Tη χάραξη πολιτικών για τη «Μία Κύπρο και Πράσινη», ως ενιαίο οικοσύστημα χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές της τουρκικής κατοχής και των βρετανικών βάσεων, προτείνει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης.
Προτείνει επίσης τη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να μπορούν να προσβάλλουν στο δικαστήριο οποιεσδήποτε αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές, παρεμβάσεις και κατασκευές.
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης παρουσίασε τις προτάσεις του για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη κάτω από τον τίτλο «Κύπρος, Μία και Πράσινη», σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου στη Λεμεσό, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης. Οι προτάσεις αυτές εντάσσονται στον Πυλώνα «Κύπρος – 2035» του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Αχιλλέα Δημητριάδη.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος επεσήμανε ότι η περιβαλλοντική απειλή λόγω της Κλιματικής Κρίσης απειλεί όλο το νησί – και την κατεχόμενη περιοχή και την περιοχή των Βάσεων – και τόνισε ότι «αυτή η γη μάς ανήκει και είναι δική μας ευθύνη να τη διαφυλάξουμε». Για το λόγο αυτό, ο Αχιλλέας Δημητριάδης προτείνει τη δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης για το συντονισμό των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, κάτω από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας RescEU για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, διάβρωση ακτών, σεισμοί κοκ) καθώς και την εκπόνηση κοινής μελέτης για τη διαχείριση των κινδύνων.
Αναφορικά με το συνταγματικό δικαίωμα για το περιβάλλον, ο Α. Δημητριάδης εξήγησε ότι θα πρόκειται για αυτόνομο δικαίωμα για καθαρό περιβάλλον. Θα κατοχυρώνει την αποτελεσματική συμμετοχή και πληροφόρηση των πολιτών σε σχέση με πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον, καθώς και αποτελεσματική πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη για προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέπτυξε παράλληλα τις θέσεις του σε κεντρικές πολιτικές που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια και την αγροτική ανάπτυξη, ώστε η Κύπρος να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ειδικότερα παρέθεσε μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προτάσεις:
- Κίνητρα, σχέδια επιδοτήσεων και δημιουργία συνεταιρισμών με στόχο την αποφασιστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
- Στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις για τις ΑΠΕ για υποδομές αποθήκευσης και ηλεκτροκίνηση
- Πράσινη Φορολογία σε δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον και φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις σε δραστηριότητες ιδιωτών που ωφελούν το περιβάλλον και συνδράμουν στην πράσινη ανάπτυξη
- Προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας και προσέλκυση πράσινων επενδύσεων
- Αναβάθμιση υποδομών για εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας
- Αναβάθμιση αρμοδιοτήτων Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην οριζόντια εποπτεία της υλοποίησης των πολιτικών για την πράσινη ανάπτυξη
- Αναβάθμιση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς και εφαρμογή πράσινης πολεοδομικής πολιτικής
- Εκπόνηση στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη με όρους αειφορίας, προσέλκυση νέων γεωργών και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων
Ο κ. Δημητριάδης ανέπτυξε επίσης τις θέσεις του για την προστασία του Ακάμα, την προστασία των ζώων, καθώς και σε μια σειρά ζητήματα που απασχολούν την πόλη και επαρχία της Λεμεσού, όπως είναι ο Δημόσιος Κήπος και το κυκλοφοριακό.
Τέλος, ο Α. Δημητριάδης ανέφερε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε στους πλείστους τομείς που αφορούν την πράσινη πολιτική και την ενεργειακή μετάβαση. Τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προσφέρει μια ευκαιρία να καλύψει η Κύπρος το χαμένο έδαφος μιας δεκαετίας, φτάνει να εργαστούμε με συνέπεια και πάνω σε χρονοδιαγράμματα: «Μόνο μια νέα ηγεσία μπορεί να αλλάξει τις νοοτροπίες και να υλοποιήσει σχέδια για την Μία και Πράσινη Κύπρο», κατέληξε, τονίζοντας ότι «Η Κύπρος αξίζει καλύτερα».