Saturday, July 20, 2024
HomeΕπικαιρότηταΧριστοφίδης: Επικίνδυνες για την οικονομία οι προτάσεις «Φορολογικής Μεταρρύθμισης» του Αβέρωφ Νεοφύτου

Χριστοφίδης: Επικίνδυνες για την οικονομία οι προτάσεις «Φορολογικής Μεταρρύθμισης» του Αβέρωφ Νεοφύτου

Τα δικά του ερωτήματα για την προτεινόμενη «Φορολογική Μεταρρύθμιση» του Αβέρωφ Νεοφύτου, παραθέτει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη σε ώρες κρίσεις δεν παίζουμε με την οικονομία αναφέροντας πως: «Η οικονομία δεν είναι καζίνο, ούτε το εκλογικό σώμα είναι έρμαιο του οπορτουνισμού των συστημικών υποψηφίων».

Ο κ. Χριστοφίδης τονίζει τα παρακάτω ερωτήματα και σημειώσεις, μετά από ενδελεχή ανάγνωση του οικονομικού του επιτελείου:

Απουσία κοστολόγησης. Κατ’ αρχάς, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει ενημερώσει πόσα εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει η «φορολογική μεταρρύθμιση» που προτείνει. Ο Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει την πρόταση Νεοφύτου, άρα γνωρίζει το κόστος της πρότασης. Θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τους πολίτες για το κόστος της πρότασης αυτής και αν δεν το γνωρίζει να μας εξηγήσει πως υποστηρίζει μια πρόταση της οποίας δεν γνωρίζει το κόστος, ιδίως εκ της θέσεώς του.
Κοινωνική ανισότητα. Από κοινωνικής άποψης, η πρόταση αποτελεί εξυπηρέτηση προς τους υψηλά αμειβόμενους. Για τους πολίτες της μεσαίας τάξης το όφελος θα είναι περιορισμένο. Για όσους δεν πληρώνουν φόρο, το όφελος τους θα είναι μηδέν.
Αναπτυξιακή κενότητα. Αναπτυξιακά το σχέδιο Νεοφύτου δεν έχει κανένα νόημα. Αντί να προωθεί επενδύσεις σε τεχνολογία και πράσινη ανάπτυξη, τροφοδοτεί την κατανάλωση των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων.
Απουσία αντιστάθμισης χαμένων εσόδων. Δεν γίνεται καμία αναφορά από που θα εξευρεθούν τα φορολογικά έσοδα που θα χαθούν με τυχόν εφαρμογή της πρότασης Νεοφύτου.
Άγνοια των αγορών. Εάν οι αγορές πίστευαν τις χθεσινές εξαγγελίες Νεοφύτου, το επιτόκιο δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είχε απογειωθεί. Αυτό δεν έχει γίνει, γιατί κανένας ξένος οίκος δεν πήρε στα σοβαρά τέτοια πρόταση. Ανάλογες σπασμωδικές ενέργειες πήγαν να κάνουν οι Βρεττανοί υπό τη Λιζ Τράς, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημειώνει πως: «Η οποιαδήποτε φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι κοστολογημένη και δημοσιονομικά ουδέτερη». Την ίδια στιγμή παραθέτει τις δικές του θέσεις για τη φορολογία που είναι υλοποιήσιμες, αντισταθμισμένες και κοστολογημένες:

(Α) Φόρος εισοδήματος

Διατήρηση αφορολόγητου στις €19,500 ευρώ. Διατήρηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις €19,500 ευρώ. Είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Διεύρυνση περιθωρίου για συντελεστή 20%. Αύξηση του περιθωρίου για τον συντελεστή 20% από €28,000 ευρώ που είναι σήμερα στις €35,000. Δηλαδή εισόδημα από €19,501 μέχρι €35,000 να φορολογείται με 20%.

Ανάλογες αυξήσεις να γίνουν και για τις επόμενες φορολογικές κλίμακες. Με αυτό τον τρόπο ευνοούνται οι εργαζόμενοι, κυρίως της μεσαίας τάξης.

(Β) Εταιρικός φόρος

Αύξηση εταιρικού φόρου σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις. Αύξηση του συντελεστή για εταιρικό φόρο από 12,5% στο 15%, για να συνάδει με την πρόσφατη διεθνή συμφωνία. Αυτή η αύξηση αντισταθμίζεται από το πιο κάτω μέτρο.

Κατάργηση ειδικής φορολογίας στη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων. Ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του εταιρικού φόρου προτείνεται κατάργηση του ειδικού φόρου στη λογιζόμενη διανομή μερισμάτων (70% των κερδών).

Απλοποίηση και καλύτερη στόχευση των φορολογικών κινήτρων μέσα από διάλογο με όλους τους stakeholders. Τα κίνητρα να επικεντρωθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), εξοικονόμηση ενέργειας, προώθηση της καινοτομίας, συνεργασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις, κοινοπραξίες μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και τέλος ξένες επενδύσεις με φυσική παρουσία στην Κύπρο.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα