Monday, April 29, 2024
HomeΕπιτελείαΕπιτελείο ΔημητριάδηΑχιλλέας Δημητριάδης: Αδιέξοδο στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Αχιλλέας Δημητριάδης: Αδιέξοδο στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου ερίζει με τους Διαχειριστές Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρισμού που ζήτησαν να σταματήσει αμέσως την έγκριση νέων οικιακών φωτοβολταϊκών, μέχρι να τεθούν νέες τεχνικές προδιαγραφές, προς αντιμετώπιση των κινδύνων που απειλούν το ηλεκτρικό σύστημα.

Το Υπουργείο δηλώνει ότι «θέλει» αλλά οι Διαχειριστές «δεν μπορούν»!

Αυτή η είδηση αποκαλύπτει την προχειρότητα της κυβέρνησης που κλείνει τη 10ετή θητεία της. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα σχέδια επιδότησης που έχει εξαγγείλει για 30 χιλιάδες νοικοκυριά, ώστε να μειωθεί δραστικά ο λογαριασμός του ρεύματος.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ανάλωσε μια 10ετία χωρίς στρατηγική για τη μετάβαση στις ΑΠΕ. Άφησε τα εργοστάσια της ΑΗΚ να καίνε μαζούτ, ενώ το πολυδάπανο έργο μεταφοράς φυσικού αερίου βρίσκεται σε περιπέτειες. Μοίρασε άδειες σε προμηθευτές ΑΠΕ χωρίς πραγματικά ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα ψηλές τιμές και υπερκέρδη. Τα συστήματα μεταφοράς και διανομής δεν διαθέτουν σύγχρονες υποδομές για να σηκώσουν μερικές χιλιάδες καταναλωτές που το έχουν ανάγκη.

Να γιατί η Κύπρος βρίσκεται τόσο καιρό στους ουραγούς της ΕΕ.

Ο Κύπριος ψηφοφόρος πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στους συνεχιστές της πολιτικής Αναστασιάδη, που τα έκαναν θάλασσα και στον τομέα της ενέργειας και των ΑΠΕ.

Η Κύπρος μπορεί να αλλάξει. Με την αξιοποίηση της οικονομικής στήριξης της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να αρπάξουμε την ευκαιρία.
Γρήγορη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Υποδομές για ασφαλή διανομή και υποδοχή οικιακών φωτοβολταϊκών.
Έμφαση στην αυτοπαραγωγή – «κάθε σπίτι και φωτοβολταϊκό», ούτως ώστε να μειώνεται το πρόβλημα της διασύνδεσης με το σύστημα διανομής.
Διόρθωση των στρεβλώσεων της αγοράς ενέργειας, τροφοδοσία σε προσιτές τιμές για τους πολίτες, φορολόγηση των υπερκερδών προμηθευτών.
Απεξάρτηση της ΑΗΚ από το μαζούτ.

Το κράτος να τεθεί επικεφαλής και να διαδραματίσει τον επιτελικό ρόλο του. Η τραγική απραξία των τελευταίων χρόνων πρέπει να αλλάξει.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα