Thursday, July 18, 2024
HomeΕπιτελείαΕπιτελείο ΧριστοδουλίδηΕπίσημα υποψήφιος ο Χριστοδουλίδης: «Δεν είναι μάχη κομμάτων αλλά αξιών»

Επίσημα υποψήφιος ο Χριστοδουλίδης: «Δεν είναι μάχη κομμάτων αλλά αξιών»

Στην κούρσα των προεδρικών μπαίνει και επίσημα ο Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές του 2023 μεταδόθηκε μέσα από τη σελίδα του στο Youtube. Η εξαγγελία άρχισε με την προβολή ενός ολιγόλεπτου βίντεο το οποίο ολοκληρωνόταν με το σλόγκαν «Δύναμη που μας ενώνει». 

«Μετά από δυο χρόνια πανδημίας με σοβαρότατες επιπτώσεις βιώνουμε ήδη τις συνέπειες ενός απρόβλεπτου πολέμου στα σύνορα της Ευρώπης. Τα διεθνή συμβάντα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Οι συνταγές του παρελθόντος δεν αρκούν, δεν αποδίδουν πια».

«Είναι η ώρα να πάψουμε να αναλωνόμαστε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, να βάλουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας. Να προτείνουμε λύσεις, χωρίς γενικόλογα και ευχολόγια. Να σταθούμε μπροστά και να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν θα κρύψω την αλήθεια δεν θα πω μεγάλα λόγια. Μόνο μια δυνατή ομάδα, εμείς όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε. Είμαι σήμερα εδώ με καθαρή συνείδηση και καθαρό βλέμμα με την απαιτούμενη τόλμη και αποφασιστικότητα». 

«Σε 9 μήνες θα επιλέξουμε τον επόμενο Πρόεδρο. Σε αυτό το ραντεβού με την ιστορία ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, όλοι είμαστε σημαντικοί. Αυτές οι εκλογές δεν είναι μάχη παρατάξεων και κομμάτων. Πρωτίστως είναι μάχη ιδεών και αξιών. Ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε θέλω να ιδρύσω κόμμα». 

«Η πολιτική μου προέλευση είναι γνωστή, το ίδιο και η προσωπική μου στάση. Είναι μικρή η πατρίδα μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια της περιχαράκωσης. Όλοι γνωρίζουν τη διαχρονική μου σχέση με τον κόσμο του ΔΗΣΥ.. είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Νίκο Αναστασιάδη», είπε μεταξύ άλλων. «Δεν μηδενίζω.. την ίδια ώρα με καθαρό μυαλό αναγνωρίζω λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», σημείωσε.

«Με πλήρη συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης, ανακοινώνω την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Θα μείνω μακριά από ψευτοδιλήμματα… δεν θα μιλήσω για συμμαχίες, δεν θα καλέσω κανέναν να προεξοφλήσει την ψήφο του, ούτε θα εκβιάσω κανέναν», είπε. 

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού. Μου το είπατε πολλές φορές αυτούς τους μήνες που συζητάμε, όλοι μαζί μπορούμε. Επικεντρωνόμαστε στον διάλογο με τον λαό, στα πραγματικά του προβλήματα», ανέφερε.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας

(Στο κάτω μέρος της είδησης ολόκληρη η εξαγγελία σε βίντεο)

• Συνάντησα άτομα και οργανωμένα σύνολα από όλο το πολιτικό φάσμα. Μίλησα με δεξιούς, αριστερούς, κεντρώους, οικολόγους, αλλά και αποστασιοποιημένους. Όλοι τους, όλοι σας, μοιραστήκατε μαζί μου την ίδια αγωνία για το μέλλον. Συζητήσαμε για ώρες τα καθημερινά μας προβλήματα. Άκουσα και μιλήσαμε για τις κοινές μας έγνοιες, ως πολίτες, ως εργαζόμενοι, ως γονείς. Ανταλλάξαμε απόψεις για την οικονομία, την κοινωνία, την παιδεία, το περιβάλλον, την υγεία, τη διαφθορά, τα ουσιαστικά και καθημερινά θέματα της ζωής μας, που συχνά απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο.

• Είναι η ώρα να πάψουμε να αναλωνόμαστε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις. Είναι η ώρα να βάλουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας. Να ακούσουμε τι πραγματικά ενδιαφέρει τους πολίτες. Να πούμε την αλήθεια. Να προτείνουμε συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις που απαντούν στα πραγματικά προβλήματα του καθενός μας, χωρίς γενικόλογα και ευχολόγια. Είναι η ώρα να σταθούμε μπροστά, αλλά και ανάμεσα στους συμπολίτες μας και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την ελπίδα και την προοπτική στην πατρίδα μας. Εύκολες συνταγές και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν θα κρύψω την αλήθεια. Δεν θα πω μεγάλα λόγια. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και μόνο μια δυνατή ομάδα, στηριγμένη και αποτελούμενη από όλους εμάς, εμείς, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

• Για εμένα, σκοπός της πολιτικής δεν είναι η διαχείριση της εξουσίας. Σκοπός της πολιτικής  είναι να έχεις φιλόδοξο όραμα, να έχεις ήδη θέσει τον στόχο, το πρόγραμμα για να ανοίξεις δρόμους και να δώσεις κίνητρα δημιουργίας· να είσαι πρωτοπόρος, όχι ουραγός. Να είσαι ο ίδιος το παράδειγμα για όλα όσα θέλεις να φέρεις, και ανάμεσα στους συμπολίτες σου να εμπνέεις τους καλύτερούς σου για να εργασθούν πιο σκληρά και από σένα.  Σκοπός της πολιτικής είναι να δημιουργεί πρότυπα και να υπηρετεί αξίες για το κοινό συμφέρον, για την ευημερία του λαού στο σύνολό του, για ελπιδοφόρες προοπτικές για τα παιδιά και τους νέους, τα δικά μας παιδιά.

• Αυτές οι εκλογές δεν είναι μάχη παρατάξεων και κομμάτων. Δεν είναι εξάλλου βουλευτικές εκλογές. Πρωτίστως είναι μάχη ιδεών και αξιών, μάχη οράματος, πραγματικής βούλησης και ικανότητας για έργο. Είναι μάχη για το μέλλον μας.  Και εδώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ούτε ενδιαφέρομαι, ούτε θέλω, ούτε πρόκειται να ιδρύσω κόμμα.

• Η πολιτική μου προέλευση, φίλες και φίλοι, είναι γνωστή, το ίδιο και η προσωπική μου καταβολή και η στάση μου στη ζωή. Με γνωρίσατε. Γνωριζόμαστε καλά. Είναι μικρή η πατρίδα μας, και οι προκλήσεις της πολύ μεγάλες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της περιχαράκωσης. Όλοι γνωρίζουν τη στενή και διαχρονική μου σχέση με τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εργάστηκα, εξάλλου, σκληρά από όποιο αξίωμα και ιδιότητα ο Νίκος Αναστασιάδης μου εμπιστεύτηκε, και του είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων. Αναγνωρίζω τη συνεισφορά όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οικοδόμηση της σύγχρονης Κύπρου.  Εκτιμώ το έργο που έγινε σε όλους τους τομείς. Δεν μηδενίζω. Την ίδια ώρα, με καθαρό μυαλό αναγνωρίζω λάθη, ελλείψεις και παραλείψεις, γιατί, Κυρίες και Κύριοι, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό είναι το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει, διότι διακυβεύεται, όχι το προσωπικό μας σπίτι, αλλά η πατρίδα μας και το μέλλον των παιδιών μας.

• Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Η κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί, εάν με τιμήσετε με την ψήφο σας, θα περιλαμβάνει τους πιο ικανούς, ανεξάρτητα πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής προέλευσης και από αυτούς που θα με ψηφίσουν και από εκείνους που δεν θα το πράξουν.

• Έχω πλήρη συνείδηση, φίλες και φίλοι, ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου προσκρούει σε κατεστημένες συνήθειες και την πεπατημένη. Δεν ήταν, δεν είναι για μένα ο εύκολος δρόμος.
Δεν θα ασχοληθούμε με άσκοπους διαξιφισμούς και αλληλοκατηγορίες. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του Κυπριακού λαού. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους εσάς, σε εμάς! Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι είμαστε σε αυτή την πορεία μαζί.

Οι άξονες του Νίκου Χριστοδουλίδη

«Οραματίζομαι την Κύπρο, με δυνατή οικονομία έναντι της κρίσης, πραγματικά ανταγωνιστική και ανθεκτική, την Κύπρο που πρωταγωνιστεί στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα, με ένα μοντέλο ανάπτυξης, που θα αυξάνει τον παραγόμενο πλούτο, θα μεγιστοποιεί την προστιθέμενή μας αξία και θα δημιουργεί νέες, ποιοτικές, θέσεις εργασίας.

Οραματίζομαι την Κύπρο, που στηρίζει με ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας την εργαζόμενη οικογένεια, τους πολύτεκνους και τους μονογονιούς, που ενισχύει τα εισοδήματά τους, αλλά και εισάγει μέτρα που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.

Οραματίζομαι μια πατρίδα, με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, που παρέχει ασφάλεια και προστασία σε όλους και ιδίως στους πιο ευάλωτους έναντι της κρίσης: στους μικρομεσαίους, στους επαγγελματίες, στους συνταξιούχους, στα άτομα με αναπηρίες. 

Οραματίζομαι μια πατρίδα που λειτουργεί με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ευαισθησία, που σέβεται και στηρίζει τη διαφορετικότητα. 

Οραματίζομαι την Κύπρο που στηρίζει ουσιαστικά τον προσφυγικό κόσμο, ο οποίος επωμίστηκε το μεγαλύτερο βάρος των συνεπειών της τουρκικής εισβολής και – παρά τις δεκαετίες που πέρασαν – η πλειονότητά του εξακολουθεί να αγωνίζεται, ας το παραδεχτούμε, όχι επί ίσοις όροις. Δεν λησμονούμε τους ανθρώπους που μέχρι σήμερα κουβαλούν τα τραύματα της εισβολής: τους συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων, τους παθόντες και τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας.

Οραματίζομαι την Κύπρο που έχει ένα δημιουργικό εκπαιδευτικό σύστημα, που αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και προσφέρει στα παιδιά μας μόρφωση, γνώση και δεξιότητες, ώστε να έχουν ευκαιρίες απασχόλησης στην αγορά εργασίας: ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που φέρνει κάθε παιδί σε επαφή με την τέχνη και δίνει σε κάθε νέα και νέο εύκολη πρόσβαση στα οφέλη του πολιτισμού και της άθλησης.

Οραματίζομαι μια πατρίδα με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Στηρίζω ξεκάθαρα το ΓΕΣΥ, την περαιτέρω αναβάθμισή του, με την ενίσχυση των νοσοκομείων και των τμημάτων πρώτων βοηθειών και την ίση και εύκολη πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα.

Οραματίζομαι την Κύπρο της δικαιοσύνης, που καταπολεμά την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία, τα ελλείμματα ηθικής και δεοντολογίας, τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που εισάγει ξεκάθαρες διαδικασίες ελέγχου, διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Οραματίζομαι την Κύπρο που επενδύει στην ποιότητα και στη μοναδικότητα των αγροτικών μας προϊόντων και μέσα από την αγροτεχνολογία καθιστά τον πρωτογενή τομέα πόλο ανάπτυξης.

Οραματίζομαι την Κύπρο, που προστατεύει τον φυσικό μας πλούτο και διατηρεί ένα υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον, με καθαρή ενέργεια, περισσότερο πράσινο και βιώσιμη ανάπτυξη, που σέβεται τη φύση, δημιουργεί οικολογική συνείδηση και προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή.

Οραματίζομαι την Κύπρο που διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με ανθρωπισμό – μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο – τη μετανάστευση, με σεβασμό στις διεθνείς μας υποχρεώσεις, γι’ αυτούς που πραγματικά δικαιούνται νόμιμη προστασία, αλλά με μηδενική ανοχή για όσους παρανομούν.

Οραματίζομαι την Κύπρο με υπερήφανη εξωτερική πολιτική με διεκδικητικό ρεαλισμό και ισχυρή άμυνα που λειτουργεί αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε επιβουλή.

Οραματίζομαι την Κύπρο στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης ως κόμβο συνεργασίας, ως γέφυρα πολιτισμών, ως κέντρο καινοτομίας και αριστείας.

Οραματίζομαι πάνω από όλα μια επανενωμένη πατρίδα, ελεύθερη, κυρίαρχη και εδαφικά ακέραιη, σύμφωνα με τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα των ΗΕ και το Κεκτημένο της ΕΕ, μια πατρίδα χωρίς τα τουρκικά συρματοπλέγματα της διαίρεσης, χωρίς ξένα στρατεύματα και ξένους εγγυητές, η οποία θα διαδραματίζει το ρόλο που δικαιούται και της αξίζει σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το απαράδεχτο και παράνομο status quo, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του κυπριακού, ούτε η διχοτόμηση, ούτε η συνομοσπονδία, ούτε η κυριαρχική ισότητα δύο οντοτήτων, ούτε τα δύο κράτη. Έχουμε χρέος να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ουσιαστική αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό Κράτος, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ασφάλεια όλων των Κυπρίων θα τυγχάνουν πλήρους σεβασμού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. 

Οραματίζομαι την Κύπρο που είμαι σίγουρος, μου το έχεις πει πολλές φορές, οραματίζεσαι και εσύ, έστω και αν κάποια στιγμή έχασες την ελπίδα σου και τα παράτησες. 

Οραματιζόμαστε, σκεφτόμαστε και θέλουμε τα ίδια πράγματα. Ήρθε η ώρα, αφού συμφωνούμε, να το προσπαθήσουμε μαζί, όλοι, για την Κύπρο των παιδιών μας. Δεν είναι επιλογή. Είναι χρέος. Είναι οφειλή όλων μας».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα