Κοινή δήλωση εξέδωσαν 27 ακαδημαϊκοί, με την οποία εκφράζουν την στήριξη τους προς την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Όπως αναφέρουν , «έχοντας μελετήσει με προσοχή τα προεκλογικά προγράμματα, τις διακηρύξεις, καθώς και τον πολιτικό βίο ενός εκάστου των υποψηφίων, έπειτα από μακρά συζήτηση και προβληματισμό, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του δόκτορος Νίκου Χριστοδουλίδη».
Αυτούσια η δήλωση τους:
Στις επικείμενες προεδρικές εκλογές ψηφίζουμε για τον κορυφαίο θεσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαμέσου του θεσμού αυτού συντίθεται η εκτελεστική εξουσία για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι εκλογές αφορούν σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να εκφράσουν τη δημοκρατική τους βούληση διά της ψήφου τους, ασκώντας με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση του εκλέγειν.
Εμείς, οι υπογράφοντες το κείμενο αυτό, ως υπηρετούντες το λειτούργημα του ακαδημαϊκού και πανεπιστημιακού δασκάλου και ταυτόχρονα ως ενεργά και ευαισθητοποιημένα μέλη της κοινωνίας και της πολιτείας μας, αφουγκραζόμαστε τη βαθύτερη ανάγκη του κοινωνικού και πολιτικού συνόλου του τόπου μας για εκ βάθρου ανανέωση των θεσμών και λειτουργιών του πολιτικού μας συστήματος και για ουσιαστική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και αναγκών της κοινωνίας μας. Συμμετέχουμε ενεργά στη δημοκρατική αυτή διαδικασία, με σκοπό την παραγωγική συνεισφορά στη θεραπεία των κακώς κειμένων και των παθογενειών του πολιτικού και κοινωνικού μας βίου.
Έχοντας μελετήσει με προσοχή τα προεκλογικά προγράμματα, τις διακηρύξεις, καθώς και τον πολιτικό βίο ενός εκάστου των υποψηφίων, έπειτα από μακρά συζήτηση και προβληματισμό, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα του δόκτορος Νίκου Χριστοδουλίδη. Η απόφασή μας αυτή υπήρξε απόρροια της διαπίστωσης ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενός πανεπιστημιακού δασκάλου, διπλωμάτη, πολιτικού και ενεργού πολίτη, διαθέτει τα εχέγγυα της αξιοπιστίας, της εντιμότητας, της κατάρτισης, καθώς και της παραγωγής και εφαρμογής δημόσιων πολιτικών που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του οράματος για ανανέωση και θα φέρουν την αλλαγή και την πρόοδο στον τόπο μας. Διαπιστώνουμε επιπλέον ότι η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος χαρακτηρίζεται από μειλιχιότητα και μετριοπάθεια και καθοδηγείται από αρχές και αξίες, έχει δημιουργήσει μια δυναμική ενότητας ανάμεσα στο λαό μας, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας. Οι έρευνες των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι ένα πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας εναποθέτει στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη την ελπίδα και την προσδοκία ότι στο κυβερνητικό του έργο θα κομίσει την εξαγγελθείσα από τον ίδιο νέα πορεία στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.
Στηρίζοντας την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, προσδοκούμε στην ανάπτυξη και υλοποίηση πολιτικών, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν αποτελεσματικά:
1. Την ορθή και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και θα τερματίζει τον εποικισμό, θα διασφαλίζει την αποκατάσταση των ανθρωπίνων, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων πολιτών, θα εγγυάται τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, και την κοινωνική συνοχή, θα υιοθετεί την ανάδυση μιας χώρας ελεύθερης, δημοκρατικής, ανεξάρτητης και κυρίαρχης, θα εξασφαλίζει ένα κράτος που θα παρέχει ασφάλεια και ευημερία στους πολίτες του, το οποίο θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα, ανάπτυξη και συνεργασία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του κοινοτικού κεκτημένου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Είναι αδήριτη ανάγκη η προσήλωση σε μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης των συντελεστών ισχύος και συνοχής του κράτους μας, η οποία θα ενισχύσει τις διπλωματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες προς την επίλυση του Κυπριακού και τη βελτίωση της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, επιβάλλεται να συνεχιστεί η ενίσχυση της άμυνας και των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποτροπή και ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και η εμβάθυνση των στρατηγικών αμυντικών συνεργασιών με άλλα κράτη. Η συνεχής αναβάθμιση της διμερούς σχέσης Ελλάδας-Κύπρου, σε ένα κοινό πλαίσιο αμυντικού χώρου, είναι επιτακτική.
2. Τη διατήρηση και διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας, την προσήλωση σε βιώσιμες αναπτυξιακές πολιτικές, που θα διασφαλίζουν μια υγιή δημόσια οικονομία. Η Κύπρος διέρχεται μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολιτικοοικονομική αστάθεια και περιπλοκότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου σε όλες τις εκφάνσεις της διεθνούς πολιτικοοικονομικής σφαίρας. Απαιτείται η επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης ως συντελεστή οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, καθώς και ως μέσου ενίσχυσης της ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των ανθρώπων. Η οργάνωση και λειτουργία της οικονομικής, επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας του τόπου μας πρέπει να δομείται στη βάση των σύγχρονων πραγματικοτήτων και των αναγκών του.
3. Τη στελέχωση της κυβέρνησης και εν γένει των θεσμών της εκτελεστικής εξουσίας από τους πλέον ικανούς και καταρτισμένους ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες, με ηγετικές και στρατηγικές ικανότητες, οι οποίοι θα υπηρετήσουν την πατρίδα μας με άξονα το δημόσιο συμφέρον, χωρίς η στελέχωση αυτή να καθορίζεται από κομματικές παρεμβάσεις. Η δημόσια διοίκηση πρέπει πρωτίστως να εκσυγχρονιστεί και να υιοθετήσει βέλτιστες πρακτικές για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα, οι δημόσιες πολιτικές επιβάλλεται να διαμορφώνονται με βάση κριτήρια ορθολογισμού, διαφάνειας, λογοδοσίας, αξιολόγησης και ανατροφοδότησης.
4. Την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής, του πολιτικού αμοραλισμού και του νεποτισμού, που έχουν καταστεί γάγγραινα αποσυνθέτοντας τον κοινωνικό ιστό και προκαλώντας κόστος στο κράτος, στη κοινωνία και τα δημόσια οικονομικά. Το κοινωνικό σύνολο αξιώνει την πλήρη και οριστική καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας που τα κόμματα εξουσίας καλλιέργησαν εις βάρος του κοινού καλού.
5. Την προάσπιση της ενότητας και της ομοψυχίας του λαού μας, με την απίσχανση των διαχωριστικών ιδεολογικών γραμμών του παρελθόντος, ώστε με πνεύμα σύμπνοιας και ενότητας να πορευθούμε δημιουργικά στο μέλλον. Ο νέος Πρόεδρος και κατ’ επέκταση η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να είναι βαθιά στοχοπροσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση των υπέρτατων ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
6. Την αδιαπραγμάτευτη θέση για συνέχιση της ευρωπαϊκής μας πορείας, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ενεργό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα κομίζει, αναλόγως του μεγέθους της, τη δική της ιδιαίτερη κατανόηση του τρόπου οργάνωση του πολιτικού βίου. Είναι αδήριτη ανάγκη να μετέχουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια όχι ως μεταπράτες αλλά ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες με τη δική μας ταυτοπροσωπία.
7. Την εμφύσηση, σε όλα τα μέλη της πολιτείας μας, της παραδοχής ότι προγενέστερες πολιτικές πρακτικές αναφορικά με την άσκηση εξουσίας έχουν οδηγήσει τον τόπο στην παρακμή και τη σήψη και οποιαδήποτε επανάληψή τους μόνο επί το χείρον μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα.i
8. Την υπεράσπιση ενός πολιτικού λόγου ουσίας που πρέπει να αφορά και να διεισδύει στο βάθος των αιτιών και των επιπτώσεων της παρακμής του πολιτικού και κοινωνικού μας γίγνεσθαι με άξονα τη βελτιστοποίηση των συνθηκών διεξαγωγής του πολιτικού βίου. Απαιτείται η υιοθέτηση πολιτικού λόγου και πολιτικών έργων που να διεισδύουν στο μεδούλι των πραγματικοτήτων και όχι να κινούνται επιδερμικά στα προβλήματα με στείρους ξύλινους λόγους προς τέρψιν κομματικών ακροατηρίων.
9. Τον προσδιορισμό της ταυτότητας του πολιτικού μας συνόλου στη βάση του οποίου θα εξυπηρετείται και η ανάγκη για τον καθορισμό των μελλοντικών μας στοχεύσεων και προτεραιοτήτων. Είναι κρίσιμο και αναγκαίο να σφυρηλατηθεί μια καινούργια πολιτική ιδέα, πάνω στη οποία θα ανασυγκροτηθεί το πολιτικό γεγονός της κυπριακής πολιτείας.
10. Τον επαναπροσδιορισμό του χαρακτήρα της παιδείας μας, σε όλα τα επίπεδα, τις εκφάνσεις και στάδιά της, καθώς και στον τρόπο διαμόρφωσης από την πολιτεία πολιτών πεπαιδευμένων και κατ’ επέκταση ενεργά συμμετεχόντων στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Η παιδεία, ως συνάρτηση της ανάπτυξης της κατά κεφαλήν πνευματικής καλλιέργειας, συνιστά το βασικό εργαλείο για την κοινωνική και πολιτική εξέλιξη του σώματος της πολιτείας.
11. Τη διαφύλαξη, βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη του ΓΕΣΥ, με τον πολίτη στο επίκεντρο του, καθώς και την ανάπτυξη και λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, του ανεξάρτητου φορέα που θα διασφαλίσει την ποιότητα και βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ (παρά τις καθυστερήσεις, έγινε πρόσφατα η προκήρυξή του μέσα από τα ταμεία ανθεκτικότητας της ΕΕ).
12. Την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας μας, συναρτήσει των γεωστρατηγικών, οικονομικών και διαμετακομιστικών προεκτάσεων που τα ζητήματα της ενέργειας έχουν. Ο ενεργειακός μας πλούτου πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
13. Τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος και τη συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση, με στόχο τον τερματισμό της απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών από τους πολίτες για ένα καλύτερο μέλλον.
14. Την ένταξη των πολιτών στις πολιτικές διεργασίες, ώστε να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων που αφορούν σε εμάς και στα παιδιά μας. Η αποχή από τα πολιτικά δρώμενα και η ιδιωτεία των πολιτών δε συνεισφέρουν στη δημοκρατία, αλλά αντίθετα ευνοούν ελιτίστικες νοοτροπίες ελέγχου της πολιτικής εξουσίας.
15. Την καλλιέργεια πνεύματος εξωστρέφειας στην κυπριακή κοινωνία. Η ραγδαία μεταβολή των παγκόσμιων πολιτικών συνθηκών, η οποία σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από την πρόοδο της τεχνολογίας, δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη δική της πολιτεία, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική η ανάγκη να συγχρονίσουμε την πολιτεία μας με τις παγκόσμιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές μεταβολές, διατηρώντας παράλληλα και τον ετερογενή χαρακτήρα της.
Παρατηρούμε ότι ο πολιτικός λόγος που εκφράστηκε από την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη δηλώνει μια σαφή δέσμευση ότι η εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα φέρει πολιτικό έργο που θα ανταποκριθεί θετικά και δημιουργικά στα αναφερόμενα πιο πάνω ζητήματα. Καλούμε όλους όσοι έχουν ανάλογους προβληματισμούς και προσδοκίες να συνταχθούν στην κοινή αυτή προσπάθεια για την ανάδειξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό του τόπου μας.
Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, πρέπει ακριβώς να κατορθώσει να σπάσει τις γνωστές νόρμες και να τύχει πολυσυλλεκτικής και πλειοψηφικής στήριξης, η οποία να υπερβαίνει τα κομματικά στεγανά.
Με αλφαβητική σειρά:
Σοφία Αναστασιάδου, Καθηγήτρια Στατιστικής και Εκπαιδευτικής Έρευνας
Αλέξανδρος Γ. Αντωναράς, Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων
Ιωάννης Μ. Βιολάρης, Καθηγητής Οικονομικών
Γεώργιος Γεωργής, Καθηγητής Ιστορίας
Ιούλιος Γεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροηλεκτρονικής
Ευαγόρας Λ. Ευαγόρου, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων
Παυλίνα Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αισθητικής
Λουκία Ευριπίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών
Χρήστος Κασιμέρης, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών
Κωνσταντίνος Κάτζης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανικής Η/Υ και Τηλεπικοινωνιών
Γιώργος Κέντας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης
Μιχάλης Κοντός, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων
Μάρκος Κωμοδρόμος, Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής Επικοινωνίας
Αντώνης Λόντος, Καθηγητής Μηχανολογίας
Ανδρέας Ν. Μασούρας, Επίκουρος Καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Επικοινωνίας
Μιχάλης Μενοίκου, Αναπληρωτής Καθηγητής Μηχανολογίας
Γιώργος Μπούστρας, Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου
Κύπρος Νικολαΐδης, Καθηγητής Εμβρυϊκής Ιατρικής
Χρήστος Παπαδημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων – Διοίκησης
Ιωάννης Πατρίκιος, Καθηγητής Βιοχημείας
Θάλεια Πραστίτου Μερδή, Επίκουρη Καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου των Συμβάσεων
Γεώργιος Σαμούτης, Καθηγητής Ιατρικής
Αιμιλιος Α. Σολωμού, Λέκτορας Ιστορίας
Χάρης Φ. Σοφοκλέους, Λέκτορας Επικοινωνίας
Γιώργος Χάιλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαθηματικών
Ερατώ Χατζησάββα, Καθηγήτρια Εικαστικών
Πιερής Χουρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Στρατηγικής