Friday, April 19, 2024
HomeΕπικαιρότηταΑνάλυση: Η ήττα του Αβέρωφ, το σενάριο πριμοδότησης και ο δεύτερος γύρος

Ανάλυση: Η ήττα του Αβέρωφ, το σενάριο πριμοδότησης και ο δεύτερος γύρος

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών σχολίασε στο Πρωτοσέλιδο και στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Εκλογολόγος, Νάσιος Ορεινός.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «στην τελευταία εκτίμηση που κάναμε είχαμε πει ότι θα έχουμε βρει τον πρώτο σίγουρα, τον Χριστοδουλίδη, είχαμε πει ότι είχε ένα προβάδισμα για να έρθει δεύτερος ο Μαυρογιάννης, δείχνοντας ότι μπορούσε να πάει μέχρι το 28%, αλλά μας έχει φύγει μια μονάδα. Υπάρχουν εξηγήσεις γι αυτή τη μονάδα αλλά οι τάσεις ήταν υπέρ του Μαυρογιάννη. Επίσης, το ότι δίναμε λιγότερες πιθανότητες στον Αβέρωφ και τον είχαμε κοντά στο 26%, το βρήκαμε και αυτό. Τέταρτο είχαμε τον Χρίστο Χρίστου».  

Σε σχέση με τις αναφορές περί αποτυχίας πρόβλεψης του αποτελέσματος από τις δημοσκοπήσεις, εξήγησε ότι «μετά εκπλήξεως άκουσα ψες εκπρόσωπο κόμματος να λέει ότι δεν τα βρήκαμε. Διερωτώμαι εάν βλέπουμε τα ίδια πράγματα. Το μέγεθος της επιτυχίας σε αυτές τις προεδρικές εκλογές είναι τεράστιο. Εδώ όλες τις τάσεις τις βλέπαμε εδώ και μήνες. Και επιμέναμε. Την περασμένη εβδομάδα μας έλεγαν ότι θα έχουμε άνοδο και κατρακύλα αλλά εγώ έλεγα ότι δεν υπάρχουν αλλαγές. Οι προεδρικές εκλογές είναι πιο δύσκολες γιατί είναι πιο ευαίσθητες».

Συμπλήρωσε ότι «αυτό που αναμένω τώρα είναι εάν υπήρξε πριμοδότηση. Εάν υπήρξε, και πρέπει να δω το exit poll για να το επιβεβαιώσω επιστημονικά, σημαίνει ότι έχουμε βρει και τα ποσοστά του Μαυρογιάννη στην εκτίμηση. Επίσης, ένα ποσοστό από αυτό σημαίνει ότι την επόμενη Κυριακή θα επιστρέψει στον Χριστοδουλίδη».

Για τον ΔΗΣΥ, εξήγησε ότι «το ένα τρίτο των Συναγερμικών ψηφοφόρων δήλωνε Χριστοδουλίδη από τον προηγούμενο Μάιο και δεν έχει μετακινηθεί κανένας. Το exit poll το έδειξε χθες, 30% ήταν η διαρροή προς τον Χριστοδουλίδη. Υπάρχουν υποψήφιοι που κέρδισαν και κάποιοι που έχουν χάσει. Πέρα από τον Χριστοδουλίδη και τον Μαυρογιάννη που πήγαν στον δεύτερο γύρο, κερδισμένος είναι και ο Χρίστος Χρίστου. Ο Αβέρωφ έχει χάσει. Δεν έχει χάσει μόνο γιατί έμεινε εκτός δεύτερου γύρου αλλά επίσης θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στην εξίσωση ότι είχε πίσω του όλη την κρατική μηχανή. Όλους τους υπουργούς και την πρόεδρο της Βουλής. Και έναν μηχανισμό ενός μεγάλου κόμματος. Αυτό για μένα είναι μια σημαντική παράμετρος στην εξέταση εάν πέτυχε κάποιος ή όχι».

Πάντως, ο εκλογολόγος τόνισε ότι «το απόγευμα, μετά το μεσημέρι ενώ είχαμε τον Αβέρωφ λίγο πιο πίσω, φάνηκε ότι στο τρίτο κύμα ή μετά τη μία υπήρξε μια ώθηση αλλά δεν ήταν αρκετή για να καλύψει αυτή του πρωινού».

Για τις διεργασίες του δεύτερου γύρου είπε ότι «την Κυριακή δείξαμε δύο κάρτες. Η μια το πώς συμπεριφέρονται οι ψηφοφόροι του Συναγερμού στον 2ο γύρο και η άλλη πώς συμπεριφέρονται οι ψηφοφόροι του Αβέρωφ. Και στις δύο περιπτώσεις, έξι στους δέκα ψηφίζουν Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο. Είναι μια σημαντική τάση. Από τους υπόλοιπους τέσσερις, οι δύο ψηφίζουν Μαυρογιάννη και οι άλλοι δεν πάνε στην κάλπη. Επίσης, οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων που ψήφιζαν κάτι άλλο εκτός Χριστοδουλίδη, επιστρέφουν στον δεύτερο γύρο σε αυτόν. Την ίδια ώρα όταν είσαι ένας υποψήφιος (Μαυρογιάννης) που στρατηγικά διώχνεις το ΕΛΑΜ, σημαίνει διώχνεις ένα ποσοστό που πάει αλλού.  

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα