Saturday, May 18, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η ενέργεια και η αξιοποίηση των ΑΠΕ, η ΑΤΑ και η αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα debate καθώς και τα οικονομικά της προεκλογικής εκστρατείας, βρέθηκαν ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν κυρίως τις τοποθετήσεις των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας σήμερα, οι οποίοι, λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες, απηύθυναν κάλεσμα για στήριξη τους από τους πολίτες.

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, απαγορεύεται η μετάδοση, η διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με ή χωρίς πληρωμή, που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές, εξαιρουμένων των ανακοινώσεων ή ειδήσεων που μεταδίδονται από τον Γενικό Έφορο Εκλογών ή με εξουσιοδότησή του.

Η Λεμεσός έχει ήδη κάνει την επιλογή της και λέει ναι στη σταθερότητα, στην ασφάλεια, στη δυνατή οικονομία και στην προοπτική για τη χώρα μας, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι το κλίμα των εκλογών άλλαξε και ο στόχος είναι η πρωτιά στις 5 Φεβρουαρίου και η Προεδρία την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Μιλώντας στην τελική προεκλογική συγκέντρωση της Λεμεσού, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, της Προέδρου της Βουλής και Υπουργών της Κυβέρνησης, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως το «το ποτάμι ξεκίνησε και φούσκωσε στο Παραλίμνι και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, έγινε χείμαρρος στην Πάφο και στη Λάρνακα και σήμερα, στο διαμάντι της ανατολικής Μεσογείου, στη Λεμεσό, γίνεται πλημμύρα».

«Στόχος μας δεν είναι απλά να περάσουμε. Στόχος μας είναι ο θρίαμβος, η πρωτιά στον πρώτο γύρο και η Προεδρία στον δεύτερο και θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε ψυχή, έχουμε πιστεύω, έχουμε συνείδηση, έχουμε αρχές», συμπλήρωσε. 

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην ΑΗΚ σήμερα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι στηρίζουμε το απόλυτα δίκαιο αίτημά της ΑΗΚ να μπει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μετά από συναντήσεις που είχε την Τρίτη με τη διοίκηση, τη διεύθυνση και τις συντεχνίες της ΑΗΚ.  

Σε δήλωσή του για τις εκλογές ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι «νιώθω αυτοπεποίθηση, νιώθω σιγουριά πως μπορούμε αυτό τον τόπο όχι μόνο να διατηρηθεί σε τροχιά σταθερότητας, προοπτικής και ασφάλειας αλλά να απογειώσουμε αυτό τον τόπο, ν’ ανοίξουν τα φτερά τους και οι νέοι μας και η μεσαία τάξη και όλοι οι Κύπριοι να είναι αυτόνομοι και ανεξάρτητοι. Με οικογένεια που να στηρίζεται με πολιτικές από το κράτος και δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκα τα πράγματα».

«Η κοινωνία δεν ζητά ελεημοσύνη. Ζητά αξιοπρέπεια, στοχευμένες δράσεις και ενέργειες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την ακρίβεια ο Α. Μαυρογιάννης, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. 

Ο ίδιος, όπως είπε, σκοπεύει να προωθήσει δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ των οποίων η διαβούλευση για πλήρη απόδοση της ΑΤΑ και στη συνέχεια η επέκταση της ΑΤΑ, ο τερματισμός της μείωσης του 12% για όσους επιλέγουν να πάρουν σύνταξη στο 63ο έτος, η διεκδίκηση από την ΕΕ έγκρισης για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα, η φορολόγηση των απροσδόκητα υπέρογκων κερδών των εταιρειών στον τομέα της ενέργειας κ.α.

Για «νέο κρούσμα λογοκλοπής από τον Νίκο Χριστοδουλίδη» κάνει λόγο το επιτελείο Μαυρογιάννη, παραπέμποντας σε Δελτίο Τύπου του Επιτελείου Χριστοδουλίδη, για «πρόταση για τη σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τους διορισμούς Επιτροπών και Συμβουλίων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας», ως μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής του. Το επιτελείο Μαυρογιάννη σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στις 50+1 δράσεις που παρουσιάστηκαν στις 23/1/23 κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Τύπου για τις 100 ημέρες της διακυβέρνησης Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Επίσης, το Επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την κατάσταση Εσόδων και Εξόδων του Εκλογικού Επιτελείου καθώς και τον κατάλογο με τις εισφορές άνω των 10.000 ευρώ από μέρους Φυσικών και Νομικών προσώπων. Σημειώνει, ακόμα, ότι πλήρης ονομαστικός κατάλογος όσων έχουν προβεί σε εισφορά στο Εκλογικό Επιτελείο για σκοπούς στήριξης της προεκλογικής εκστρατείας, θα δοθεί στον Έφορο Εκλογών και στον Γενικό Ελεγκτή εντός των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζει η σχετική Νομοθεσία.

Τεχνοκράτες, επιστήμονες, πρώην αξιωματούχοι, πολιτικοί, άτομα της οικονομίας, του επιχειρείν, του πολιτισμού και του αθλητισμού, άτομα με διαφορετικές αφετηρίες και ιδεολογικούς προσανατολισμούς δυναμώνουν περιλαμβάνονται στη λίστα των ατόμων που έχουν δηλώσει στήριξη στην υποψηφιότητα Μαυρογιάννη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του επιτελείου του, σύμφωνα με την οποία πέραν των 240 προσωπικοτήτων συνυπογράφουν δήλωση στήριξης. 

Θέματα που αφορούν την ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την τηλεργασία, τις συλλογικές συμβάσεις και την εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, συζήτησε χθες το απόγευμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την ηγεσία της ΣΕΚ, υπό τον Γενικό της Γραμματέα, Ανδρέα Μάτσα. Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά θέματα ανοικτά, και αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του θα είναι πανέτοιμος, από την πρώτη μέρα για την επίλυσή τους. 

«Έχουμε συγκεκριμένες προσεγγίσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν, την ΑΤΑ, το συνταξιοδοτικό, τη φορολογική μεταρρύθμιση της χώρας, την εργοδότηση από τρίτες χώρες.  Για όλα αυτά τα θέματα ανταλλάξαμε απόψεις», είπε.

«Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί και ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο που διαχρονικά συζητούνται όλα αυτά τα θέματα, με καθοριστικό ρόλο από πλευράς και της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή βασικό ζητούμενο είναι να συνεχιστεί αυτή η υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων που διαχρονικά είδαμε στον τόπο μας σε χρονικά δύσκολες στιγμές, σε κρίσιμες στιγμές», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τους διορισμούς Επιτροπών και Συμβουλίων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι από τις πρώτες ενέργειες της Κυβέρνησής του.

Την πρόταση, η οποία θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια ζωή, επεξεργάζεται ο πρώην Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τέως Δικαστής του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιώργος Αρέστη. Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Αρέστη πραγματοποίησαν συνάντηση και αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα.

Το επιτελείο του υποψήφιου Χαράλαμπου Αριστοτέλους απαντά στην πρωτοβουλία του υποψήφιου Αβέρωφ Νεοφύτου για συμμετοχή στον ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες. «Όπως επισημάνατε κι εσείς, θεωρούμε ότι ένας τέτοιος διάλογος θα ενδυναμώσει την δημοκρατία. Ως εκ τούτου θα ήταν αντιδεοντολογική και άδικη η μη συμμετοχή οποιουδήποτε υποψηφίου που επιθυμεί να συμμετάσχει στο εν λόγω εγχείρημα», αναφέρει το επιτελείο.

Οι προεδρικές εκλογές είναι μόνο η αρχή, θα είμαστε μαζί και την επόμενη ημέρα, έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε ομιλία του στην τελική του προεκλογική συγκέντρωση στη Λευκωσία τη Δευτέρα.

«Σας το λέω εδώ, από το πιο επίσημο βήμα: Ήρθα για να μείνω. Μαζί μπορούμε να δώσουμε προοπτική στην Κύπρο μας. Μαζί μπορούμε να επαναφέρουμε την ελπίδα», είπε και συνέχισε «Πρέπει να σπάσουμε την στασιμότητα και την απαισιοδοξία. Απέναντι στον φόβο, να δημιουργήσουμε την ελπίδα. Με το Κυπριακό πείσμα και την πίστη για προκοπή, να διεκδικήσουμε. Χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες. Θέλω να καθαρίσω την χώρα μας από τη διαφθορά. Θέλω να της δώσω προοπτική με ορίζοντα το 2035. Θέλω να λύσουμε το Κυπριακό διότι η λύση μας συμφέρει», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου κάλεσε τους τέσσερις ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, να κάνουν δεύτερες σκέψεις ως προς τη σύνθεση του τελευταίου προγραμματισμένου διακαναλικού ντιμπέιτ και να προσκαλέσουν σε αυτό και άλλους υποψήφιους πέραν των τριών Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Την προσεχή Παρασκευή τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια ΟΜΕΓΑ, ΣΙΓΜΑ, ΑΛΦΑ, ΑΝΤΕΝΑ που οργανώνουν το τελευταίο διακαναλικό ντιμπέιτ έχουν την υποχρέωση να λάβουν σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της κας Κασάπη (Πρόεδρος Αρχής) και ανάλογα να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης. 

Το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου Γιώργου Κολοκασίδη σε ανακοίνωσή του για την πτώση του Φάντομ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει ότι ο Υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας έπεσε στην υπηρεσία της πατρίδας, ως συγκυβερνήτης του αεροσκάφους και ο Ελληνισμός τον ευγνωμονεί και υποκλίνεται στην προσφορά του.

«Ευχόμαστε να είναι η τελευταία προσθήκη στη λίστα των αεροπορικών δυστυχημάτων, που τόσο πληγώνουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα τον θυμόμαστε ως περήφανο ιπτάμενο, όπως θυμόμαστε τους ήρωες των Ιμίων, καθώς συμπληρώνονται σήμερα 27 χρόνια από εκείνη την τραγωδία», αναφέρει.

Ο Γ. Κολοκασίδης καλεί τους πολίτες κατά την εκλογική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής να του «δώσουν τη δύναμη να αγωνιστούμε ενάντια στην κομματοκρατία και στην κλεπτοκρατία». Τους καλεί με την ψήφο τους να στείλουν μήνυμα ζητώντας κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας για όλους ανεξαιρέτως και να δώσουν με την ψήφος τους τη δύναμη «να αντισταθούμε σε μια κακή λύση του Κυπριακού και να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση», όπως αναφέρει. 

Εξάλλου, ο υποψήφιος Λουκάς Σταύρου έδωσε στη δημοσιότητα πρόταση για εργασία φυλακισμένων λέγοντας ότι επειδή οι φυλακισμένοι εργάζονται στις φυλακές σε διάφορα εργαστήρια για λογαριασμό του κράτους, προτείνουμε όπως η εργασία να πληρώνεται κανονικά και να καταβάλλονται τα ένσημα τους στο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Με αυτό τον τρόπο, προσθέτει, ο φυλακισμένος θα έχει την οικονομική άνεση να καλύπτει κάποια προσωπικά έξοδα στη φυλακή χωρίς να επιβαρύνει τους οικείους του ή ακόμα και να βοηθά εξαρτώμενα άτομα της οικογένειας του.

Πρέπει να ανοίξουμε προοπτικές γύρω από τα πανεπιστήμια και τα κέντρα αριστείας, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο οποίος παρευρέθηκε την Τρίτη στον απολογισμό του έργου του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στη Λευκωσία. Αρχικά, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σχέση με το Κέντρο Αριστείας ΦΑΕΘΩΝ. Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Έρευνας, Κυριάκο Κόκκινο, είπε ότι «οι επαφές και η ανταπόκριση που είχαμε ήταν πραγματικά εξαιρετική. Μας έχετε βοηθήσει πάρα πολύ». Πρόσθεσε ότι περίπου 220 παιδιά τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα έχουν δουλειά στο ΦΑΕΘΩΝ. 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα