Saturday, April 20, 2024
HomeΕπικαιρότηταΑβέρωφ: Το λέω με αυτοπεποίθηση και ταπεινοφροσύνη, θα κερδίσουμε

Αβέρωφ: Το λέω με αυτοπεποίθηση και ταπεινοφροσύνη, θα κερδίσουμε

Στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές φιλοξενήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας και πρόεδρος του ΔΗΣΥ,  Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αρχικά ο κ.Νεοφύτου ερωτήθηκε για τη σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλει ο ΔΗΣΥ για να πάει στον δεύτερο γύρο.«Υπάρχει διασπαστής, αλλά θα περάσουμε στον δεύτερο γύρο», είπε λακωνικά ο κ.Αβέρωφ. «Υπάρχει μια παράδοση στον ΔΗΣΥ. Δική του επιλογή να σταθεί απέναντι από την παράταξη. Εμείς κοιτάζαμε την πορεία της χώρας. Αν κάποιοι άλλοι την ώρα που βάζαμε πλάτες, δοκίμαζαν προσωπικές φιλοδοξίες, δικός τους θέμα. Δεν θέλω να ασχοληθώ άλλο με το θέμα. Δεν θα ήθελα να εκληφθεί ότι αποφεύγω να απαντήσω».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε εδώ, ότι κατέβαλε όλες τις προσπάθειες για την ενότητα της παράταξης. Πριν δυο βδομάδες δήλωσε ότι ο Αβέρωφ δέχθηκε οποιαδήποτε πρόταση για την ενότητα, άλλοι την απέρριψαν. Γυρίσαμε σελίδα, κοιτάζουμε μπροστά. Επικεντρωνόμαστε στη πρώτη Κυριακή. Κανείς δεν κέρδισε τον τελικό αν δεν προκρίθηκε στον τελικό». 

«Εμείς στον ΔΗΣΥ δεν κρύψαμε ένα θέμα κάτω από το χαλί, βρίσκουμε πάντα τις λύσεις και ξεκαθαρίζουμε. Υπήρξε ένα θέμα, το κουβεντιάσαμε. Βγήκε και ο ΠτΔ και ο Αβέρωφ με τοποθετήσεις. Απ’ εκεί και πέρα έχει δίκιο ο ΠτΔ ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις είναι συλλογικές. Δεν είμαι μόνος μου υποψήφιος, είμαι υποψήφιος μιας ιστορικής παράταξης με ιστορικές αποφάσεις. Ένας άλλος επέλεξε να είναι απέναντι από αυτές και να είναι υποψήφιος αυτών που μας έβριζαν. Κατεβήκαμε εκλογές να τις κερδίσουμε. Το λέω με αυτοπεποίθηση και ταπεινοφροσύνη ότι αυτές τις εκλογές θα τις κερδίσουμε.. όποιος χάσει θα αναλάβει τις ευθύνες της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Δεν χρειάζεται καρέκλες ο ΔΗΣΥ για να είναι υπεύθυνη πολιτική παράταξη. Είναι προσβολή προς την ιστορία του ΔΗΣΥ να λέμε ότι η υπευθυνότητά μας εξαρτάται από καρέκλες», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Αναρωτηθήκατε πόσοι απ’ αυτούς που στηρίζουν Χριστοδουλίδη ψήφισαν ΔΗΣΥ στις προηγούμενες εκλογές;», διερωτήθηκε ο κ.Νεοφύτου.

«Κάνουμε προεδρικές εκλογές. Απευθυνόμαστε στην κυπριακή κοινωνία με το όραμά μας. Χωρίς υποκρισία. Σε αυτή τη χώρα είναι πολιτικά παρεξηγήσιμο το ορθόδοξο…. Έχουμε 14 υποψήφιους και οι 12 δηλώνουν ανεξάρτητοι. Δυο εξ’ αυτών είναι απόλυτα εξαρτώμενοι.. ο Χριστοδουλίδης και ο Μαυρογιάννης. Εγώ τι εξαρτήσεις έχω.. είμαστε συλλογικό κόμμα, με τις ίδιες αρχές και αξίες.Θα κάνω παζάρια εγώ να συνεργαστώ με τον ΔΗΣΥ; Αφού είναι το είναι μας..».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στο πώς θα κυβερνήσουν οι δυο (σ.σ Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης) χωρίς να είναι εξαρτημένοι από τα κόμματα που τους στηρίζουν.

Σχετικά με τις συνεργασίες του δεύτερου γύρου, ο κ.Νεοφύτου επανέλαβε πως «κατεβήκαν στις εκλογές για να τις κερδίσουν.. με τον ίδιο πολιτικό λόγο θα απευθυνθούμε στους πολίτες και στον δεύτερο γύρο. Η χώρα θέλει έμπειρο και ικανό καπετάνιο.. με αποτελέσματα και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα».

Κυπριακό

Ερωτήθηκε αν είναι διατεθημένος να καλέσει ΑΚΕΛ στον δεύτερο γύρο για συνεργασία μόνο στο Κυπριακό… «το δίλημμα είναι λύση ή διχοτόμηση.. νομίζω ότι απάντησα. Ανησυχώ εδώ που είμαστε, να έχει τη διαχείριση του Κυπριακού αυτή η κοινοπραξία που στηρίζει τον Χριστοδουλίδη… τρομάζω στο ενδεχόμενο η οικονομική διαχείριση του τόπου να είναι στα χέρια του ΑΚΕΛ. Οι πολιτικές τους δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές.. είναι κρίμα να πετάξουμε τις θυσίες του λαού μας στον κάλαθο..».

«Ήμουν αρκετά δεκτικός.. ίσως στην ιστορία του κομματικού συστήματος δεν έχει άλλον πολιτικό Αρχηγό που ανέβηκε τις σκάλες της Εζεκία εκτός από τον Αβέρωφ. Νομίζω ότι και με αυτό που είπα απαντώ στην ερώτησή σας».

Οικονομία

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ερωτήθηκε για τις πρόσφατες εξαγγελίες του αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση στη βάση του οικογενειακού εισοδήματος. «Είπα ότι θέλω η χώρα μου να είναι ΑΑΑ. Έχουμε πλεόνασμα στους προϋπολογισμούς 475 εκατομμύρια, ήρθε η ώρα για κοινωνική δικαιοσύνη. Η φορολογία είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός πολιτικού. Με τη μεταρρυθμιστική μας προσέγγιση για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε 126.000 νοικοκυριά, που εδώ και δεκαετίες πληρώνουν χωρίς να έχουν οικονομικά οφέλη ή ελαφρύνσεις».

«Η οικονομία είναι όπως το άλογο και η φορολογία όπως τον αναβάτη. Αν έχεις και το καλύτερο άλογο και την καλύτερη φοράδα και της φορτώσεις αναβάτη 100-120 κιλά δεν θα τερματίσει. Με ένα όχι και τόσο καθαρόαιμο άλογο αλλά με ελαφρύ αναβάτη, θα τερματίσεις..», ήταν το παράδειγμα του.

«Δέκα χρόνια τι κάναμε μου λέει εμένα το ΑΚΕΛ και ο Μαυρογιάννης. Μαζεύαμε τα συντρίμμια σας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «τώρα φθάσαμε στο σημείο που με αποθέματα μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα».

«Σεμνά λέω ότι δέχομαι μαθήματα από τον κ.Χριστοδουλίδη για θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο Αβέρωφ στα χέρια των πολιτών ήταν ένας σκληρός. Δεν λογάριασα πολιτικό κόστος. Δικαιούνται να μου κάνουν μαθήματα. Εγώ προειδοποιούσα από το 2008 ως το 2013. Ο Αβέρωφ μπορεί, γιατί μόνο ο Αβέρωφ; Αντί να βγουν με προτάσεις.. λεν όλοι σλόγκαν. Δεν βγήκε κανένας με συγκεκριμένο τρόπο. Ο Αβέρωφ βγήκε με συγκεκριμένο τρόπο. Αντί να ακούσουμε πολιτικές τους.. σχολιάζουν τον Αβέρωφ».

Εξήγησε ότι «μπορούμε γιατί έχουμε πεπραγμένα που φέραμε αποτελέσματα, ότι ξέρουμε να διαχειριζόμαστε την οικονομία, η χώρα δεν κινδύνευσε».

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές.. γράψτε την ώρα και τη μέρα που σας το λέω. Όχι μόνο δεν θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά λόγω κοινωνικής συνοχής τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν», ανέφερε ο κ.Νεοφύτου.

«Τον πολίτη θα τον κερδίσουμε με την ειλικρίνειά μας. Εμείς δεν υποκρινόμαστε επειδή έχει εκλογές να φορέσουμε άλλο μανδύα. Θα ήταν ότι χειρότερο για εμένα μετά από 40 και πλέον χρόνια στον ΔΗΣΥ, επειδή διεκδικώ την Προεδρία να βάλω τον μανδύα του ανεξάρτητου. Θέλω να με ψηφίσουν για τα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες μας. Απευθύνομαι και στους αριστερούς, στους κεντρώους, στους σοσιαλιστές. Ψες στην Πάφο ήταν και αριστεροί, και Εδεκίτες και της ΔΗΠΑ και της Αλληλεγγύης. Γνωρίζουν ότι είμαι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ. Πόση εμπιστοσύνη έχεις σε έναν άνθρωπο που πουλά το είναι του, αυτά που υπηρέτησε τόσα χρόνια; Αυτά είναι που έδινα μάχες δεκαετίες, να κτυπήσουμε αυτά τα πολιτικά φαινόμενα που δεν τα βρίσκεις σε άλλες δημοκρατίες».

Διαφθορά

«Σχετικά με το θέμα της διαφθοράς και των υποθέσεων που ενδεχομένως να πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον Δικαιοσύνης ο κ.Νεοφύτου είπε ότι είναι εξωπραγματικό να πει κάποιος ότι δεν υπάρχει διαφθορά. Με αυστηρότητα πρέπει να προχωρήσουν οι υποθέσεις, όποιον και να αφορά. Να μην κάνουμε όμως και τη χώρα μας την πιο διεφθαρμένη. Στέλνω ένα μήνυμα και στους ανθυποψηφίους μου και στα κόμματα που τους στηρίζουν, κάνουμε ζημιά να λέμε ότι είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα. Τα νούμερα άλλα λένε, είπε ο κ.Νεοφύτου.

«Αν προσθέσεις όλα όσα μου προσάπτουν είμαι ο Έλον Μάσκ, έχω την περιουσία του Έλον Μασκ» είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, απαντώντας στα όσα του καταλογίζουν για το ότι κρύβεται παντού και είναι κάτω από κάθε πέτρα.

«Όταν έχεις ένα ψηφιακό κράτος, όλο διαφάνεια δεν έχεις ανάγκη να ενοχλήσεις ούτε βουλευτή, ούτε να χρησιμοποιήσεις άλλη μέθοδο.
Τα πιο δυνατά μυαλά της Κύπρου είναι στη δημόσια υπηρεσία. Η δημόσια υπηρεσία πρόσφερε διαχρονικά καλύτερες απολαβές. Δεν υπονοώ ότι πρέπει να μειωθούν οι απολαβές. Εγώ θέλω ο μέσος όρος των απολαβών στον ιδιωτικό τομέα να είναι ψηλότερος από τον δημόσιο τομέα. Χρειάζονται ενίσχυση τα σχέδια της νεανικής επιχειρηματικότητας», είπε.

Χρηματοδότηση προεκλογικής

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Φαίδωνα Φαίδωνος για τις χρηματοδοτήσεις από Ρώσους. «Ο Φαίδωνας αν εννοούσε εμένα, εψές δεν θα προσφωνούσε συγκέντρωση μου. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ως επιτελείο να δημοσιοποιήσουμε όλες τις εισφορές μας. Με πλήρη διαφάνεια εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Ήταν σωστή η τοποθέτηση του κ.Κολοκασίδη χθες».

Κάποιοι του έδωσαν το δικαίωμα (σ.σ του Λαβφρόφ) να πιστεύει ότι η Κύπρος είναι αποικία ή πρεσβευτής της Ρωσίας. «Είχαμε έναν προηγούμενο πρεσβευτή εδώ που συμπεριφερόταν όπως τον κυβερνήτη. Η Κύπρος επέλεξε τον προορισμό και τον προσανατολισμό της και είναι δυτικός».

«Ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία και είπε πως εμείς έχουμε εκλογές τώρα, όπως και η Τουρκία και η Ελλάδα. Ο Ερντογάν δεν δίνει μια πολιτική μάχη. Αν κερδίσει θα μείνει αυτοκράτορας, αν την χάσει θα κινδυνεύσει η ζωή η δική του, της ράτσας του και της γενιάς του. Είναι αδίστακτος και πρέπει η επόμενη ηγεσία απ’ την πρώτη μέρα να πείσει τον διεθνή παράγοντα ότι αυτή η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, το εννοεί. Η καλύτερη ασπίδα για εμάς είναι η αξιοπιστία της νέας ηγεσίας».

Σε άλλο σημείο και μιλώντας για το Κυπριακό είπε ότι το κλειδί για να σπάσει το αδιέξοδο είναι το φυσικό αέριο. «Για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει να ικανοποιηθούν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι». «Τα κόμματα που στηρίζουν συγκεκριμένο υποψήφιο δεν ήθελαν να πάμε ούτε στη Γενεύη, ούτε στο Μοντ Πελεράν. Θυμάμαι τότε τον Χρίστο Χρίστου του ΕΛΑΜ αλλά αρέσκουν μου οι ανθρώποι που έχουν ίσιες θέσεις. Είπε θα πάω για τις ελβετικές σοκολάτες; Διαφωνούσε. Με τι αξιοπιστία αύριο θα πείσουμε τη διεθνή κοινότητα», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος ο κ.Νεοφύτου επανέλαβε ότι σε αυτές τις εκλογές κατέβηκε για να κερδίσει, χωρίς να θέλει να φανεί υπερόπτης. Έχουμε μια ιστορία, είμαστε ένα σοβαρό κόμμα, θα λειτουργήσω θεσμικά όπως προβλέπει το καταστατικό. Το 2023 λήγει η θητεία του Προέδρου του ΔΗΣΥ, πρόθεσή μου όμως είναι να επαναδιεκδικήσω την Προεδρία του ΔΗΣΥ αν γίνει κάτι άλλο..

Ερωτήθηκε για τη διάσπαση που υπάρχει τώρα στο κόμμα και απάντησε, «το να εξάγουμε συμπεράσματα ότι θα διασπαστεί ο ΔΗΣΥ, είναι ανεδαφικά. Κάποιοι εξ ονόματος δήθεν της ενότητας παν να ενώσουν τον διασπασμένο ενδιάμεσο, διασπώντας την ιστορική παράταξη που ίδρυσε ο Γλαύκος..». «Λογάριασαν λάθος, έπαιξαν με την αξιοπρέπεια του υπέροχου κόσμου του ΔΗΣΥ». «Θα δεχόσουν ποτέ ο οποιοσδήποτε να παίξει με την αξιοπρέπεια του παιδιού σου; Κάποιοι νόμισαν ότι μπορούν να παίξουν με αξιοπρέπεια του κόσμου του ΔΗΣΥ». «Δεν έχω καμιά αμφιβολία για το αποτέλεσμα…», είπε ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζεται ο αγώνας για επανένωση της πατρίδας.

Στο βίντεο που θα ακολουθήσει ολόκληρη η συνέντευξη του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα