Saturday, May 18, 2024
HomeΕπικαιρότηταΧριστοδουλίδης: Ποιοι θα απαρτίζουν το Υπουργικό και ο «ρόλος» κομμάτων

Χριστοδουλίδης: Ποιοι θα απαρτίζουν το Υπουργικό και ο «ρόλος» κομμάτων

Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε το πρωί της Τρίτης ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Λίγες μέρες πριν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών ο κ.Χριστοδουλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών. Παράλληλα μίλησε για το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν και εφόσον εκλεγεί, που θα είναι ο διορισμός του Υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζουν κατά κύριο λόγο τεχνοκράτες.

Ξεκαθάρισε ότι η επιλογή των προσώπων που θα απαρτίζουν το Υπουργικό θα είναι καθαρά δικές του επιλογές και όχι των κομμάτων που τον στηρίζουν. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είπε πως θα δώσει στη δημοσιότητα τα έσοδα και τα έξοδα της προεκλογικής του, η οποία όπως είπε στηρίζεται «αποκλειστικά στις εισφορές του κόσμου».

«Κάνω έναν απολογισμό και θεωρώ ότι το πιο σοφό που έκανα ήταν να πάω στην κοινωνία και να μιλήσω με τον κόσμο. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα έμαθα. Η κοινωνία σε πολλά θέματα είναι πιο μπροστά απ’ όλους εμάς».

Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι απόλυτα εφικτό να γίνει, είπε ο κ.Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει σε ισχυρές ομάδες.

«Το Υπουργικό θα είναι κατά κύριο λόγο καταρτισμένο με τεχνοκράτες. Μέσα από μια τεχνοκρατική προσέγγιση, ειδικά σε κάποια υπουργεία είναι πιο αποδοτική η κυβέρνηση».

«Αν εκλεγώ η κορυφαία μου πράξη θα είναι ο διορισμός του Υπουργικού συμβουλίου. Οι αποφάσεις που αφορούν τα μέλη του Υπουργικού θα είναι καθαρά δικές μου επιλογές, όχι των κομμάτων που με στηρίζουν. Θα ακούσω εισηγήσεις αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου. Στηρίζουν το πολιτικό μου πρόγραμμα αυτοί που με στηρίζουν, έχουν κάνει υπέρβαση και το αναγνωρίζω. Θα είμαι υπεύθυνος στο τέλος της μέρας για τις επιλογές του Υπουργικού μου».

Σε άλλο σημείο ο κ.Χριστοδουλίδης ερωτήθηκε για τα όσα ανέφερε στο debate του ΡΙΚ αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το ΕΛΑΜ. «Με το ΕΛΑΜ μας χωρίζουν τόσα πολλά..Εγώ είπα ότι θα απαντήσω στο ερωτηματολόγιο του κ.Χρίστου με το προεκλογικό μου πρόγραμμα».

Σε ερώτηση γιατί τον στηρίζει τόσος κόσμος και κόμματα είπε πως τα δεδομένα είναι διαφορετικά. «Κανείς δεν υποβαθμίζει τη σημασία των κομμάτων. Εγώ εισπράττω ότι ο κόσμος στηρίζει την υποψηφιότητά μας γιατί του δίδεται ελπίδα και προοπτική που μπορεί να διασφαλίσει μια συλλογική προσπάθεια.

Το μεταναστευτικό είναι πολύ ψηλά στις έγνοιες. Ο κόσμος θέλει λύσεις, που μπορούν να επέλθουν μέσα από μια συλλογική προσπάθεια».

Ο κ.Χριστοδουλίδης ερωτήθηκε για τη διαγραφή του από τον ΔΗΣΥ, «δεν περίμενα τη διαγραφή μου από τον ΔΗΣΥ. Η ιστορία δείχνει ότι ο ΔΗΣΥ δεν διαγράφει… στεναχωρήθηκα. Οι διαδικασίες είχαν αλλάξει για να αποκλειστεί η οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα… όλα αυτά θα τα κρίνει ο κυπριακός λαός».

Είπε ακόμη πως είναι σε επαφή με άτομα που στηρίζουν άλλες υποψηφιότητες. «Την επομένη των εκλογών όμως πρέπει να δουλέψουμε μαζί, θα υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμά μου, θεωρώ».

Για το θέμα της στήριξής του από τον σύνδεσμο των αξιόγραφων, είπε πως «στην περίπτωση των αξιόγραφων πρέπει να δούμε το ποσό που πρέπει να βρούμε ως ΚΔ. Κάποιοι έβαλαν πλάτες για να σωθεί ο τόπος. Θα λειτουργήσει το ταμείο αλληλεγγύης, να δεχθούμε αιτήσεις και να δούμε το ποσό».

«Διαχρονικά σε αυτή τη χώρας εκείνοι που στήριξαν τη χώρα είναι η μεσαία τάξη. Ένα 90% από εμάς ήμασταν μέρος της. Αυτή η μεσαία τάξη έχει σμικρυνθεί. Εγώ διαφωνώ με αναφορές ότι με 50, 100 ευρώ.. αν κάποιος γεννήθηκε φτωχός θα πεθάνει φτωχός.. γι’ αυτό οι πολιτικές μας πρέπει να είναι στοχευμένες».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στο ποσοστό γεννήσεων της χώρας μας. «Αδικούμε τα νεαρά ζευγάρια που κάνουν 1 παιδί; Όχι.. πρέπει να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και τη νέα γενιά. Οι νέοι σήμερα έχουν λιγότερες ευκαιρίες… πρέπει να τους στηρίξουμε».

Ο κ.Χριστοδουλίδης απάντησε και για το θέμα των τετραμήνων. «Δεν είναι κακό να πούμε ότι απέτυχαν τα τετράμηνα. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει συνολική αξιολόγηση και από τον Σεπτέμβριο να αλλάξουν τα πράγματα».

Για την ΑΤΑ τόνισε ότι δεν είναι υπέρ της κατάργησης αλλά ούτε και υπέρ του 100% αλλά μιας σταδιακής αποκατάστασης. «Οι κοινωνικοί εταίροι σε αυτή τη χώρα έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα, μέσα από τον διάλογο θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό και αν είναι εφικτό να προχωρήσουν τα πράγματα, ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε μέχρι την μέρα των τουρκικών εκλογών πώς θα κινηθεί ο κ.Ερντογάν. την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να θεωρούμε την παρούσα κατάσταση ως τη λύση. Αν δεν λυθεί το Κυπριακό αυτή η κατάσταση θα γίνει σκληρότερη. Πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό από δικής μας πλευράς. Και μπορούμε να προσπαθήσουμε περισσότερο εντός ΕΕ. Οι ΓΓ του ΟΗΕ πάντα έτσι ήταν. Δεν ήταν κάτι διαφορετικό.. μας πληγώνει, δεν μας αρέσει, αλλά πάντα έτσι ήταν».

Πώς υπέβαλε υποψηφιότητα και ο απολογισμός

Ενδιαφερόμουν, μου άρεσε, θεωρούσα ότι μπορούσα να προσφέρω. Πήρα την απόφαση όμως για την υποψηφιότητα μέσα από τον διάλογο με την κοινωνία, απάντησε στην ερώτηση για το πώς υπέβαλε υποψηφιότητα.

Ερωτήθηκε αν ο ίδιος έχει πρόθεση μετά να δημιουργήσει κόμμα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του.

«Είμαι περήφανος γι’ αυτά που πετύχαμε στο ΥΠΕΞ. Αναβαθμίσαμε στην πράξη την παρουσία της χώρας μας στην περιοχή. Ίσως έπρεπε να επιμείνω περισσότερο στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ. Είναι το 1% του προϋπολογισμού της χώρας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα εισβολής και κατοχής..

Ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση από δικής μας πλευράς για δυο κράτη. Εκείνο που υπήρξε ήταν μια προσπάθεια του ΠτΔ για μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ήταν μια διαφορετική προσέγγιση από την παραδοσιακή προσέγγισή μας».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα