Sunday, July 14, 2024
HomeΕπιτελείαΜαυρογιάννης: Για εμάς το «Δεν Ξεχνώ» είναι σημαία που ανεμίζει ψηλά στην...

Μαυρογιάννης: Για εμάς το «Δεν Ξεχνώ» είναι σημαία που ανεμίζει ψηλά στην συνείδηση μας, μέχρι να εκπληρώσουμε το χρέος μας

Γραπτή δήλωση Ανδρέα Μαυρογιάννη για την επίσκεψη του στην Καρπασία

Επισκεφτήκαμε την Παρασκευή την Καρπασία, τον Απόστολο Ανδρέα και την Αθήνα Ζάουρα στην Αγιά Τριάδα.

Με δέος συγκίνηση και κατάνυξη προσκυνήσαμε στον Απόστολο Ανδρέα και συναντήσαμε τον Παπαζαχαρία και τους λίγους συνεργάτες του που φυλάνε Θερμοπύλες. Η  εκκλησία και η Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης. Η υγρασία, έχει διαβρώσει το έργο που επιτεύχθηκε πριν μερικά χρόνια. Πρέπει να συνεχισθούν επίσης τάχιστα οι εργασίες για αναστύλωση και αποκατάσταση του αρχαίου ναού και η δεύτερη φάση των έργων που έχουν προγραμματισθεί.

  Η θερμή υποδοχή από τους εγκλωβισμένους μας, μάς συγκίνησε πολύ.

Οι εγκλωβισμένοι μας είναι ζώσες υπομνήσεις. Στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος μας περιμένει το παρελθόν μας, η ζωή που αφήσαμε στη μέση, αλλά μας περιμένουν και οι δικοί μας άνθρωποι, μας περιμένει και αυτό το ίδιο το μέλλον. Το μέλλον που μπορούμε να έχουμε στην επανενωμένη πατρίδα μας.

Μέχρι να έρθει εκείνη η ημέρα όμως, οι εγκλωβισμένοι μας πρέπει να ξέρουν ότι δεν τους ξεχνάμε, δεν τους θυμόμαστε μόνο μια φορά τον χρόνο. Πρέπει να νιώθουν ότι η Πολιτεία είναι στο πλευρό τους, στα λόγια, μα κυρίως, στις πράξεις.

Έχουμε διαπιστώσει ότι η ακρίβεια όπως πλήττει τους πάντες, έχει επηρεάσει και τους εγκλωβισμένους. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστεί η σημαντική ενίσχυση του επιδόματος που λαμβάνουν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχει ένα συνεχές πρόγραμμα συντήρησης και επισκευών των κατοικιών των εγκλωβισμένων, στα πλαίσια του σχεδίου που λειτουργεί από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για τις συντηρήσεις των κατοικιών των εκτοπισμένων στους Κυβερνητικούς Οικισμούς. Σε περιπτώσεις δηλαδή, που αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των εγκλωβισμένων μας, να υπάρχει ένα ανοικτό σχέδιο το οποίο θα ξεπερνά τη γραφειοκρατία και θα ανταποκρίνεται άμεσα σε αυτά τα αιτήματα.

Είναι επίσης αναγκαία η επέκταση του Σχεδίου Επιδότησης Νεαρών Εγκλωβισμένων Ζευγαριών, ώστε να συναντά τις πραγματικές ανάγκες και να βοηθά ουσιαστικά τα νεαρά ζευγάρια να παραμείνουν στα κατεχόμενα χωριά τους, αλλά και η αναθεώρηση του σχεδίου για τους επανεγκατασταθέντες σε ότι αφορά το κομμάτι των επισκευών στη κατοικία. Αν αναλογιστεί κάποιος την παλαιότητα των κατοικιών, τα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί εκείνη την περίοδο, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι τα όσα προβλέπονται στο σημερινό σχέδιο δεν επαρκούν για να συντηρήσουν μια κατοικία ώστε να μπορεί να μείνει μια οικογένεια με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Τεράστιας σημασίας είναι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τα Σχολεία του Ριζοκαρπάσου. Θα πρέπει να αποτελέσει ύψιστη προτεραιότητα για τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας η εξασφάλιση ψηλού επιπέδου εκπαίδευσης για τα παιδιά στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου, εφόσον λειτουργούν μέσα στην καρδιά της κατοχής. Ιδιαίτερα ο προγραμματισμός της στελέχωσης των σχολείων δεδομένων των προβλημάτων που παρουσιάζονται κάθε χρόνο δεν θα πρέπει να αφήνεται τελευταία στιγμή και να φτάνουμε στο σημείο να ξεκινά η σχολική χρονιά με ελλείψεις σε καθηγητές και ειδικότητες.

Σε ό, τι μας αφορά, ένα θέλω να διαβεβαιώσω. Το «Δεν Ξεχνώ» για εμάς δεν έχει ξεθωριάσει. Δεν έχει θαφτεί κάτω από την σκόνη του χρόνου. Δεν το έχει ρίξει κάτω η ζωή που άλλαξε, η μανία των λίγων για κέρδος και προσωπικό βόλεμα, η αγωνία του κάθε Εφιάλτη για να ξεχάσουμε την προδοσία και το έγκλημα. Για εμάς το «Δεν Ξεχνώ» είναι σημαία που ανεμίζει ψηλά στην συνείδηση μας, μέχρι την ώρα που θα εκπληρώσουμε το χρέος μας. Κύπρος ελεύθερη, επανενωμένη, κοινό σπίτι για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Προγραμματίζουμε να επισκεφθούμε πάλι σύντομα την Καρπασία και να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και την στήριξη των εγκλωβισμένων μας.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα