Friday, March 29, 2024
HomeΕπικαιρότηταΤη δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για ουσιαστική συμμετοχή στην ΕΕ, προτείνει ο...

Τη δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για ουσιαστική συμμετοχή στην ΕΕ, προτείνει ο Α. Δημητριάδης

Τη δημιουργία Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων της ΕΕ, προτείνει ο υποψήφιος για την Προεδρία, Αχιλλέας Δημητριάδης.

«Με την αξιοποίηση της συμμετοχής μας στην ΕΕ, βάζουμε στόχους για αναβάθμιση της Κύπρου στην κατηγορία των πιο προηγμένων κρατών-μελών, για να επιτύχουμε ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας μας, βιώσιμη, πράσινη οικονομία και ομαλή λειτουργία της αγοράς, τόνωση της επιχειρηματικότητας σε νέους τομείς υπηρεσιών και τεχνολογιών, προσέλκυση επενδύσεων σε ένα ελκυστικό περιβάλλον με ποιότητα ζωής και κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Δημητριάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ανέφερε ότι «όλα αυτά θα συμβάλουν στην επανένωση της Κύπρου μέσα στην ενωμένη Ευρώπη».

“Δυστυχώς πολλοί”, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, «αντιμετωπίζουν τη συμμετοχή μας αυτή περισσότερο ως αναγκαίο κακό, γιατί βλέπουν την ΕΕ μόνο ως εργαλείο για την επίλυση του Κυπριακού» και «αυτή είναι ίσως η λογική πίσω από το σκεπτικό με το οποίο το Γραφείο  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων βρίσκεται κάτω από το Υπουργείο Εξωτερικών και όλες οι αποφάσεις φιλτράρονται μέσω του φακού της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Είπε ακόμη ότι είναι από αυτούς που πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά ο ρόλος της «δεν περιορίζεται σε αυτό».

«Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ενεργός πολιτική δράση» και «σημαίνει η Κύπρος να είναι παρούσα, εκεί που διαμορφώνονται λύσεις σε κοινά προβλήματα μέσα στην Ευρώπη της οποίας είμαστε κομμάτι», ανέφερε, και πρόσθεσε πως «η πολιτική της άδειας καρέκλας είναι επιζήμια για τη χώρα μας».

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι θα διεκδικήσει τη γραμμή «συμμετέχω, έχω αξιοπιστία, συμβάλλω στη διαμόρφωση των αποφάσεων», προσθέτοντας ότι «η ενεργός συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ στην ΄πρώτη ταχύτητα΄ θα φέρει τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της πολιτικής μας ζωής και τον πλήρη εξευρωπαϊσμό της κοινωνίας μας».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, το Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα έχει στόχο τη δημιουργία συμμαχιών, την εποπτεία και εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών εντός Κύπρου, τον εσωτερικό συντονισμό και προγραμματισμό για τη δεύτερη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (α’ εξάμηνο 2026), την ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής για την παραγωγή εξειδικευμένης γνώσης, τον κεντρικό σχεδιασμό για τη συμμετοχή και στελέχωση με Κυπρίους σε θέσεις στην ΕΕ και αξιοποίηση της γνώσης και εμπειρίας που αποκομίζουν και την εισαγωγή του μαθήματος «Θεσμοί και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα