Friday, November 22, 2024
HomeΕπικαιρότηταΑ. Δημητριάδης: Δέκα προτεραιότητες για ένα Σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος

Α. Δημητριάδης: Δέκα προτεραιότητες για ένα Σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος

Τις δέκα προτεραιότητές του για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος παρουσίασε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και των αδικιών και τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για όλους τους πολίτες.

Μιλώντας σήμερα (Δευτέρα, 19/12) σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Λάρνακα, ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέπτυξε τις δέκα προτεραιότητες που θέτει, οι οποίες καλύπτουν την υγεία, την παιδεία, την ισότητα, το μεταναστευτικό, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και τα θέματα πολιτισμού. Το όραμά του είναι, τόνισε, «ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας, με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους, κοινωνική ένταξη και αλληλεγγύη, σύγχρονη συμπεριληπτική παιδεία, καταπολέμηση των διακρίσεων και στήριξη της οικογένειας».

Αναφερόμενος στην υγεία, ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε τη στήριξή του στην φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, εστιάζοντας στη διόρθωση δυσλειτουργιών, τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, τον έλεγχο των καταχρήσεων, την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την αξιολόγηση της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών και τη θεσμοθέτηση εθνικού φαρμακευτικού φορέα. Πρότεινε, περαιτέρω, την αναβάθμιση της κατ’ οίκον φροντίδας και της φροντίδας ηλικιωμένων με κλιμακωτή επιδότηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και τη δημιουργία δομών μακροχρόνιας φροντίδας.

Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της εκπαίδευσης, ο Αχιλλέας Δημητριάδης υποστήριξε την προοδευτική μεταρρύθμιση της παιδείας με επέκταση του ολοήμερου σχολείου, από την προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση, καθώς και την ενίσχυση των θεματικών και πρότυπων σχολείων. Ο Α. Δημητριάδης υποστήριξε το κοσμικό σχολείο, με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και των δεξιοτήτων των νέων για να μπορούν να ενταχθούν στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Υποστήριξε επίσης το συμπεριληπτικό σχολείο ώστε κανένα παιδί να μην μένει στο περιθώριο. Ιδιαίτερα τόνισε την εφαρμογή νέου νομικού πλαισίου, βασισμένου στις αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.


Αναφερόμενος στα θέματα ισότητας φύλων, ο υποψήφιος Πρόεδρος πρότεινε τη δραστική εφαρμογή της πολιτικής 50 – 50 για το Υπουργικό Συμβούλιο και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αξιοποίησης γυναικών στη διαπραγματευτική ομάδα, της εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη συμμετοχή γυναικών στον ιδιωτικό τομέα και προσωρινών ποσοστώσεων στα ψηφοδέλτια για τις Βουλευτικές εκλογές.

Στο μεταναστευτικό, ο Αχιλλέας Δημητριάδης πρότεινε τη γρήγορη διεκπεραίωση νέων αιτήσεων ασύλου εντός 3 – 6 μηνών με την πρόσληψη 300 προσοντούχων και ανάθεση υπηρεσιών για τις αιτήσεις που στοιβάχθηκαν τόσα χρόνια. Αντιτάχθηκε στα συρματοπλέγματα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μη αποτελεσματικό μέτρο που πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος.

Ο Α. Δημητριάδης πρότεινε την εφαρμογή πολιτικών ένταξης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, με προγράμματα εκπαίδευσης για εργασία και εκμάθηση γλώσσας.  Πρότεινε επίσης αντικατάσταση της επιδοματικής πολιτικής με πολιτική εργασίας ώστε οι αιτητές ασύλου να συνεισφέρουν στην κοινωνία κατά τη διάρκεια της προσωρινής παραμονής τους στην Κύπρο.

Στα ζητήματα καταπολέμησης των διακρίσεων, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε το διαχρονικό αγώνα του για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και υποστήριξε  τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι πρέπει να ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για ετερόφυλα ζευγάρια, γιατί το κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε ένα σπίτι με αγάπη και στοργή παρά σε ορφανοτροφείο. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για ανανέωση νομικού πλαισίου που διέπει τη ρητορική μίσους για να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση όλων των ομάδων που μπορούν να πέσουν θύματα ρητορικής μίσους.

Τέλος ο Α. Δημητριάδης αναφέρθηκε στον πολιτισμό, εκφράζοντας τη στήριξή του προς τους ανθρώπους που συμβάλουν στην πολιτιστική δημιουργία. Πρότεινε αυξημένες χορηγίες στους φορείς του πολιτισμού, κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων, πραγματική εφαρμογή της νομοθεσίας του 1% για τους καλλιτέχνες και αποτελεσματική εποπτεία του, καθώς και τη διαμόρφωση στρατηγικής για τον πολιτισμό με απώτερο σκοπό να γίνουν οι δημιουργίες κτήμα κάθε μαθητή / πολίτη, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Λάρνακα, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης συνοδευμένος από τον Πρόεδρο του κόμματος Αμμόχωστος για την Κύπρο, Πιέρο Κάρρουλλα και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του υποψηφίου Προέδρου  Μιχαλάκη Ραφαήλ, πραγματοποίησε  συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, στο Δημοτικό Μέγαρο, κατά την οποία ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε τις θέσεις του ενώ ο Δήμαρχος Λάρνακας ενημέρωσε για τα έργα που εκτελούνται στην πόλη και επαρχία Λάρνακας.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα