Sunday, May 19, 2024
HomeΕπιτελείαΓΓ ΑΚΕΛ: Εμείς την πατρίδα μας δεν θα την χαρίσουμε σε κανένα

ΓΓ ΑΚΕΛ: Εμείς την πατρίδα μας δεν θα την χαρίσουμε σε κανένα

Το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε την Τρίτη, στο οδόφραγμα του Ορφέα, εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να μην αποδεχθεί ποτέ τα διχοτομικά δεδομένα που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ο οποίος τόνισε πως η εκδήλωση «αποτελεί έκφραση της αποφασιστικότητάς μας να αντιμετωπίσουμε την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρία για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού που τροφοδοτείται από το μακρόχρονο αδιέξοδο, την απραξία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη και τη δημόσια ρητορική διάφορων κύκλων.

Μα πάνω απ’ όλα η εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους αποτελεί έκφραση της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε και να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη λύσης η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

·         Δεν επιχαίρουμε για τη δικαίωση των προειδοποιήσεών μας για τις συνέπειες της πολιτικής των Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη- Αβέρωφ. Για εμάς τα τσουνάμια δεν ήταν σχήμα λόγου αλλά μια ολέθρια πραγματικότητα που θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ανατρέψουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να αποενοχοποιήσουμε την Τουρκία. Ποτέ δεν θα την απαλλάξουμε από τις ασήκωτες ευθύνες της ως ξένου εισβολέα, ως κατοχικής δύναμης, ως αυτουργού για την παράνομη δημιουργία μιας παράνομης οντότητας στη μισή μας πατρίδα. Ποτέ δεν θα σταματήσουμε να τη δακτυλοδείχνουμε ως υπαίτια για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Την ίδια ώρα όμως δεν θα στοιχηθούμε δίπλα από εκείνους που δήλωσαν έτοιμοι να χαρίσουν ΑΟΖ. Δεν θα πάψουμε να υπενθυμίζουμε πως όταν απειλήθηκε η Αμμόχωστος ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν θορυβήθηκαν και αναφέρθηκαν σε πυροτεχνήματα.

·         Δεν τελείωσε λοιπόν το Κυπριακό παρά το γεγονός ότι οι ολέθριοι χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη – Αβέρωφ επιτρέπουν στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται την άγονη παρέλευση του χρόνου και να προωθεί τη διχοτόμηση χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος. Ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας διαβρώνοντας βασικές διαπραγματευτικές μας θέσεις επί του εδάφους, όπως στο περιουσιακό, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων. Δεν πρόκειται να τελειώσει όμως, παρά μόνο όταν μπει η υπογραφή της λύσης για την οποία παλεύουμε. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να δίνουμε κάθε ικμάδα της δύναμής μας για να αντιμετωπίσουμε τους ταγούς της μη λύσης και στη δική μας κοινότητα.

·         Το διακύβευμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών όσον αφορά το Κυπριακό είναι ένα: θα συνεχίσουμε με τις ίδιες πολιτικές που μας οδήγησαν στα σημερινά ασφυκτικά αδιέξοδα ή θα αλλάξουμε ρότα ακολουθώντας εκείνες τις πολιτικές που δείχνουν τον δρόμο προς τη λύση; Οι δύο Συναγερμικοί υποψήφιοι, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν μπορούν και, όπως άλλωστε δηλώνουν, δεν θέλουν να αλλάξουν τις πολιτικές Αναστασιάδη. Από την άλλη ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει θέσεις ξεκάθαρες, προτάσεις που υιοθετούν το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και τον μηχανισμό που καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα όποια μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και διασφαλίζει την ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Ο Αντρέας Μαυρογιάννης σέβεται τις συγκλίσεις, πιστεύει σε αυτές και είναι έτοιμος να συνεχίσει στην πράξη και όχι στα λόγια από εκεί που μείναμε. Χωρίς πειραματισμούς, χωρίς παλινδρομήσεις αλλά με επιμονή, συνέπεια και αξιοπιστία.

·         Σήμερα δεν βρισκόμαστε εδώ για να τελέσουμε το μνημόσυνο της μισής μας πατρίδας. Η σημερινή μας εκδήλωση, με αφορμή την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, συνιστά ανανέωση της δέσμευσής μας ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την απελευθέρωση και την επανένωση. Εμείς την πατρίδα μας δεν θα την χαρίσουμε σε κανένα. Εμείς τον λαό μας δεν θα τον προδώσουμε ποτέ. Και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να ονειροπολήσουμε ξανά, όπως λέει ο Θοδόσης Πιερίδης, στα τείχη της αγαπημένης μας Αμμοχώστου. Για να περπατήσουμε ξανά ελεύθερα στο φρούριο της Κερύνειας. Για να ανταμώσουμε ξανά με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας σε μια ελεύθερη, κοινή πατρίδα στην οποία μαζί να αποφασίζουμε και να εργαζόμαστε για το ειρηνικό, ασφαλές και ευτυχισμένο μέλλον της.
Το χρωστούμε αυτό στα παιδιά και τα εγγόνια μας στα οποία δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους φορτώσουμε το επικίνδυνο άχθος της κατοχής και της διχοτόμησης. Το χρωστούμε αυτό στην αγωνιστική ιστορία μας και στην πατριωτική δράση μας!

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα