Monday, April 29, 2024
HomeΕπικαιρότηταΣυνάντηση Δημητριάδη με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν

Συνάντηση Δημητριάδη με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν

Τις θέσεις του για τον ρόλο της ΕΕ σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης μαζί με τον ΟΗΕ ανέπτυξε σε συνάντησή του με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, την Δευτέρα ο υποψήφιος για την Προεδρία, Αχιλλέας Δημητριάδης, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου.

Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση, ο κ. Δημητριάδης ανέπτυξε τις θέσεις του για τον ρόλο της ΕΕ σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης μαζί με τον ΟΗΕ, «βασισμένες στη Συνθήκη Προσχώρησης, την μέχρι τώρα εμπειρία από τη δράση της ΕΕ, καθώς και τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις και σε ανώτατο επίπεδο στις Διασκέψεις του ΟΗΕ για την Κύπρο στην Γενεύη και το Κραν Μοντάνα».

Ειδικότερα, ο κ. Δημητριάδης προτείνει διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ στις συνομιλίες επίλυσης, κάτω από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας καθώς και συμμετοχή της ΕΕ στον μηχανισμό ασφαλείας, στα στάδια εφαρμογής της λύσης, τόσο με δικές της δυνάμεις όσο και δυνάμεις κρατών -μελών της.

Προτείνει επίσης, «σχεδιασμό και χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής και ανοικοδόμησης από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό», όπως, η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου και περιοχών υπό επιστροφή στην ε/κ κοινότητα και μετεγκατάσταση και αναδιοργάνωση της οικονομίας για την τ/κ κοινότητα, η υποστήριξη προγραμμάτων για στήριξη των δύο κοινοτήτων στη διαδικασία συμφιλίωσης κ.ά.

Προστίθεται ότι ο κ. Δημητριάδης προτείνει, ταυτόχρονα, η «θετική ατζέντα» ΕΕ – Τουρκίας να περνά μέσα την επίλυση του Κυπριακού, ως κύρια προϋπόθεση και αναφέρει ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις διασυνδέεται με την προηγούμενη πρόοδο επί της ουσίας του Κυπριακού, συμπληρώνοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας και επιρροής προς την Άγκυρα από την πλευρά της ΕΕ, παρέχουν ευκαιρίες και δυνατότητες.

Ο κ. Δημητριάδης συζήτησε επίσης με την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής ζητήματα που σχετίζονται με την «δραστήρια» συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και την δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα