφύτου Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου ανέφερε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου και στο χτεσινό debate απέδειξε ότι είναι ο μόνος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας με συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία. Όχι με αόριστες διακηρύξεις και προθέσεις όπως και πάλι αυτές που ακούσαμε από τους συνυποψηφίους του. «Εξ ου και κανείς τους δεν είχε να πει το παραμικρό για την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου που αφορά τη μεταφορά της φορολόγησης του εισοδήματος των εργαζομένων από το προσωπικό επίπεδο στη βάση του Οικογενειακού Εισοδήματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τους άξονες πολιτικής στον τομέα του περιβάλλοντος παρουσίασε την Παρασκευή ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, τονίζοντας πως όραμα του είναι όπως η αειφορία, η περιβαλλοντική δικαιοσύνη και η πράσινη μετάβαση διατρέχουν οριζόντια την οικονομία, την ανάπτυξη, την υγεία, την παιδεία και την κοινωνία, ώστε να γίνουν τελικά σύμφυτες με την ίδια τη χώρα. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Μαυρογιάννης είπε αρχικά πως η οικονομική μεγέθυνση δεν είναι ανάπτυξη, αν δεν είναι αειφόρα και πρόσθεσε πως οραματίζεται τη δημιουργία θεσμών και συστημάτων σχεδιασμού και ελέγχου, που θα εγγυώνται τη μακροπρόθεσμη προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την κατάλληλη και ολοκληρωμένη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων, όπως και την ένταξη της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Επιπλέον, την ανάγκη στήριξης των ευάλωτων δανειοληπτών συζήτησαν ο κ. Μαυρογιάννης, και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Θ. Ιωάννου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του επιτελείου του κ. Μαυρογιάννη. Όπως αναφέρεται, ο κ. Μαυρογιάννης πλαισιωμένος από συνεργάτες του, επισκέφθηκε χθες το γραφείο του Επίτροπου, όπου είχε μία ιδιαίτερα εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου. 

Με δήλωση του εκπροσώπου του εκλογικού επιτελείου Μαυρογιάννη, Λεόντιου Φιλοθέου, αναφορικά με το τελευταίο ντιμπέιτ και το ΕΛΑΜ ξεκαθαρίζει ότι τον κ. Μαυρογιάννη χωρίζει χάος με το ΕΛΑΜ και δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συνδιαλλαγή, κανένα φλερτ με την ακροδεξιά. Το άνοιγμα της πόρτας και από τον κ. Χριστοδουλίδη για συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση της πατρίδας μας αποκαλύπτει πολλά για την πραγματική του ατζέντα και βέβαια, προκαλεί ανησυχία σε κάθε πολίτη που πιστεύει στη Δημοκρατία και γνωρίζει την Ιστορία της πατρίδας μας. Ο δε κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ούτως ή άλλως έχει συνεργαστεί με το ΕΛΑΜ, ανέφερε ο κ. Φιλοθέου.

Την ικανοποίησή του για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Υπηρεσία Ασθενοφόρων και το επίπεδο της τεχνολογικής υποδομής και της κατάρτισης του προσωπικού στην αντιμετώπιση περιστατικών στα οποία καλείται να ανταποκριθεί, στο πλαίσιο του ρόλου της στην προνοσοκομειακή φροντίδα για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, εξέφρασε ο υποψήφιος ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε από την προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Ριάνα Κωνσταντίνου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας και τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια, με την αύξηση των σταθμών σε όλη την χώρα, τη μετεκπαίδευση του εξειδικευμένου προσωπικού ακολουθώντας το Σκανδιναβικό μοντέλο, την επιχειρησιακή ετοιμότητα για τις ανταποκρίσεις τόσο στο έδαφος όσο και από αέρος και θαλάσσης σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες.

Επίσης, το επιτελείο Χριστοδουλίδη με δελτίο Τύπου αναφέρεται στο προεκλογικό debate που μεταδόθηκε από το ΡΙΚ κατά το οποίο ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως τα τρία θέματα που θα αντιμετωπίσει πρώτα εφόσον οι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το Κυπριακό και το μεταναστευτικό, ενώ σε ότι αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπε ότι θα προχωρήσει αν εκλεγεί σε αύξηση στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, μείωση της εισφοράς στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις όσων δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος, αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος, επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας και πλήρη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, αναφέρεται σε γραπτή του δήλωση στην ανακοίνωση του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ότι η τουρκική κρατική εταιρεία οικοδομών TOKI θα ξεκινήσει σύντομα έργα κοινωνικής στέγασης στο τμήμα της Δερύνειας που βρίσκεται υπό κατοχή, κοντά στο Βαρώσι, αναφέροντας πως η εξέλιξη αυτή ήταν προβλεπτή, όπως ο ίδιος λέει σε συνεχείς παρεμβάσεις του. «Τo Βαρώσι είναι ο φάρος της λύσης και η Κύπρος πέφτει στα βράχια της διχοτόμησης» λέει. Προσθέτει πως όσοι είχαν ευθύνη για τη διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια «σιωπούν», δεν προέβλεψαν, ούτε οργάνωσαν προσπάθειες για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, σε ανακοίνωση του απευθύνει ερωτήματα προς Αβέρωφ, Μαυρογιάννη και ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ για δηλώσεις Κιζίλγιουρεκ και Χριστοδουλίδη. Όπως αναφέρει, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να παραχωρήσει κυπριακή υπηκοότητα σε περίπου 30.000 παιδιών μικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με εποίκους. Ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στην Γενί Ντουζέν ότι το θέμα των παιδιών αυτών είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα. Θέση του κ. Κολοκασίδη, όπως αναφέρεται είναι ότι ότι τέτοια απόδοση ιθαγένειας σταδιακά θα ανατρέψει άρδην το δημογραφικό ισοζύγιο.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα