Thursday, April 25, 2024
HomeΕπιτελείαΕπιτελείο ΜαυρογιάννηΜαυρογιάννης: Ευθύνη του κράτους η διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των ζώων

Μαυρογιάννης: Ευθύνη του κράτους η διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των ζώων

Η ανάγκη για ενδυνάμωση και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία και ευημερία των ζώων βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ του ανεξαρτήτου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, και της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Οργανώσεων «Φωνή για τα Ζώα» στα γραφεία του εκλογικού επιτελείου του υποφηφίου την Πέμπτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, στη συνάντηση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μαίρη Χρυσοχού – Αναστάση, και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας Γάτων, Ντίνος Αγιομαμίτης, από τους οποίους, όπως αναφέρεται, ο κ. Μαυρογιάννης είχε την ευκαιρία να λάβει ενημέρωση για τη δράση της Ομοσπονδίας και των οργανώσεων που εκπροσωπεί και να ακούσει τα αιτήματα και τις προτάσεις τους με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας και ευημερίας των ζωών.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ανάγκη για ενδυνάμωση και αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία και ευημερία των ζώων και του περί σκύλων νόμου, το πρόσφατο ζήτημα που δημιουργήθηκε με τους χώρους σίτισης αδέσποτων ζώων, αλλά και η εφαρμογή σχεδίου για τη μαζική στείρωση αδέσποτων, ενώ συζητήθηκαν επίσης η ενίσχυση και βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας των ζώων, όπως επίσης και η ανάγκη για καλλιέργεια κουλτούρας και αντίληψης προστασίας και ευημερίας των ζώων.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και η εισήγηση της Ομοσπονδίας για δημιουργία Φορέα Ελέγχου και Προστασίας Ζώων, μίας ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα συγκεντρώνει υπό την εποπτεία της ζητήματα που αφορούν κυρίως τα κατοικίδια και τα ζώα συντροφιάς, πρόταση που αντιμετωπίστηκε θετικά από τον κ. Μαυρογιάννη, ο οποίος τόνισε πως είναι ανοικτός για όποιες εποικοδομητικές εισηγήσεις έχουν οι φιλοζωικές οργανώσεις, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των αδέσποτων και εξασφάλιση της ευημερίας όλων των ζώων.

Η ανακοίνωση συνεχίζει με την επισήμανση πως, δεδομένων των ανησυχητικών διαστάσεων που έχει λάβει στην Κύπρο το φαινόμενο της εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων, το κράτος έχει την ευθύνη για την προστασία και ευημερία των ζώων.

Συμπληρώνεται πως στην κατεύθυνση αυτή στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προτάσεις, όπως η ενδυνάμωση και αυστηρή εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, η δημιουργία δομών εντός του Υπουργείου Περιβάλλοντος ούτως ώστε να ελέγχεται και να διασφαλίζεται η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων.

Επιπλέον, τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της Αστυνομίας Ζώων και η επαρκής στελέχωσή της από άτομα με τα κατάλληλα προσόντα και την εμπειρία, καλλιέργειας κουλτούρας φιλοζωίας και προστασίας των αδέσποτων ζώων με άμεση εμπλοκή των τοπικών αρχών και των σχολικών μονάδων, ενίσχυσης των δομών προστασίας της άγριας πανίδας του τόπου με τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ ΜΚΟ και κρατικών υπηρεσιών.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα