Tuesday, April 16, 2024
HomeΕπικαιρότηταΠροεδρικές: Τα «στρατόπεδα συνείδησης» στον ΔΗΣΥ και η στάση Αναστασιάδη

Προεδρικές: Τα «στρατόπεδα συνείδησης» στον ΔΗΣΥ και η στάση Αναστασιάδη

Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ στην τεταμένη συνεδρίαση της Τρίτης  για την δεύτερη Κυριακή των εκλογών ήταν η ψήφος κατά συνείδηση και παραμονή στην αντιπολίτευση. Ωστόσο ήταν φανερό από το ίδιο το βράδυ της συνεδρίασης ότι υπήρχαν διαφορετικές τάσεις αλλά και προτιμήσεις ανάμεσα σε στελέχη του ΔΗΣΥ και αξιωματούχους τους Κυβέρνησης ανάμεσα στους δυο μονομάχους.  Υπήρχαν εκείνοι που επιθυμούν ο ΔΗΣΥ να παραμείνει στην αντιπολίτευση ενώ άλλοι προκρίνουν υποστήριξη Μαυρογιάννη και άλλοι Χριστοδουλίδη. Καταλυτικής σημασίας θα είναι, όπως κάποιοι εκτιμούν, η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη αν αυτή γίνει εντός της ημέρας.  

Πάντως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την στάση του Προέδρου Αναστασιάδη μετά το βράδυ της πρώτης Κυριακής, ο οποίος φαίνεται να ευνοεί την επιλογή Νίκου Χριστοδουλίδη.

Κατά την χθεσινή μέρα τοποθετήθηκαν δημόσια διάφοροι αξιωματούχοι Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ για τον ποιον θα ψηφίσουν για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Επιλογή Μαυρογιάννη

Αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως προσωπικά ο ίδιος έχει άποψη και δεν θα ψηφίζει λευκό ενώ τόνισε πως «τους

ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει η ιστορία, τους προδότες ποτέ». Η εφημερίδα Αλήθεια έδωσε ουσιαστικά το σύνθημα εμμέσως για ψήφο στο Μαυρογιάννη με το πρωτοσέλιδο (9/02/23).

Υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη τοποθετήθηκαν μέχρι στιγμής ανοικτά επίσης οι: Ιωάννης Κασουλίδης, Φαίδωνας Φαίδωνος, Κωσταντίνος Πετρίδης, Καίτη Κληρίδου, Χρήστος Πουργουρίδης, Κωσταντίνος Οδυσσέως.

Εναντίων ΑΚΕΛ- Προκρίνουν Χριστοδουλίδη

Υπάρχουν όμως και αυτοί που αντέδρασαν στην προοπτική συνεργασίας ΔΗΣΥ-Μαυρογιάννη/ΑΚΕΛ και τοποθετήθηκαν ή άφησαν να εννοηθεί ότι θα ψηφίζουν

Νίκο Χριστοδουλίδη:

Μέχρι στιγμής στο στρατόπεδο αυτό ανήκουν οι ακόλουθοι: Πρόδρομος Προδρόμου,  Ιωνάς Νικολάου, Κυριάκος ΚούσιοςΝίκος Νουρής  Νίκος Τορναρίτης, Κώστας Καδής (Δειν ειναι μέλος ΔΗΣΥ), Ζαχαρίας  Ζαχαρίου, Κωνσταντίνος Ιωάννου και Λουκάς Φουρλάς.

Το «Κίνημα των Αδεσμεύτων» του ΔΗΣΥ

Υπάρχει και μια κατηγορία στελεχών των οποίων οι τοποθετήσεις δεν δείχνουν ξεκάθαρη κατεύθυνση και επιχειρούν να κρατήσουν ισορροπίες κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί ο Δημήτρης Δημητρίου. Ο ίδιος δηλώνει πως «έχει ξεκάθαρη επιλογή»  σημειώνοντας πως είναι ανεπίτρεπτες οι λογικές πόλωσης και ηθικής απαξίωσης προς «συναγωνιστές με διαφορετική άποψη».

Στο ίδιο κίνημα μπορεί να συμπεριληφθεί και η Αναστασία Ανθούση 

Ιδιαίτερη περίπτωση λόγω του θεσμικού της ρόλου είναι και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου

Τα ερωτηματικά

Κλειστά τα χαρτιά τους κρατάνε μετά το Πολιτικό Γραφείο και άλλα σημαντικά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ όπως είναι: ο Ευθύμιος Δίπλαρος και η Φωτεινή Τσιρίδου και Χάρης Γεωργιάδης.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα