Saturday, July 27, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η σημασία εκλογής του κατάλληλου υποψηφίου, κοινωνικά θέματα, η οικονομία, η διαφθορά, το Κυπριακό, και η έλλειψη πολυφωνίας στην προεκλογική διαδικασία είναι τα θέματα τα οποία ανέδειξαν την Τετάρτη οι υποψήφιοι για την Προεδρία, τα επιτελεία τους και οι υποστηρικτές τους, καθώς οι συναντήσεις με επαγγελματικές ομάδες, εκπροσώπους μη-κυβερνητικών οργανώσεων και οργανωμένα σύνολα συνεχίζουν. 

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πρόνοιες τις εκλογικής νομοθεσίας, κατά τη διάρκεια της διαλογής και της καταμέτρησης των ψήφων, δεν επιτρέπεται η επαφή των αντιπροσώπων των υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια, η χρήση εντύπων καταγραφής των αποτελεσμάτων, καθώς και κινητών τηλεφώνων.

Περιοδεία για τον έλεγχο τήρησης των οδηγιών για προστασία των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων στις εκλογές θα διεξάγει την Κυριακή η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, και λειτουργοί του Γραφείου της.

Η ΟΕΒ με ανακοίνωσή της καλεί τους εργοδότες όπως προβούν σε όλες τις αναγκαίες διευθετήσεις έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή και να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ελεύθερα και ανεπηρέαστα. Το ίδιο, σημειώνει, θα κληθούν να κάνουν και στο ενδεχόμενο επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας τη αμέσως επόμενη Κυριακή.

Δραστηριότητες υποψηφίων και υποστηρικτών τους 

Σε συστράτευση γύρω από την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου για την Προεδρία της Δημοκρατίας κάλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, «γιατί στο πηδάλιο αυτού του τόπου χρειαζόμαστε πρόσωπα ικανά να μας οδηγήσουν στην επόμενη πενταετία που τα πράγματα είναι δύσκολα και για το  κυπριακό και για την οικονομία», όπως δήλωσε.

Σημειώνοντας ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι η προσωποποίηση κανενός», ανέφερε ότι «έχουμε υποχρέωση αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Δημοκρατικός Συναγερμός να το ακολουθήσουμε σαν ιστορική παρακαταθήκη με βάση τις αρχές μας, με βάση τις αξίες μας, με βάση τα ιδανικά μας».

«Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι από εμάς καλοπροαίρετα έκαναν και δεύτερες σκέψεις σ’ αυτό τον προεκλογικό αγώνα», συνέχισε, καταλήγοντας ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει μια ζεστή αγκαλιά να προσφέρει σε όσο κόσμο νιώθει την ανάγκη να επιστρέψει στο πολιτικό του σπίτι».

Εξάλλου, σε δήλωση της, η εκπρόσωπος Τύπου του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου του κ. Νεοφύτου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, αναφέρει ότι το δίλημμα αυτή την Κυριακή «αφορά κυρίως το όραμα για το μέλλον μας. Σταθερότητα ή πειραματισμοί; Σιγουριά ή αβεβαιότητα; Ρεαλισμός ή λαϊκισμός;».

Προσθέτει ότι οι πολίτες μπροστά στην κάλπη επιλέγουν με βάση το ωφέλιμο για τον τόπο, και τη σιγουριά σημειώνοντας πως ο μόνος που μπορεί επιτυχώς να διαχειριστεί τη χώρα εν μέσω κρίσεων, είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Ο στόχος μας για μία ισχυρή οικονομία, είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την εφαρμογή μίας κοινωνικής πολιτικής που να διασφαλίζει ότι ο κάθε πολίτης θα απολαμβάνει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ισότιμης πρόσβασης στα βασικά αγαθά και στις βασικές υπηρεσίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σημειώνει ότι θα εφαρμοστούν κοινωνικές πολιτικές για τα νεαρά ζευγάρια, τους συνταξιούχους, τα ΑμεΑ, τους μονογονιούς, τους εκτοπισθέντες και όσους το έχουν ανάγκη. Καταλήγει ότι η ψήφος την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να επιλέξει «μία διακυβέρνηση που θα δώσει πίσω στους πολίτες αυτό που για μία δεκαετία οι κυβερνώντες τους στέρησαν: την αξιοπρέπεια τους».

Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη προτεραιότητά αποτελεί η εκπόνηση πολιτικών και η υλοποίηση μέτρων που θα επικεντρώνονται στην ενημέρωση και την πρόληψη, τη μείωση της ζήτησης, τη θεραπεία, τη μείωση της βλάβης και την κοινωνική επανένταξη των ουσιοεξαρτώμενων ατόμων, αναφέρει δελτίο Τύπου του υποψηφίου, μετά από συνάντησή του με τον μη-κυβερνητικό οργανισμό «ΚΕΝΘΕΑ».

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων αλλά και η ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου αλλά και της στήριξης του κράτους στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων, ενώ αναφέρονται και σχετικές προτάσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο εκλογικό πρόγραμμα του κ. Μαυρογιάννη, όπως η ενίσχυση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων αποτοξίνωσης.

Τους πολίτες «να κάνουν τη διαφορά και να προσδώσουν περιεχόμενο στον θυμό και την απογοήτευση για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας» κάλεσε σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. 

Αναφέρει ότι «οι δύο υποψήφιοι του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, δηλώνουν υπερήφανοι συνεχιστές της διακυβέρνησης Αναστασιάδη» και ότι «το κλειστό σύστημα συμφερόντων που για δέκα χρόνια κυβερνά, επιδιώκει να γαντζωθεί στην εξουσία», ώστε να «μείνουν ατιμώρητα τα μεγάλα σκάνδαλα και τα οικονομικά εγκλήματα που βαραίνουν τους κυβερνώντες», συνοψίζοντας το δίλημμα των εκλογών ως εξής: «Νίκος Αναστασιάδης ή Ανδρέας Μαυρογιάννης». 

«Το ΑΚΕΛ και η Αριστερά της Κύπρου στηρίζουμε την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη γιατί μαζί του συναντιόμαστε στην ανάγκη με αποφασιστικότητα να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού», ενώ προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ συναντιέται και με το πρόγραμμα διακυβέρνησης που παρουσίασε ο Α. Μαυρογιάννης, που χαρακτηρίζει κοινωνικό, προοδευτικό και οικολογικό.

Με αφορμή την υποχώρηση της Κύπρου στην κατάταξη της λίστας που προέκυψε από την έρευνα για τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία εκφράζει την ελπίδα σε ανακοίνωσή της ότι η νέα διακυβέρνηση, υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα μπορέσει να ανατρέψει την εικόνα αυτή. 

Σημειώνει ότι «η διαφθορά βλάπτει τη χώρα μας, αφού αφαιρεί πολιτική και διπλωματική αξιοπιστία, ενώ αποστερεί από τη χώρα αναγκαίες οικονομικές και άλλες επενδύσεις», προσθέτοντας ότι «η αδυναμία της Πολιτείας να την αντιμετωπίσει αποφασιστικά μέχρι σήμερα, πλήττει την κοινωνική μας συνοχή, καταρρακώνει τον κοινωνικό ιστό, και αναιρεί την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Εκφράζουμε την ελπίδα και την προσδοκία, εδραζόμενοι στις προγραμματικές θέσεις τις οποίες έχουμε εμπλουτίσει, ότι η νέα διακυβέρνηση του τόπου, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και τη στήριξη μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, θα μπορέσει να ανταποκριθεί επάξια σε αυτές τις ανάγκες και να επιφέρει σοβαρές και ριζικές αλλαγές, ως άμεση προτεραιότητα», καταλήγει.

Η μέχρι της στιγμής ακολουθούμενη από μέρους του κ. Χριστοδουλίδη περί το κυπριακόν πορεία του, σε συνδυασμό με τις επανειλημμένες συναφείς διακηρύξεις του, «συνιστούν ασφαλή εχέγγυα και προοπτικές για την προώθηση και τελικά την καταξίωση μιας λύσης, που να συνάδει, και κατά το δυνατόν, να ευθυγραμμίζεται προς τις αρχές και τους στόχους της Διεθνούς Αμφικτυονίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του με τίτλο «Ψήφο υπέρ του Ν. Χριστοδουλίδη», ο Δρ Πέτρος Στυλιανού, πρώην Βουλευτής, τέως Υφυπουργός Εσωτερικών και τέως Πρόεδρος της Κίνησης για τη Σωτηρία της Κύπρου.

O Ν. Χριστοδουλίδης, κατανοεί τα προβλήματα, αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα τους και ότι δίκαια απασχολούν τον τομέα αυτό και τους επιχειρηματίες, δήλωσε σε ανακοίνωση ο ΠΑΣΙΚΑ, μετά από συνάντηση την Τετάρτη με τον υποψήφιο Πρόεδρο. Όπως αναφέρεται, ο ΓΓ του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντης, θα αποστείλει και κωδικοποιημένα όλα τα θέματα τα οποία έθεσαν, με την παράκληση στον κ. Χριστοδουλίδη σε ενδεχόμενη εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας να συνεχίσουν την επαφή και συνεργασία πάντοτε μέσα στα πλαίσια του εφικτού.

Εν τω μεταξύ, το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη σε ανακοίνωσή του, «ευχαριστεί θερμά» τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη «για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη που δημόσια εξέφρασε υπέρ της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη».

Να εκφράσουν την διαφωνία τους την μέρα των εκλογών, μαυρίζοντας όσους υποψηφίους στηρίζονται από τα κόμματα που ενέκριναν τις εκποιήσεις και στηρίζοντας «τους μόνους που βρίσκονται στο πλευρό τους αποτρέποντας εκατοντάδες εκποιήσεις», το ΕΛΑΜ και τον υποψήφιο Πρόεδρο Χρίστο Χρίστου, καλεί το κόμμα σε σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του, Γεάδη Γεάδη.

Ο κ. Γεάδης αναφέρει ότι επαναρχίζουν από σήμερα οι διαδικασίες που αφορούν τις εκποιήσεις έπειτα από την αναστολή που είχε εγκρίνει η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία έληξε χθες, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι ήταν εις γνώση όλων ότι ξεκινούν οι εκποιήσεις, εντούτοις η Επιτροπή Οικονομικών δεν συνεδρίασε, με αποτέλεσμα πολλοί συμπατριώτες μας  εν μέσω οικονομικής κρίσης και Προεδρικών Εκλογών να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους».

«Σοβαρά ελλείμματα πολυφωνίας και ισότιμης μεταχείρισης των προεδρικών υποψηφίων» διαπιστώνει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Εξηγεί ότι είναι υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών η ίση μεταχείριση των υποψηφίων σε προεκλογικές περιόδους, σημειώνοντας ότι παρατηρεί όμως ότι στα debate προσκλήθηκαν μόνο κάποιοι από τους υποψηφίους. 

Αναφέρει, ακόμα, ότι «εδώ και εβδομάδες με την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, υπουργεία και άλλες κρατικές υπηρεσίες διαφημίζουν καθημερινά, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και στο διαδίκτυο, διάφορα έργα τους, κατά τρόπο που συνιστά ξεκάθαρη πολιτική διαφήμιση υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου που στηρίζει η απερχόμενη κυβέρνηση». Σημειώνει, δε, ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει άμεση εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία. 

Ερωτήματα προς τους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι οποίοι υποστηρίζουν πιστά τη ΔΔΟ απευθύνει ο υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης. Καλεί τους Α. Νεοφύτου, Ν. Χριστοδουλίδη και Α. Μαυρογιάννη να απαντήσουν «εάν αποδέχονται εκ περιτροπής προεδρία, δικαιώματα στον χρήστη των κλεμμένων ελληνοκυπριακών περιουσιών, ξεπούλημα των δικαιωμάτων των προσφύγων, δημιουργία δύο συνιστώντων κρατιδίων με βάση εθνοτικά-ρατσιστικά κριτήρια, απόδοση κυριαρχίας στα δύο κρατίδια, παραμονή τουρκικού στρατού μετά τη λύση του κυπριακού, παραχώρηση υπηκοότητας σε εποίκους, σύνδεση φυσικού αερίου με τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα