Saturday, July 20, 2024
HomeΕπιτελείαΕπιτελείο ΜαυρογιάννηΜαυρογιάννης: Αυτές είναι οι προτάσεις του για το στεγαστικό πρόβλημα

Μαυρογιάννης: Αυτές είναι οι προτάσεις του για το στεγαστικό πρόβλημα

Τις προτάσεις του για το στεγαστικό πρόβλημα ανακοίνωσε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης. 

Όπως αναφέρει, «με προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες αντιμετωπίζουμε το στεγαστικό πρόβλημα».

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Σε μια κατά τα άλλα «ευημερούσα» οικονομία, η πρόσβαση σε προσιτή και ιδιόκτητη στέγη είναι σήμερα άπιαστο όνειρο.

Από δικαίωμα για όλους, έγινε προνόμιο για τους λίγους. Ειδικότερα, η νέα γενιά της Κύπρου σήμερα αναγκάζεται να ζει με τους γονείς της, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη.

Η απουσία ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής, η ανοχή σε καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά ακινήτων και η σκανδαλώδης διαχείριση του προγράμματος πολιτογραφήσεων από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη, εκτόξευσαν το στεγαστικό κόστος και διέσυραν την αξιοπιστία της Κύπρου διεθνώς.

Την Κυριακή οι πολίτες καλούνται ν’ αποφασίσουν. Είτε θα δώσουν το εισιτήριο στους συνεχιστές της διακυβέρνησης που δημιούργησε τα αδιέξοδα, είτε θα ψηφίσουν την διακυβέρνηση της Αλλαγής, για να εφαρμοστούν πολιτικές που να δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Οι Κύπριοι είμαστε άνθρωποι συνδεδεμένοι με τη γη μας. Με το σπίτι μας. Ζήσαμε το ξεσπίτωμα, χτίσαμε πάνω στα ερείπια. Γι’ αυτό και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει για κάθε νοικοκυριό να έχει στέγη. Αυτό θέλουμε να διασφαλίσουμε για το μέλλον. Με προτάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.

Οι προτάσεις μας που περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας, ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν:

Σύσταση Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στεγαστικού σχεδιασμού, με τη μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης .

Κατάρτιση και υλοποίηση νέων σχεδίων Προσιτής Στέγασης και προγραμμάτων Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών.

Αναπροσαρμογή των χορηγιών που παραχωρούνται από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισμένων, ώστε να καλύπτουν την αύξηση των τιμών στον κατασκευαστικό τομέα.

Επανένταξη των σχεδίων ανέγερσης πολυκατοικιών σε Κυβερνητικούς Οικισμούς και παραχώρησης οικοπέδων σε Συνοικισμούς Αυτοστέγασης.

Δίκτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης με τη δημιουργία μηχανισμού προστασίας των δανειοληπτών έναντι των παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών των Τραπεζών, εναρμονίζοντας μεταξύ άλλων την κυπριακή νομοθεσία με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την αποτελεσματική απαγόρευση των καταχρηστικών ρητρών στις δανειακές συμβάσεις με την παραχώρηση της δυνατότητας υιοθέτησης προσωρινών ένδικων μέτρων αναστολής του πλειστηριασμού μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.

Επέκταση του θεσμού νομικής αρωγής διασφαλίζοντας το δικαίωμα των ευάλωτων δανειοληπτών για πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Παροχή φορολογικών κινήτρων για να αυξηθεί η προσφορά διαθέσιμων οικιστικών μονάδων σε προσιτές τιμές και ενοίκια.

Σύμπραξη του Ενιαίου Φορέα Στεγαστικής Πολιτικής με τον ιδιωτικό τομέα και στα πλαίσια της Κοινωνικής Στέγασης προχωρούμε σε αντιπαροχή κρατικής γης για την ανέγερση οικιστικών μονάδων που θα παραχωρούνται έναντι ενοικίου ή και σε προγράμματα ενοικιαγοράς.

Κατάθεση Σχεδίου επιδότησης του επιτοκίου στεγαστικών δανείων βάσει κριτηρίων, που θα καλύπτει το 50% της αύξησης που έχει καταγραφεί το τελευταίο έτος.
Επιβολή ειδικού τέλους στην αδρανή ακίνητη ιδιοκτησία πολύ μεγάλης αξίας στα αστικά κέντρα για την ενίσχυση της χρηματοδότησης της στεγαστικής πολιτικής.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα