Την ανάγκη η επόμενη μέρα των Προεδρικών Εκλογών να βρει όλους ενωμένους, ανεξαρτήτως των προεκλογικών διαφορών και των επιμέρους διαφωνιών, τόνισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας σε εκδήλωση φίλων και υποστηρικτών του στον Άγιο Αθανάσιο, υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της πρότασής του για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και εθνικής ενότητας αποτελεί μια αναγκαιότητα στην οποία η πολιτική ηγεσία οφείλει να ανταποκριθεί με ωριμότητα και υπευθυνότητα.
«Εφόσον οι πολίτες μου δώσουν τη λαϊκή εντολή, αναλαμβάνω να λειτουργήσω προς την κατεύθυνση της ενότητας και της συνεργασίας, τείνοντας χείρα φιλίας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, που επαναλαμβάνω, θέλω να πιστεύω ότι θα συμπεριληφθούν υπεύθυνα και θα επιδείξουν, μέσα από την αποδοχή της πρότασής μας και την ανάλογη υπευθυνότητα» σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι η αντιπαραθετικότητα και η τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου, που δυστυχώς θα ενταθεί πολύ περισσότερο, προκαλεί σε κάποιους συμπατριώτες μας αμφιβολία για την ρεαλιστική προοπτική για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.
«Ακούω μάλιστα τις τελευταίες μέρες και απαξιωτικές και προσβλητικές αναφορές για την προοπτική υλοποίησης ενός τέτοιου ενδεχομένου, ενώ πριν από λίγο καιρό, αυτό το ενδεχόμενο ήταν από τους ίδιους, που σήμερα το κατακρίνουν, αυτούς που σήμερα μιλούν απαξιωτικά για μια τέτοια προοπτική, μέσα από δημόσιες τους δηλώσεις, στήριζαν την εν λόγω προοπτική ως τη μόνη επιλογή για να αντιμετωπίσει η χώρα τις προκλήσεις» συμπλήρωσε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι στο πολιτικό πρόγραμμα της διακυβέρνησής του υπάρχουν ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων της χώρας μας και τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, και εξέφρασε την ετοιμότητα, εφόσον οι πολίτες τον τιμήσουν με την ψήφο τους, να αρχίσει την υλοποίησή του από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης. Σημείωσε ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένες, υλοποιήσιμες και κοστολογημένες πολιτικές για την παιδεία, την υγεία, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πρόσφυγες που συνεχίζουν να έχουν προβλήματα, τους πολύτεκνους, την αξιοκρατία, τη διαφθορά και όλα τα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας.
Αναφερόμενος στο Στεγαστικό, υπογράμμσιε ότι τα υφιστάμενα κρατικά στεγαστικά σχέδια πρέπει να ενισχυθούν έτσι ώστε περισσότεροι νέοι και νεαρά ζευγάρια να μπορούν να επωφελούνται σε μεγαλύτερο βαθμό και επανέλαβε την πρότασή του για μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε Ενιαίο Φορέα Στέγασης και συνεργασία της Κυβέρνησης, της Τοπικης Αυτοδιοικησης και του Ιδιωτικού Τομέα.
Σε σχέση με το Μεναταστευτικό σημείωσε ότι δικαιολογημένα έχει αναδειχθεί ως μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες της κοινωνίας. Δυστυχώς, πέραν της προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα, είπε, ότι γίνεται κατάχρηση της δυνατότητας διεκδίκησης του καθεστώτος διεθνούς προστασίας από αιτητές ασύλου με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μη δικαιούχων να παραμένει στη χώρα μας καταχρηστικά. Μεσα σε αυτο το πλαισιο, αναφέρθηκε επίσης και στην πρότασή του για σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης για καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του κράτους, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.