Friday, June 21, 2024
HomeΕπιτελείαΕπιτελείο ΑβέρωφΑβέρωφ: O απόδημος Κυπριακός Ελληνισμός αποτελεί κύρια πολιτική προτεραιότητα

Αβέρωφ: O απόδημος Κυπριακός Ελληνισμός αποτελεί κύρια πολιτική προτεραιότητα

Σε ομιλία προχώρησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία, Αβέρωφ Νεοφύτου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Αυτούσια η ομιλία του Αβέφωρ Νεοφύτου

Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση συμμετέχω στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Κυπρίων μας της διασποράς.

Των, όπου γης, ακούραστων εργατών για τα δίκαια της πατρίδας, που μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση. 

Πριν από όλα θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, προσωπικά αλλά και εκ μέρους της πολιτείας, για την αρωγή και προσφορά των οργανωμένων συνόλων της ομογένειας στο σύνολο των προσπαθειών μας. Απέναντι σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.

Είτε αυτή σχετίζεται με το εθνικό μας θέμα, είτε με θέματα υγείας, με τους φοιτητές μας, είτε με τις ανάγκες των Κυπρίων που ζουν στο εξωτερικό.

Μια συνειδητά ανιδιοτελής προσφορά χαρακτηρίζει ανέκαθεν τις πολυσχιδείς δράσεις που αναπτύσσετε. Επιδεικνύοντας με κάθε τρόπο ότι αγαπάτε, νοιάζεστε και θέλετε την πρόοδο και την ευημερία της γενέτειράς σας.

Όσο μακριά και αν πήγε ο καθένας από εσάς. Όσο και αν πρόκοψε στη ζωή του, ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του. Τον τόπο που γεννήθηκε, που γεννήθηκαν οι γονείς του. Και όχι μόνο αυτό. Μετατρέπετε τον νόστο σε έργο ωφέλιμο, σε κρίσιμες στιγμές στην ιστορία μας. Συμβάλλοντας καθοριστικά σε κάθε δυσκολία, ώστε η πατρίδα μας να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Φίλες και φίλοι,

Η προσφορά των αποδήμων, η διαχρονική στόχευση και συνδρομή στις προσπάθειες μας για μια δίκαιη λύση στο κυπριακό, μας ωθεί να ενδυναμώσουμε τον ρόλο σας.  Γιατί είστε η μεγαλύτερη Κύπρος έξω από την Κύπρο.

Είστε πολύτιμο δίκτυο υποστήριξης των θέσεων των κυβερνήσεων του τόπου. Χωρίς χρώματα. Ενώνετε, δεν διχάζετε.

Την ίδια ώρα συμβάλλετε στην ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των χωρών που διαβιείτε.

Προωθείτε ακούραστα τα εθνικά μας δίκαια για τερματισμό της τουρκικής εισβολής και κατοχής και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας.

Την ίδια ώρα προβάλλετε την Κύπρο μας ως τουριστικό και επενδυτικό προορισμό κι αυτό είναι πλούτος ανυπολόγιστης αξίας.

Γι’ αυτούς και ακόμα περισσότερους λόγους θέλουμε να ενισχύσουμε τις πολιτικές που κρατούν στενή τη σχέση της Κύπρου με τους αποδήμους.

Πολιτικές που διευκολύνουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Βοηθούν τον επαναπατρισμό. Και αξιοποιούν προς όφελος της χώρας την προσφορά επιφανών Κυπρίων του εξωτερικού.

Προχωράμε όμως και σε μια ριζοσπαστική πρόταση που αποκαθιστά την αξία των Αποδήμων μας. Που τους δίνει τη δύναμη που αξίζουν για την προσφορά τους και τους καθιστά ζωντανό συμμέτοχο της ευημερίας του λαού μας. Πρόταση που ενσωματώσαμε στους 100 άξονες πολιτικής που παρουσιάσαμε πρόσφατα.

Η ομογένεια δεν μπορεί να μένει εκτός του κυπριακού γίγνεσθαι. Σας καλούμε λοιπόν, μαζί μας! Η ομογένεια θα αποκτήσει το δικαίωμα εκλογής εκπροσώπων στην Κυπριακή Βουλή, στο πρότυπο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. 

Έτσι ενισχύουμε περισσότερο τους άρρηκτους δεσμούς των Κυπρίων παντού στη γη, με τον τόπο τους. Για να έχει διάρκεια, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και περισσότερη ουσία  η θετική σας συμβολή. Και για να δώσουμε κι εμείς τη σημασία που πρέπει στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους αποδήμους μας.

Κυρίες και κύριοι,

Για εμένα, ο απόδημος Κυπριακός Ελληνισμός αποτελεί κύρια πολιτική προτεραιότητα. Απόδειξη είναι η πρόταση που καταθέτω.

Είμαι βέβαιος ότι μέσα από το συνέδριό σας, το διάλογο και τις δικές σας προτάσεις θα βρούμε και άλλους τρόπους να έρθουμε ακόμα πιο κοντά.

Τρόπους για την αμοιβαία επωφελή ενίσχυση της θέσης σας στις χώρες που ζείτε και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Καταλήγοντας, εκφράζω για ακόμη μία φορά θερμές ευχαριστίες για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για τη συμβολή σας στην πρόοδο της παροικίας και της ιδιαίτερης πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα