Saturday, July 27, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Με συναντήσεις και ανακοινώσεις των υποψηφίων συνεχίστηκε τη Δευτέρα η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου, ενώ οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν την έκδοση οδηγιών σε σχέση με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους πολίτες.

Το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, προτρέπει την εφαρμογή από τους υπεύθυνους εκλογών σειράς μέτρων προστασίας.

Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση, στα άτομα που βρίσκονται σε περιορισμό μετά από θετικοποίηση τους για τη νόσο COVID-19, και είναι εγγεγραμμένα στον εκλογικό κατάλογο, τη μέρα των εκλογών, χορηγείται άδεια να μεταβούν αποκλειστικά και μόνο στο εκλογικό Κέντρο όπου είναι εγγεγραμμένα, για σκοπούς άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Σημειώνεται πως απαγορεύεται η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ότι θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν προστατευτική μάσκα. Γίνεται, επίσης, σύσταση οι αίθουσες όπου θα διεξάγεται η ψηφοφορία να αερίζονται επαρκώς. 

Επίσης, οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων θα πρέπει απαραίτητα καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στο εκλογικό κέντρο, να φέρουν προστατευτική μάσκα. Γίνεται επίσης σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας από όλους τους ψηφοφόρους εντός των εκλογικών κέντρων.

Σημειώνεται ότι οι εκλογικοί θάλαμοι δεν θα φέρουν κουρτίνα και θα αποτελεί ευθύνη του προσωπικού του κέντρου η τακτική απολύμανση τους, όπως και όλων των επιφανειών με τις οποίες οι ψηφοφόροι και το προσωπικό έρχονται σε επαφή καθώς και των στυλό. Η απολύμανση των χεριών των ψηφοφόρων κατά την είσοδο και έξοδο από το εκλογικό κέντρο είναι υποχρεωτική προστασίας. 

Εξάλλου, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, καθώς και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου οφείλουν να τερματίσουν όλες τις μεταδόσεις πολιτικής διαφήμισης μέχρι τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου 2023.

Η Αρχή επισύρει την προσοχή όλων των Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου στις πρόνοιες του άρθρου 34Δ(3) του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου 7(Ι)/98 (όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα) καθώς και του αντίστοιχου άρθρου 17Β(3) του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου (Κεφάλαιο 300Α).  Όπως αναφέρει, στις πρόνοιες αναφέρεται ότι “ανεξάρτητα από τις διατάξεις του εδαφίου (2), απαγορεύεται η μετάδοση πολιτικής διαφήμισης πενήντα πέντε ώρες πριν από την ώρα έναρξης της ψηφοφορίας κατά την ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών ή βουλευτικών εκλογών ή των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανάλογα με την περίπτωση”.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, οι Ραδιοτηλεοπτικοί Οργανισμοί, καθώς και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου οφείλουν να τερματίσουν όλες τις μεταδόσεις πολιτικής διαφήμισης μέχρι τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου 2023.

Συστάσεις για τον τρόπο μετακίνησής τους προς τους 1.465 εκλογείς που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν την Κυριακή στα τρία εκλογικά τμήματα που θα στεγάζει το κτίριο της Υπάτης Αρμοστείας στο κεντρικό Λονδίνο απευθύνει η διπλωματική αποστολή της Κύπρου. 

Αιτία για τις ειδικές συστάσεις είναι η διεξαγωγή αγώνα δρόμου αντοχής 10 χιλιομέτρων στις 5 Φεβρουαρίου στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, με σκοπό τη συλλογή δωρεών για την αντικαρκινική έρευνα.

Τα ειδικά μέτρα για την κούρσα με την ονομασία ‘Cancer Research UK London Winter Run’, προβλέπουν πως οι δρόμοι που περικλείουν το κτίριο της Υπάτης Αρμοστείας γενικά δε θα είναι προσβάσιμοι για οχήματα από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής έως τουλάχιστον τις 2 το απόγευμα τοπική.

Σημειώνεται ότι η εκλογική διαδικασία στη Βρετανία για τους εγγεγραμμένους Κύπριους πολίτες θα αρχίσει στις 8 το πρωί τοπική και θα διαρκέσει ως τις 4 το απόγευμα, με ημίωρο διάλειμμα στις 12 το μεσημέρι.

Ως εκ τούτου, παρακαλούνται οι εκλογείς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ύπατη Αρμοστεία να χρησιμοποιήσουν τους πλησιέστερους σταθμούς του υπογείου σιδηρόδρομου, δηλαδή τους Piccadilly Circus και Green Park.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η προσέλευση στην Ύπατη Αρμοστεία με αυτοκίνητο θα είναι δυνατή για άτομα με κινητικά προβλήματα, κυοφορούσες γυναίκες και ηλικιωμένους, μέσω της Duke Street και της Jermyn Street, όπου θα βρίσκονται επόπτες που θα επιτρέπουν τη δίοδο οχημάτων, κατόπιν επίδειξης ταυτότητας και εκλογικού βιβλιάριου.

Οι παρεμβάσεις και δραστηριότητες υποψηφίων

—————-

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η πρότασή του για τη φορολόγηση στη βάση του οικογενειακού εισοδήματος στηρίζει τη μεσαία τάξη, η οποία για πρώτη φορά θα έχει θετικό αντίκτυπο.

Ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΑΣΥΔΥ, στην οποία παρουσίασε την πρόταση του για τη φορολογική μεταρρύθμιση στη βάση του οικογενειακού εισοδήματος. Στις δηλώσεις του, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στη «ριζοσπαστική», όπως ανέφερε, πρότασή του για το οικογενειακό εισόδημα, η οποία, είπε, καλύπτει 126.000 νοικοκυριά, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και των τραπεζικών υπαλλήλων, καθώς και δεκάδες χιλιάδες άλλα νοικοκυριά ανήκουν στη μεσαία τάξη.

Μήνυμα στις τράπεζες πως θα τον βρουν απέναντι τους αν επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη για χρηματοπιστωτική σταθερότητα εις βάρος της κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας, έστειλε ο κ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΕΤΥΚ. 

Το επιτελείο του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου σε δελτίο Τύπου σε σχέση με τη δημόσια πρόσκληση στα επιτελεία των άλλων 6 υποψηφίων, που συμμετείχαν στο τελευταίο διακαναλικό debate για την από κοινού διοργάνωση μιας ανοικτής και ελεύθερης συζήτησης με τους πολίτες, αναφέρει πως η συμμετοχή των προεδρικών υποψηφίων σε ένα ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες, θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης της άμεσης δημοκρατίας και θα ενδυναμώσει το ενδιαφέρον για τις εκλογές.

Επίσης, σε δήλωση της Εκπροσώπου Τύπου του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου του Τζώρτζιας Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, για το  διακύβευμα εκλογών, αναφέρεται ότι “πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά στις σειρήνες και το αόριστα όμορφο αλλά επικίνδυνα παραπλανητικό τραγούδι τους”, προσθέτοντας ότι “ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ο μόνος που μπορεί  να εγγυηθεί τη σταθερότητα τις δύσκολες μέρες που έρχονται”.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρθηκε σε απουσία ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, που «με την ανοχή σε καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά ακινήτων και την σκανδαλώδης διαχείριση του προγράμματος πολιτογραφήσεων από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη, εκτόξευσαν το στεγαστικό κόστος και διέσυραν την αξιοπιστία της Κύπρου διεθνώς». Είπε επίσης ότι την Κυριακή οι πολίτες καλούνται ν’ αποφασίσουν και είτε θα δώσουν το εισιτήριο στους συνεχιστές της διακυβέρνησης που δημιούργησε τα αδιέξοδα, είτε θα ψηφίσουν τη διακυβέρνηση της Αλλαγής, για να εφαρμοστούν πολιτικές που να δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. πραγματοποίησε επίσκεψη στο σπίτι της Europa Donna Κύπρου. Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συνοδευόμενος από την κόρη του Αθηνά Μαυρογιάννη και τα μέλη του Εκλογικού Επιτελείου, Άντρη Χατζηανδρέου και Έφη Ξάνθου, έγιναν δεκτοί από την Πρόεδρο, Μαίρη Περδίου, τον Εκτελεστικό Διευθυντή, Μαρίνο Χαραλαμπίδη, όπως επίσης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και προσωπικό της Europa Donna Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε αναφορά στην ανάγκη το κράτος να ενισχύσει τη στήριξή του προς τον οργανισμό, ώστε να είναι αρωγός στο σπουδαίο έργο που επιτελείται για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκε με την Κλαδική Οργάνωση του Προσωπικού του Τμήματος Φυλακών της ΠΑΣΥΔΥ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές και παρουσιάστηκαν οι άμεσες ενέργειες που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, μετά την συνάντηση, εκ μέρους του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Γιάννης Παναγιώτου δήλωσε ότι συζητήθηκε εκτενώς η “δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές σε σχέση με τις υποδομές, τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων και την υποστελέχωση του προσωπικού, καθώς και τις διαδικασίες πρόσληψης, τις ανάγκες για εκπαίδευση, τις συνθήκες εργασίας και τις απολαβές των εργαζομένων”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε τις προτάσεις του για την πρόληψη και καταπολέμηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στη διάρκεια συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία του ΚΕΝΘΕΑ υπό τον πρόεδρο του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, τον επιστημονικό διευθυντή Δρ Κυριάκο Βερεσιέ και τη βοηθό επιστημονική διευθύντρια Έλενα Ζαρούνα.

Επίσης με δελτίο Τύπου δημοσιοποιήθηκε δήλωση στήριξης υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη από τον διεθνούς φήμης, καθηγητή Εμβρυϊκής Ιατρικής του King’s College και του University College του Λονδίνου Κύπρο Νικολαΐδη.

Στη δική του εκλογική προσπάθεια δεν έχει θέση η δημαγωγία και ο φθηνός λαϊκισμός, αλλά μόνο οι εφικτές λύσεις για να κάνουμε την Κύπρο καλύτερη – Το Τίμιο Κράτος, την Ανάπτυξη με Ορίζοντα το 2035 και την επίλυση του Kυπριακού, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.

Οπως είπε, την τελευταία εβδομάδα των εκλογών ο υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης κάνει άλλη μια «επίδειξη φθηνής δημαγωγίας και ανευθυνότητας», μοιράζοντας “προπληρωμένες κάρτες των 350 ευρώ για τους νέους, δήθεν για «προαγωγή του πνεύματος»,  προφανώς για να ψηφοθηρήσει λίγο πριν από την κάλπη, έτσι χωρίς στόχευση και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης διεξάγει για μήνες προεκλογική εκστρατεία με υποσχέσεις για όλους και τώρα στρέφεται ξανά στα προσφιλή του πυροτεχνήματα, αναφέρει, προσθέτοντας ότι «στο φινάλε ακολουθεί τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην κούρσα της δημαγωγίας για το ποιος από τους δύο εμπαίζει περισσότερο τους πολίτες». Προσθέτει ότι «έχουν ξεχάσει ότι και δυο ήταν ουσιαστικά αυτοί που συναποφάσιζαν για τις κυβερνητικές πολιτικές για 10 χρόνια και τώρα 7 μέρες πριν τις εκλογές ξαφνικά μοιράζουν λεφτά αβέρτα».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης απαντώντας στην πρόσκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου για ένα debate με το λαό, εξέφρασε την ετοιμότητά του για συμμετοχή και κάλεσε παράλληλα τόσο τον κ. Νεοφύτου όσο και τα άλλα δύο επιτελεία που συμμετέχουν στο 4ο Διακαναλικό Debate την προσεχή Παρασκευή, όπως διευρύνουν την εκπροσώπηση και στους άλλους υποψηφίους για μια ολοκληρωμένη εικόνα των επιλογών του κοινού για την όσο καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι το Διοικητικό Δικαστήριο, «χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία», δεν έκανε δεκτή για προδικαστικούς λόγους την προσφυγή του σχετικά με το θέμα της κρατικής χορηγίας υποψηφίων Προέδρων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του κ. Κολοκασίδη, ασχέτως των προδικαστικών λόγων που οδήγησαν στην απόφαση, θέση τους παραμένει «ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κομματοκρατίας» και «αδικεί κατάφωρα τους ανεξάρτητους υποψηφίους και στρεβλώνει τη δημοκρατία», προστίθεται.

Αναφορικά με την πρόταση του Επιτελείου του κ. Νεοφύτου για διοργάνωση δημόσιας συζήτησης μεταξύ υποψηφίων, το επιτελείο Κολοκασίδη ότι ο κ. Κολοκασίδης είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση μεταξύ υποψηφίων με μοναδική προϋπόθεση την τήρηση της αρχής της ισοτιμίας.

O Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανακοίνωσε ότι η κεντρική και τελική συγκέντρωση για την «Άλλη Κύπρο», που ονειρευόμαστε θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου στις 19:30 στην αίθουσα Cine Studio, του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας. 

“Ένα τελευταίο ραντεβού, που θα ολοκληρώσει πανηγυρικά μία απαιτητική περίοδο και συνάμα ωραία, όπου ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, το Νέο Κύμα, το επιτελείο και οι φίλοι της υποψηφιότητας  εργάστηκαν σκληρά, μετέφεραν το όραμα και τις ιδέες τους για την «Άλλη Κύπρο» που ονειρεύονται σε θεσμούς, σύνολα και πολίτες, σε ολόκληρη τη χώρα”, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του υποψηφίου Προέδρου.

Επίσης σε διαφορετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι φίλοι, υποστηρικτές αλλά και μέλη του επιτελείου της υποψηφιότητας του διασκέδασαν με τον Δημήτρη Λαλαίο και τη Γεωργία Παράσχου, στην Κρητική Γωνιά, στη Λάρνακα, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα οι Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών αναφέρουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εξαγγελία του Σχεδίου Ακάμα μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών προκειμένου να μην υπάρξει πολιτικό κόστος στον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, αλλά και για να δεσμεύσει τη νέα Κυβέρνηση και να της «δέσει τα χέρια» μαζί με όλα τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα