Friday, March 29, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές και οι εκπρόσωποί τους συνέχισαν την Πέμπτη τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις, συναντήσεις και παρεμβάσεις για διάφορα θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία και την ΑΤΑ, την κοινωνία, και το Κυπριακό. Ταυτόχρονα, ο Γενικός Έφορος Εκλογών συνεχίζει τις οδηγίες για τις προεδρικές εκλογές μέσω ανακοινώσεων με στόχο τη διενέργεια αδιάβλητων και αντικειμενικών εκλογών.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η διενέργεια δημοσκοπήσεων εξόδου (ΕΧΙΤ POLL) έξω από τα εκλογικά κέντρα για σκοπούς πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, την ημέρα των εκλογών, δεν απαγορεύεται από την εκλογική νομοθεσία, με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμά τους θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε μετά από ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών, ότι έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας είχε την Πέμπτη στο κεντρικό εκλογικό του επιτελείο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του. Κατά τη συνάντηση, είπε, εξήγησαν την ριζοσπαστική τους πρόταση για στήριξη της οικογένειας με τις φοροελαφρύνσεις αλλά και το επίδομα ούτως ώστε καμία οικογένεια να μην μένει κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Ακούω παράλληλα τις μεγάλες συζητήσεις που γίνονται για την προσέγγιση μας από αρχηγούς κομμάτων, από υποψηφίους. Αυτή η πολιτική που εμείς έχουμε εξαγγείλει έπρεπε να ήταν η παντιέρα της αριστεράς και όχι να ακούω από το ΑΚΕΛ και τον υποψήφιο τους αλλά και από τα κόμματα που υποστηρίζουν το Νίκο Χριστοδουλίδη να προσπαθούν να βρουν προβλήματα στην πρόταση μας», πρόσθεσε.

Το μήνυμα ότι θα είναι ο αυριανός νικητής των εκλογών έστειλε ο κ. Νεοφύτου μιλώντας την Τετάρτη σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάφο. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως, “μέρα με την μέρα η κοινωνία κατανοεί “, προσθέτοντας πως επιτέλους μιλάει η φωνή των πολιτών, μιλάει η μαζική παρουσία  των πολιτών και το δικό τους μήνυμα . Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους  ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως αυτή είναι η καλύτερη απάντηση, και η καλύτερη δημοσκόπηση.

Ο ΔΗΣΥ, απαντώντας σε ανακοίνωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έκανε λόγο για «συνεχιστές του Νίκου Αναστασιάδη», αναφέρει ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συνέχιση της σταθερής πορείας της οικονομίας και της χώρας. Πορεία στην οποία η συνεισφορά του ήταν, είναι και θα είναι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κομβική. Αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, φυσικά και δεν αφορά τον κ. Μαυρογιάννη γιατί όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος δεν έχει σχέση με την πολιτική. Κρίνει παραμένοντας ατσαλάκωτος. 

Την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου, για την τμηματική αποζημίωση των πληγέντων της τραπεζικής κρίσης του έτους 2013 μέσω του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, χαιρετίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Παλαιών Μετόχων Τράπεζας Κύπρου.

«Η αλλαγή βρίσκεται στα δικά μας χέρια», δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας στην παγκύπρια συναυλία στο Στάδιο «Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος», το βράδυ της Τετάρτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να αποτρέψει την καταστροφική προ των πυλών διχοτόμηση.

Ο κ. Μαυρογιάννης στην ομιλία του είπε ότι «η μαζική, η συγκλονιστική παρουσία» αποδεικνύει ότι «Κύπρος μπορούμε και θα τα καταφέρουμε». Τις μέρες που απομένουν, είπε, «σας ζητώ να εργαστούμε για να το καταφέρουμε, να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «για την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της» θα πρέπει «να βάλουμε πλάτες και ν’ αναλάβουμε το χρέος που μας αναλογεί ώστε από την 1η του Μάρτη να οικοδομήσουμε μία καλύτερη Κύπρο. Για να φέρουμε πίσω πανανθρώπινες αξίες που έχουν χαθεί: την αξιοπρέπεια, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική πρόοδο, το σεβασμό, την ελευθερία». 

Ακόμη, ζητήματα που απασχολούν τους τραπεζικούς υπαλλήλους συζήτησε το απόγευμα της Πέμπτης, ο κ. Μαυρογιάννης με μέλη της ΕΤΥΚ. Είπε ότι στόχος της συνάντησης είναι να «εξηγήσουμε που στεκόμαστε εμείς και ποια είναι η προσέγγιση και η αντίληψη που έχουμε για τα πράγματα, αλλά πάνω από όλα μας ενδιαφέρει να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να κατανοήσουμε για να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις».

Το επιτελείο του κ. Μαυρογιάννη με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι έριδες ανάμεσα στους συνεχιστές του Νίκου Αναστασιάδη είναι ξένες προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη». Σημειώνει ότι από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, βλέπουμε τους κ.κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη να ερίζουν για το ποιος είναι ο πιο «Αναστασιαδικός».

Την ανάγκη σύνδεσης του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας με την παραγωγή και εμπορία προϊόντων υπογράμμισε ο  υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας, ΚΣΕΕΚ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία του ΚΣΕΕΚ παρουσίασε στον κ. Χριστοδουλίδη τους σκοπούς, τις επιδιώξεις, τις προοπτικές, την συμβολή του συνδέσμου, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη του.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη για αναζήτηση μέσα από διάλογο, μιας κοινά αποδεκτής ρύθμισης για το θέμα της ΑΤΑ, κατά τρόπο ώστε να αποκαθίσταται μέρος της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ανέφερε, σε δήλωση της με αφορμή τη σημερινή στάση εργασίας των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η συντονίστρια του Γραφείου Τύπου του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, Μαριλένας Ευαγγέλου.

Στόχος είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε εξάλλου την Τετάρτη το βράδυ ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης και η Κύπρος», σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στην ομιλία του ανέφερε ότι πλέον υπάρχει ένα σκηνικό στο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται, καθορίζεται και επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους και ότι είναι σημαντικό «να δούμε πως καθορίζεται ο ρόλος της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της ευρύτερης μας περιοχής, αλλά και της πατρίδας μας σε σχέση με το μέλλον της και τις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της πατρίδας μας».

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, με ανακοίνωση αναφέρει ότι οι σημερινές δηλώσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου στο κρατικό κανάλι επιβεβαιώνουν την ανάγκη να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στα έσοδα και στα έξοδα των υποψηφίων για τις Προεδρικές Εκλογές. Να αποκαλύψουν, σημειώνει, από ποιους πήραν χρήματα και γιατί, πού τα ξόδεψαν και πόσα δαπάνησαν για τις προεκλογικές εκστρατείες χλιδής που πραγματοποιούν.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αριστοτέλους αναφέρει ότι τα «ψευτοδιλήμματα» ενόψει των εκλογών που καλλιεργούνται από «δήθεν προοδευτικές υποψηφιότητες» του τύπου να αλλάξουν τα πρόσωπα αλλά να μείνουν οι ίδιες συστημικές-αντεργατικές πολιτικές, οδήγησαν στην καταστροφή των δικαιωμάτων που ο λαός κέρδισε με το αίμα του.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) αναφέρει ότι έχει ολοκληρώσει τις επαφές του με τα κόμματα, Προέδρους κομμάτων ή/και αντιπροσώπους αυτών, υποψήφιους Προέδρους ή/και τα επιτελεία αυτών, την Κεντρική Τράπεζα και με άλλους φορείς. Οι δύο τελευταίες συναντήσεις έγιναν την Τρίτη 24/1/23 με τα επιτελεία των υποψηφίων Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, στα γραφεία τους στη Λευκωσία.

Οι νέοι πρέπει να δώσουν βροντερό παρών στις επόμενες προεδρικές εκλογές και με την ψήφο τους να φωνάξουν «Δεν απέχω… Συμμετέχω», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Youth Dynamics.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα