Friday, April 26, 2024
HomeΕπικαιρότηταΧριστοδουλίδης:Δεν είμαι διασπαστής, ούτε αποστάτης αλλά ούτε και Μεσσίας

Χριστοδουλίδης:Δεν είμαι διασπαστής, ούτε αποστάτης αλλά ούτε και Μεσσίας

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου Μεσσία. Δεν έχω μαγικά ραβδιά. Εγώ πιστεύω ότι μέσα από μια συλλογική προσπάθεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας και μαζί με αυτό έρχεται η πρότασή μας, η οποία δεν είναι για να χαϊδέψει τα αφτιά της κυπριακής κοινωνίας. Εξάλλου, η κυπριακή κοινωνία, που μας ανέδειξε, εξέφρασε αυτή την ανάγκη για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής».

Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που ήρθε πρώτος σε ψήφους στον α’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών στην Κύπρο, παρουσιάζει, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο euronews, την συνολική θεώρηση της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στον απεσταλμένο του euronews στην Λευκωσία, Απόστολο Στάικο, ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζει σε αρκετά σημεία της συνέντευξης πως «δεν διαχωρίζουμε τον κόσμο, είμαστε εδώ για να ενώσουμε» και δηλώνει περήφανος που η κάθοδός του ως ανεξάρτητος υποψήφιος, δεν χωρίζει τους πολίτες αλλά τους ενώνει.

Άλλωστε δηλώνει ευγνώμων επειδή για πρώτη φορά στην Κύπρο έγινε πράξη η συμμετοχική δημοκρατία, όπως λέει χαρακτηριστικά. «Πήγαμε πρώτα στην κοινωνία, ακούσαμε, συζητήσαμε, μάθαμε, προβληματιστήκαμε. Και ακολούθως, στη βάση αυτού του διαλόγου, χτίσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Η πιο σοφή απόφαση που έλαβα ήταν που πήγα και μίλησα πρώτα με την κοινωνία. Νιώθω ευγνώμων, νιώθω ευλογημένος που η κυπριακή κοινωνία με δέχτηκε στα σπίτια της, σε σωματεία, σε δημόσιους χώρους, που έμαθα από την κυπριακή κοινωνία».

Και απευθυνόμενους σε όσους αποφασίζουν αυτά τα λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες του β’ γύρου λέει με έμφαση: «Έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο, έναν ξεκάθαρο σχεδιασμό και είμαστε πανέτοιμοι. Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης μας».

Εξέχουσα θέση στο πλάνο του Νίκου Χριστοδουλίδη καταλαμβάνει ο σχεδιασμός του για την επίλυση του Κυπριακού.

«Η δική μας θέση είναι ότι μόνο μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να οδηγηθούμε στη λύση του Κυπριακού», σημειώνει με έμφαση. Το έκανε άλλωστε και καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Και εξηγεί: «Για μένα η σημαντικότερη επιτυχία αυτής της χώρας, σε διεθνές επίπεδο ήταν η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί πρέπει να πορευτούμε. Δεν είναι μια κοινωνία αγγέλων η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είμαστε εκεί. Συμμετέχουμε ως κράτος-μέλος. Δεν μας ικανοποιούν πάντα οι αποφάσεις, αλλά επαναλαμβάνω, δεν μπορώ να σκεφτώ πώς η Κύπρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρότατες προκλήσεις, την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την οικονομική κρίση, τις προκλήσεις της Τουρκίας, αν ήμασταν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα αυτός είναι ο ξεκάθαρος προσανατολισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική».

Παράλληλα δεν παραλείπει να αναφερθεί στον ρόλο του αμερικανικού παράγοντα και στις σχέσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα