Ανακοίνωση εξέδωσε το επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου Ανδρέα Μαυρογιάννη σχετικά με τις προτάσεις του για το μεταναστευτικό.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα είναι ένα ευαίσθητο, σύνθετο και πολύπλοκο θέμα, το οποίο δεν μπορεί να λυθεί οριστικά όσο υφίστανται οι αιτίες που το δημιουργούν. Όσο δηλαδή υπάρχουν οι συγκρούσεις, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή, η καταπίεση και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διαβάστε ακόμη: Παρουσίασε το όραμά του για τον αθλητισμο σε έξι πυλώνες ο Μαυρογιάννης
Η διαχείριση του ζητήματος από την απερχόμενη κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Η απουσία ενός γρήγορου και αποτελεσματικού συστήματος εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αλλά και η υιοθέτηση ξενοφοβικών πρακτικών που έρχονται σε ρήξη με διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν έδωσαν λύσεις στο πρόβλημα, αντίθετα το διόγκωσαν.
H αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος, απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, στη βάση των δυνατοτήτων της χώρας μας και των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων. Με σεβασμό πάντοτε στα ανθρώπινα δικαιώματα, επιτελώντας παράλληλα το χρέος μας να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε τα εξής:
Ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου και εξορθολογισμό των διαδικασιών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ταχεία και δίκαιη εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Να θεσμοθετηθεί διαδικασία διαλογής των αιτήσεων ανάμεσα στις προδήλως αβάσιμες και στις προδήλως βάσιμες αιτήσεις και να συνδεθεί αυτή με μια σταθερή και αποτελεσματική διαδικασία εθελούσιας επιστροφής, καθώς και με την επιδίωξη συνομολόγησης από την Κυπριακή Δημοκρατία διμερών συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτα κράτη. Όπου αυτό δεν είναι κατορθωτό, να επιδιωχθεί η συνομολόγηση και ο αποτελεσματικός έλεγχος των συμφωνιών επανεισδοχής της ίδιας της EE με τρίτα κράτη.
Έλεγχος, διαφάνεια και σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που χορηγούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία για τα θέματα μετανάστευσης, ασύλου και ένταξης.
Διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιρέσεων από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, στη βάση του γεγονότος ότι είμαστε μια μικρή νησιωτική χώρα πρώτης γραμμής, με μεγάλο μέρος των εδαφών μας υπό κατοχή.
Προώθηση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για υιοθέτηση δεσμευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής που να εδράζεται στην αρχή της αλληλεγγύης, στην οποία να μετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και να προνοεί για την ισότιμη κατανομή των αιτούντων άσυλο, με πλήρη σεβασμό των διαδικασιών που προβλέπονται για οικογενειακή επανένωση σε χώρες της ΕΕ.
Εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων για αποτελεσματική διεθνή προστασία και αξιοπρεπή διαβίωση προσφύγων και μεταναστών και υιοθέτηση πρακτικών μέτρων που να καθιστούν εφικτή ή/και να βελτιώνουν την πρόσβασή τους σε κρατικές υπηρεσίες.
Μεγαλύτερη δραστηριοποίηση του κράτους για πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.
Σύσταση Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τη μετανάστευση και εμπλοκή της UNHCR.
Υιοθέτηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου για την Ένταξη των Μεταναστών και των Προσφύγων στην κοινωνία.
Δημιουργία περισσότερων ανοιχτών δομών, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, για τη φιλοξενία αιτητών ασύλου, κατά τρόπο που να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα συγκεκριμένες κοινότητες.
Ιδιαίτερη μέριμνα για την ικανοποιητική εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προκύπτουν απέναντι σε ασυνόδευτα παιδιά, γυναίκες και ευάλωτα άτομα.
Συνεργασία και διαβούλευση με την Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την από κοινού διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν τα παιδιά.
Δημιουργία αξιοπρεπών δομών για τη φιλοξενία μεταναστών που τελούν υπό διοικητική κράτηση και τερματισμός της κράτησής τους σε φυλακές.
Τερματισμός παράνομων και απάνθρωπων πρακτικών, όπως οι επιχειρήσεις «απώθησης», που δεν συνάδουν με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκθέτουν το κράτος διεθνώς.
Ολοκληρωμένη πολιτική επιτήρησης της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, κατά τρόπο που να μην παραπέμπει σε «σκληρό σύνορο» (borderisation).
Διαφανή, δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Αυτό προϋποθέτει την αντικατάσταση της αναχρονιστικής αποικιοκρατικής νομοθεσίας με ένα σύγχρονο δημοκρατικό πλαίσιο, βασισμένο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα ενσωματώνει και τη Διεθνή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργαζόμενων και των Μελών των Οικογενειών τους.
Αναθεώρηση της Στρατηγικής Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού, στη βάση της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση, με κύριο στόχο την καταπολέμηση της εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστών.
Αποφασιστικές τομές στο θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων για σεξουαλική ή και εργασιακή εκμετάλλευση, ούτως ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική καταστολή του σοβαρού αυτού εγκλήματος και η προστασία των θυμάτων.
Οι προτάσεις μας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, είναι αναρτημένες στον σύνδεσμο: https://mavroyiannis.cy/programma-diakivernisis/metanasteftiko-prosfigiko/